avtosedez spredaj?
ne vozim tako, ampak samo zanima me. 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} sem lani 1.9. slisala po radiu uradno izjavo policista, da so lahko avtosedezi (za vecje, ne lupinice!) spredaj v avtu. sosed policist pravi, da ne.,
Kdo ve, kje je to zapisano? nasla sem pisni odg. strokovnjaka, a je iz l.2011-pravil da lahko. kako je letos s tem?
Iz zakona o varnosti cestnega prometa 102. člen 14. odstavek:
(14) Med vožnjo v dvoslednem motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom mora biti otrok, mlajši od 12 let ali manjši od 150 cm, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni rasti in telesni masi. V osebnem avtomobilu, v katerem zaradi konstrukcijskih lastnosti avtomobila otroka ni mogoče zavarovati na tak način, sme sedeti tak otrok le na zadnjem sedežu.
Otrok mora sedeti v sedežu ki mu je primeren, ni pa pomembno ali je to spredaj ali zadaj, razen v vozilih, ki nimajo pasov (takih avtov praktično ni več na cesti).
Torej odgovor na tvoje vprašanje: avtosedež je lahko pripet na sprednjem sedežu.
Hvala, to sem zasledila, ampak je novi zakon zprcp, ki v 88.clenu 14.odstavku navaja sledece
Med vožnjo v motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom mora biti otrok, manjši od 150 cm, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni masi. V motornem vozilu, ki ni opremljen z zadrževalnim sistemom, ni dovoljeno prevažati otrok, mlajših od treh let, otroci starejši od treh let in manjši od 150 cm pa se smejo prevažati le na sedežih, ki niso prednji sedeži. Otrok ni dovoljeno prevažati v nazaj obrnjenem zadrževalnem sistemu v sedežu za potnike, zaščitenem s prednjo zračno blazino, razen če je zračna blazina deaktivirana mehanično.
Torej se ta dva izkljucujeta?
Pravzaprav velja tale. Je pa zadeva podobna. Ni več omejitev 12 let ampak samo 150 cm.Če avto nima varnostnih pasov se otrok do treh let sploh ne sme vozit v njem, do 3 let do 150 cm pa se mora vozit zadaj. Če otroka voziš še v lupinici, mora biti prednja zračna blazina, na sedežu kjer je lupinica, izklopljena.
Torej, če je otrok manjši od 150 cm in imaš v vozilu vgrajen zadrževalni sistem (varnostne pasove), mora biti otrok zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi masi (otroški avtosedež). Vozi pa se lahko na kateremkoli sedežu (razen seveda na voznikovemu)
airbag se izklopi, ampak otrok razen v lupinici se spredaj do 12 leta ne sme voziti niti v avtosedežu ne, kar je normalno in prav, zadaj je za njega veliko bolj varno .[/quote]
Lahko utemeljiš?
Tale tvoj sosed policist ne pozna niti osnov. Ajd, mu je oprosceno, ce je v penziji,vseeno pa ne more siriti neresnic.
ZVCP ze kar nekaj casa ne velja vec, pac pa Zakon o pravilih cesdtnega prometa, kjer ni vec omejitve starosti( prej 12 let), pac pa samo visina 150 cm, ko je potreben avtosedez.
Kar se tice avtosedeza spredaj-je lahko, seveda, samo pri sedezih, ki so obrnjeni v nasprotno smer, mora biti obvezno izklopljen airbag, pri sedezih, ki so obrnjeni naprej, pa naj bi avtomobilski sedez pomaknjen cim bolj nazaj, airbag pa ostaja vklopljen.
Moj otrok na zadnjem sedežu bruha ko šus, pa naj naredim, kar hočem. Tableta kdaj pomaga, kdaj pa tudi ne, za vsako 20 min vožnjo ga tudi ne krmim z njimi. Bruha pa že po dobrih 5 min vožnje. Lani, ko je bil prvošolček, sem zato vprašala policista, ki nam je predaval o prometni varnosti, ali otrok lahko sedi spredaj, seveda v ustreznem sedežu (s hrbtiščem in varovalom glave!). Njegov odgovor je bil, da seveda lahko, ustrezno pripet, pomaknjen s sedežem (avtomobilskim) povsem nazaj, medtem ko nam je izklop air-baga odsvetoval – menda pa da to ni zakonsko definirano. Mi je prav odleglo, saj mi avto končno ne smrdi kot pijanska beznica in ni vsaka pot muka ježeva za otroka in zame!
Ali so res vsi policisti glupi ali pa vi ne poslusate kaj vam kdo govori! Ze vsaj dvakrat je zgoraj napisano-lahko sedi spredaj v aavtosedezu, airbag pa MORA biti izkljucen SAMO, ce je avtosedez obrnjen v nasprotno smer( definitivno lupinica in se nekateri sedezi, vecinoma pri nas do 18 kg, v tujini tudi do 25 kg)! Ampak ti sedezi so pri nas se precej redki, veliika vecina skupine l (9-18 kg) jih je obrnjenih v smeri voznje. Torej pomaknite cel avtomobilski sedez nazaj in otroka pravilno pritrdite, pa je!
PROSIM, ne sedite na usesih v bodoce!
india buy prednisone online prednisone tablet 100 mg prednisone 10 mg coupon
https://prednisonet.online prednisone online paypal
prednisone 30 prednisone best prices prednisone cream rx
Forum je zaprt za komentiranje.