avtosedež 15-36 kg
Pozdravljeni
Za našo triletnico kupujemo avtosedež 15-36 kg. Ker je deklica zelo drobna (je pa velika, zato je že skoraj prevelika za avtosedež 9-18 kg) me zanima katerega mi predlagate, glede na to, da je zelo suha (maxi cosi, romer, cybex…?). Ker veliko potujemo iščemo takega, da se da vsaj malo spremenit nagib naslona.
Hvala in lep dan
Koliko pa tehta?
Naša štiriletnica je tudi zelo drobna in je ravno zato še v sedežu 9 do 18.
Pri seedežih 15 do 36 je namreč velika sprememba to, da je otrok pripet že z avtomobilskim pasom in pri Roemerju odsvetujejo, da vanj posedeš otroka preden doseže 15 kg, sploh če je droben naj bi počakali do 18 kg, saj bi lahko ob trku otrok zdrsnil izza pasu.
Pa še to v sedežu od 9 do 18 lahko otroku gleda glava iz sedeža do višine oči.
Svetujem ti da, če le ni nujno otroka še ne prestavljaš v večji sedež.
Sigurna, sem ti pa tudi poiskala, kopirano iz Roemerjeve strani, imajo super navodila ( ne samo vzorcev in barv avtosedežev- ponavadi se samo to gleda).
Spodaj sta tudi linka.
When should you change the seat?
Move from a Group 0+ to a Group 1 seat when your child can sit up unaided with confidence, exceeds the weight limit, or if their head is higher than the top of the infant carrier.
Move from a Group 1 to a Group 2-3 seat when the weight limit is exceeded, or you child’s eye-line is higher than the seat’s highest point.
Q. When should the child change to their next child seat?Your baby has outgrown the group 0+ infant carrier once its head is above the upper edge of the shell. Seats in group 1 can be used until the upper edge of the shell is about level with the height of the child’s eyes. Then it is time to move to the next group. Please pay particular attention to the weight categories in respect of each child seat. Changing over to the next group of child seats too soon is not recommended in the interest of your child’s safety, particularly changing to group 2+3. For safety reasons the child should not move to a group 2+3 seat weighing less than 15 kg, preferably not until it weighs 18 kg. The reason for this is that group 2+3 child seats are wide enough to offer space for the bigger child, but a small sleeping child can easily slip out of the belt. At this stage the child’s shoulders are too small and inadequate to guide the belt correctly and securely.
tež@: glede na to, da sem iz tega “foha”, ti povem, da je sedež potrebno zamenjati, ko teme glave doseže vrh sedeža (sem bila na seminarju Maxi-Cosi-ja, Römer-ja, Kiddy-ja, Cybex-a, …)
Za lažjo predstavo, kako lahko v R. kingu plusu (safefix-u), ki ima “vgrajeno” oporo za glavo, lahko otrokova glava gleda preko? Ja, v tem primeru je do višine oči sedeža, saj gre opora za glavo za kakšen cm preko samega sedeža. To pa ni enako!
Sicer pa vsak skrbi za svojega otroka. Mi je pa včasih pa resnično ali smešno ali pa za zjokat, ko poslušaš kakšne “pametne” ugotovitve strank.
Cudno, da imajo to napisano na uradni strani, npr. v navodilih za same sedeze pa imajo tocno napisano kako mora biti glava oz. kako morajo potekati pasovi! Pri Safix Plus TT npr. (in ostalih tudi) morajo biti v visini ramen oz. malenkost nad (sicer ne mores dobro zategniti pasov). Glava navadno ni tako problem (ok, so res redke izjeme, kjer pa je), ker ze prej ramena dosezejo oz. presezejo visino pasov. Ko gleda glava cez, je res ze skrajni cas za zamenjavo! In tako je tudi pri vseh ostalih sedezih.
karolina* – v taksnem primeru je najboljsi sedez 9-36 kg. Ce je puncka velika, je najprimernejsi sedez z mizico (tako nimas problemov z visino pasov) Kiddy Comfort Pro ali Cybex Pallas (slednji naj bi bil boljsi kar se nastavitev mizice tice). Vsekakor pa svetujem, da jih preizkusis v praksi.
Forum je zaprt za komentiranje.