Avtomobili na nemškem trgu
Imam eno vprašanje. Ker želim zamenjati avto, veliko spremljam cene po internetu in sicer na nemškem trgu rabljenih avtomobilov (mobile.de, autoscout 24). Ugotavljam da so tam avtomobii občutno cenejši kot pri nas, npr. audi a4, 1,9 TDI, l. 2003, 80.000 prevoženih km, z vso možno opremo, stane tam od cca. 6000-7000 EUR.
A kdo ve, v čem je pravzaprav fora, ker meni se zdi to kr malo čudno. Takih avtomobilov po takih cenah je pa kar precej.
80 tisoč nazaj prevrtenih kilometrov, včasih karambolirani ali s sumljivo servisno zgodovino (slabo vzdrževani). Večina takšnih avtov, ko potem ob prvi okvari pri nas malo pobrskajo po tovarniškem računalniku, ima za sabo lepo kolekcijo zanimivih dogodkov.
Dobro ohranjenih rabljenih avtov je zunaj malo, se jih pa da dobit. AMpak ne za tako malo denarja, ampak recimo 15-20% ceneje kot pri nas., če maš srečo.
Kar tako brez mehanika se v Nemčiji avta sigurno ne splača kupovat. Po mojih izkušnjah so dobro ohranjeni avti celo dražji kot pa pri nas. Drugačna zgodba pa je pri razbitih avtih, ampak to ti kot laiku odsvetujem, ker verjetno nimaš vez, kako priti do poceni rabljenih nadomestnih karoserijskih delov, po drugi strani pa verjetno avta ne boš sam popravljal, kleparji pa so kot vemo zelooo dragi.
Zgoraj sem dal link, ki pa žal ni aktiven (ne vem zakaj) za enga audija a4 za okrog 6000 EUR.
Glede kilometrov pa , če bi bli nazaj prevrteni, avto ne bi bil tok pocen, temveč dražji. Kar pa se tiče karamboliranih avtomobilov – po slikah sodeč so avti v zelo lepem stanju in spet ne vem zakaj bi nekdo prikrival, da je bil avto razbit, ponujal pa bi ga po tako nizki ceni.