Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice avtodom izkušnje

avtodom izkušnje

Pozdravljeni
Poleti se odpravljamo na pot, prvič z avtodomom v Skandinavijo. Zanima me kje naj najdem počivališča za avtodome (je kakšna brošura, kje na netu)? Glede nato, da smo neizkušeni me zanima ali so ta počivališča samo počivališča ali so to kampi z vsem kar sodi v kamp? Prosila bi vas še za kakšne izkušnje, nasvete…
Pa še na forumu sem prebrala o dvigovanju gotovine na bankomatih v tujini, da se dviguje lahko z BA maesrtro kartico, je to kar ta naša navadna kartica Ljublj. banke recimo?
LP
Malči

pozdravljena,

kar se tice bankomatov, je primerna vsaka maestro kartica, torej tudi navadna BA kartica npr. Ljubljanske banke…

v skandinaviji se v teoriji lahko kampira kjerkoli, kar je bistveno primerno za dolge razdalje, kjer po nekaj ur prakticno ni primernega kampa. vsakih nekaj dni pa se lahko ustavite v kakem primernem kampu, da odtocite odvecno vodo in dolijete svezo. drugace so po mojih izkusnjah vsi kampi bili opremljeni tudi za kampiranje avtodomov. se pa cene razlikujejo od juga proti severu. na jugu so zaradi obljudenosti in blizine vecjih mest cene relativno visje kot na severi, kjer se spi prakticno zastonj. tako da se splaca vsake toliko prespati na kakem parkiriscu, ki jih ob cestah ne manjka. predvsem je potrebno paziti na omejitve hitrosti, saj je radarjev veliko, cene pa standardu primerne.

kar se tice kampov, je v okolici vecjih mest primerno kamp rezervirati v naprej in to kar zgodaj, saj so boljsi kampi hitro zasedeni, ker so odprti le nekaj mesecev na leto.

stran, ki opisuje kampiranje na norveskem, je www.camping.no, tam so podatki o kampih in internetni naslovi…

za vec informacij pa vedno na voljo…

lp, tomaž

www.svetinljudje.si

Mi smo spali na večjih parkiriščih, pred trajektom, pod skakalnico, pač po potrebi. Kampov je vsaj po mojem čisto dovolj in ti ni treba rezervirati vnaprej. Parkirišča v mestih … recimo Oslo, Helsinki so dovolj velika, da se parkiraš tam in greš na ogled. Drugače pa ti zelo priporočam ogled potopisov na forumu
Drugače pa priporočam da greste na pot junija oziroma julija, kjer boste imeli praktično celo noč svetlo! Pa še fjordi so takrat lepši. Mi smo bili avgusta. Pa še nekaj si zapomni, vožnje je zares ogromno!!! Ne vem za koliko časa greste, mi smo bili 4 tedne pa imem še vedno v spominu vožnjo. Je pa seveda odvisno tudi ali se greste pofočkat na Nordcapp ali ne.
Pa prijetno potovanje ti želim.

Na Nord kapp ne gremo je predaleč. Obiskali naj bi južni del Švedske (niti ne do Stockholma) in Norveško do Osla in Bergna ali Sognenfjorda. časa immo pa 25 dni (julij- zač. avg.).
Ali je v Nemčiji dovolj varno prespati kar na kakem počivališču na avtocesti, ali je bolje poiskati kakšen kamp?
LP
Malči

Super tole do Osla in Bergen, upam da vam uspe najti sonce!

Jah, avtoceste, mhm….. jaz bi sicer rekla da varno glih ni ampak se da. Mi smo nazaj grede spali na enem obcestnem parkirišču še čisto bolj gor na severu, pa smo se “gurtnali” kar pomeni, napeli pas čez prva dvoja vrata, pa še na zadnjih vratih smo imeli nek zatič, da se niso dala od zunaj odpreti, pa imeli smo nek plinski alarem, ki je sicer tudi vprašanje, kako bi deloval če bi šlo zares.
Poznam primer, družina je spala na parkirišču ob avtocesti v Nemčiji in je nekdo skozi sovoznikova vrata prišel v avtodom in začel brskati, ko so se potem zbudili in je ušel.

Škoda da ne greste do Lofotov, tam je bilo meni na celi poti najlepše! Samo premalo časa smo bili tam ker se nam je stalno mudilo.

Znamenito skakalnico v Oslu – Holmenkoln so sicer nekaj prenavljali, pa ne vem, če je že odprta. Je fajn za videt pa mi smo tukaj tudi spali.

Če vam ne bo prehud ovinek – Stockholm se po moje splača videt, če boste že na tistem koncu. Prekrasno mesto, sploh, če ga doživiš poleti, v sončku …
Zelo priporočam.

Ja do Stocholma bomo verjetno šli, ker res ni tako daleč.
Kako je pa z varnostjo? Prepričana sem bila, da je Švedska varna, pa sem slišala nekaj, da tudi ni varno spati na počivališčih ob cesti.
LP
Malči

Tudi mi nameravamo v skandinavijo, če bo zneslo.
Zanima pa me kakšna vredu internetna stran z zemljevidom za kampe oz PZA postaje po Avstriji in Nemčiji.
LP

Pozdravljeni!

V letu 2009 smo potovali z avtodomom po JZ Norveški, do Bergna. Ostalo Skandinavijo smo prepotovali že v prejšnjih letih z avtomobilom in šotorom.

Ustaviš in prenočiš lahko dejansko povsod, nikjer nismo videli znakov, da ne bi smeli. Mi smo gledali le na to, da je bil še kakšen avtodom zraven, da nismo bili ravno sami. Vsakih nekaj dni smo prespali v kampu. Jih je kar nekaj na tem področju. Nikjer nismo imeli težav z gužvo. Le v Oslu sem na recepciji opazila opozorilo, da so nekako od 25. julija pa do 5. avgusta polno zasedeni z avtodomi (nujne so bile predhodne rezervacije) in da jih ne sprejemajo več. Mi smo bili tu okrog 22. julija in je bil kamp kar precej poln. Kampirali smo v kampu, najbližjem centru mesta, je povezan z avtobusno linijo, je na hribčku, od koder imaš čudovit pogled na Oslo in zaliv. Postaje za avtodome (čiščenje vode in sanitarne kasete ter točenje čiste vode) so praktično v vsakem večjem mestu ter na velikem številu bencinskih črpalk, vendar ne na vseh. Si na to pozoren in jih pač poiščeš.
Glede varnosti smo se mi počutili zelo varne. Mogoče še preveč, če berem razne prispevke.

Lep dan….

Kaj pa pot čez Nemčijo? A je na avtocesti kar varno, ali je bolje zaviti dol in prespati v kakšnem bližnjem kempu?
LP

POzdravljeni,

moje vprašanje sicer ne sodi ravno med temo “Norveška”, vendr bi se rada o nečem prepričala. V maju se nameravamo odpraviti proti Nizozemski. Najet imamo avtodom, registriran za 4 osebe. Zanima me, kako je z številom ljudi in varnostnimi pasovi. Glede varnosti mi je čisto jasno in se tudi ne upam kaj dosti tvegati. Vendar…maja bomo imeli 10-mesečnika in radi bi s seboj povabili še brata in sestro. Glede prostornosti in prostora za spanje ni vprašanja. Prav tako lahko vsi 4 + otrok (v avtosedežu) sedimo med vožnjo. Vendar nam manjka en varnostni pas. Kakšne so kazni in vaše izkušnje s tem? Sicer imam pomisleke glede varnosti, vendar se hočem vseeno prepričati ali naj vzamemo še enega s seboj ali ne.

Hvala za odgovor na malo “trapasto” vprašanje…

Mi smo lansko leto julija potovali po Danski in nismo niti ene noči prespali v kampu,ampak vse noči na PZA postajah in to popolnoma varno.Na poti skozi Nemčijo pa smo spali na počivališču ob avtocesti /med množico avtodomarjev,ne tovornjakov / na osvetljeni ploščadi,restavracija in sanitarije odprte celo noč…vse je bilo ok.

V Nemčiji isto kot ar-da35, kot sem že zgoraj napisala, smo se povsod počutili izredno varno.

Matmik1 – jaz bi svetovala, da se pozanimate pri najemodajalcu, saj je najbolj seznanjen s pravili, oz. bi moral biti. Če je avtodom registriran za 4 osebe, jaz ne bi reskirala. Sicer nas niso še nikjer ustavili, nikjer prekontrolirali, ampak nikoli ne veš. Pa tudi , če so varnostni pasovi štirje, so pač štirje. Varnost je pa varnost. Še posebno na dolgih vožnjah.

Mojcej

S punco greva letos prvič z avtodomom na dopust in sicer na Portugalsko. Zanima me kako je s počivališči v Španiji, je treba obvezno iskat kampe, ali se da prespati tudi na kakšnem počivališču. Kajti za Španijo sem slišal da je baje kar nevarna, da te lahko hitro oropajo.

Pojdi na http://caravaning.si/ na levi strani imaš prispevke, tudi potopise o Portugalski, tam si preberi, pa boš marsikaj zvedel.

Za vsa tale vprašanja je veliko bolj primeren sosednji forum tule na MON – “Hiša na kolesih”.

Kar precej je že odgovorjenega – glede sedežev in varnostnih pasov pa tule ponovno; vozi se lahko le toliko ljudi, kot je homologorinah sedežev – torej sedežev z varnostnim pasom.

Pa pazite, da avtodomo ne naložite preveč – max. teža je 3,5 tone. Če najemate velik AD, je že itak težak in vam zraven potnikov, vode in goriva ne ostane prav veliko teže za prtljago – kakšnih 100 kg, pa je konec.
V tujini pogosto tehtajo in če ste čez max. težo bo hudo…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close