Avto optika
Ne vem kaj bi bilo narobe v tvojem primeru…ampak jaz ne hodim na avtooptiko že več kot 10 let ne in nič več ne dam na njo.
Takrat sem imel avto, ki mi je malce, ko sem spustil volan v levo vlekel. V treh letih sem bil pri treh različnih avtooptikih vse računalniško vodeno in vsak je sprintal rezultate, a meni pri vožnji ni bilo nobenih sprememb, še vedno je malce v levo vlekel.
Pol sem bil pa enkrat pri enmu strejšemu avtomehaniku, ki je že v penziji (delaje v delavnici in tudi pri avtooptiki) in sem mu povedal za svoj primer. On se je samo nasmehnil ob besedi avtooptika in mi razložil, da je to v glavnem samo pobiranje denarja. Če hočeš stavr rešiti moraš najprej ročno in mehansko vse nastaviti šele potem lahko avto pelješ na avtooptiko in pogledaš, če je vse v redu nastavljeno. No in on mi je samo ročno vse nastavil in potem mi nikdar več ni vlekel v levo.
No, tega pa skoraj ne bi verjel. Res je, najprej je potrebno pogledati podvozje s krmilnim mehanizmom (končniki,…), preveriti tlak v gumah, obtežiti vozilo, skratka priprava na optiko. Če tega ne storiš, potem tudi nastavitev optike ni dobra. Ne verjamem pa, da bi lahko ročno nastavil. Vsak tip avta ima drugačne nastavitve. Sam sem nastavitev opravil na AMD in moram reči, da so to dobro naredili. Ko pa sem mehanika gledal, za kako malo je premikal vijake in kako so se podatki na monitorju spreminjali, ne verjamem, da kdo to lahko stori ročno. No lahko, če na pri nastavitvi optike niso vsega upoštevali. Je pa tako. Ena guma stane toliko kot nastavitev optike, tako, da jaz na tem ne bi preveč varčeval.
Vem, da to zveni kot reklama, nisem mehanik, samo povprečni voznik. Se pa seveda vsak sam odloči kako in kaj. Samo, jaz ne bi iskal poceni optike, na AMD so mi za stroritev pred pol leta zaračunali 8000Sit. Ali je to veliko ali ne, pa prepuščam vsakemu posebej.
Lep pozdrav in srečno vožnjo vsem!
Kar se tiče končnikov, tlaka v gumah in vse ostalega je pri meni vedno vse pošlihtano….
Jaz sem njemu peljal avto zaradi neke druge manjše zadeve, mimogrede sem mu pa še toomenil, da mi malce vleče v levo, kljub temu, da sem že bil 3x na avtooptiki. Rekel je sam, da bo prec zrihtal in to mi še računal ni nič. Men je vse lepo takrat ta strokovnjak mehanik razložil, kaj oni na optiki delajo in kaj je treba vse narediti, da je stavr OK. In kot sem dejal, je stvar potem špilala tko kot treba. Sem bil vseskozi zraven. Jaz veliko bolj verjamem izkušenemu strokovnajku, ki je delal oboje celo življene. Kot pa kakšnemu mulcu na avtooptiki, ki še nikoli ni šraufal avta :)))
Po mojem mnenju avto sam od sebe nima kaj vleči ne v levo in ne v desno, če ni bil nikdar udarjen ali zaleten.
In zakaj ti voziš avto na optiko? Ti vleče v kero smer, ti volan trese?
Kadar ti volan trese so največkrat krive neuravnotežene pnevmatike.