Avto na plin
Tukaj je ena internetna stran: http://www.iqlights.si/avtonaplin/index.html
Upam, da bo kaj v pomoč pa poročaj kakšna je kaj cena…
LP
koliko km letno naredite? smatrate da se vam splača naložba? kateri avtomobil oz. kateri motor imate v njem…
Od kje vam take cifre? Poznam dva človeka ki sta v vgradnjo v manjši avto plačala od 700-800 eur. In poraba je enaka kot brez plina. Razlika je le na mesečni oz. letni ravni zavoljo dosti nižje cen plina. Če ste doma iz okolice LJ še nekako gre , drugače pa brezveze premišljevat v tej smeri.
Pa nisem proti plinu ampak velika razlika je v različnih načinih vožnje. Če preberete kaj na avtoforumih ,se za enak model, enako mašino in letnik, porabe razlikujejo tudi do treh litrov. Vzrok je lahko samo v načinu vožnje. In če gledamo komplet finančno računico, dizli sploh niso tako varčni kot ljudje mislijo.Še posebej je butast vsak nakup dizla če delaš do 15 000 km letno In tričetrt SLO ima novejše dizle. Zakaj že? Ker ga imajo vsi drugi al kaj? Nonsens!
Eni nikakor nočete razumeti, da avto ni samo finančna računica. Če ti je to edino kaj veš, potem rajše hodi peš in pazi da ne kupiš predrage čevlje, ker je dragih škoda, saj se tudi v poceni čevljih lahko hodi.
Ni vse v šparanju. Diesel ima smisel za vse tiste, ki jim bolj ustreza “dieselska” vožnja. Denar imamo zato, da si izpolnimo želje. Želje so različne, zato je tisto, kar je za enega nesmiselno za drugega zelo smiselno.
Koliko smisla in potrebe imajo 18 colski obroči in gume 225/45/18, ki stanejo celo premoženje?
Koliko smisla ima prtljažnik, ki služi za razvažanje zvočnikov in oječavalcev, ki so med vožnjo “nepotrebni” ?
Da ne naštevam naprej.
Kakšna pa je “dizelska” vožnja? Misliš da je dizelašem všeč dizel samo zarad navora? Nak! VSI, ampak VSI bi radi kaj prišparali. Tist ki se kaj spozna na užitke pri vožnji, zarad mene tud adrenalinske, teh ne bo NIKOLI doživel pri dizlu. V6 in V8 imajo tud velik navora, s tem da so pospeški neprimerljivi. Razlika je samo v porabi. Pa smo spet na začetku…
Nismo na začetku, smo na koncu. Dieselašem ni všeč diesel SAMO zaradi večjega navora. Diesel vožnja ti omogoča bolj komot vožnjo. Enim je celo “predenje” disel motorja bolj prijetno za uho, kot “tuljenje” bencinarja v visokih obratih. Na koncu tudi šparanje ni zanemarljivo.
Jaz sem na primer tisti, ki sem kupil diesel prav zaradi bolj prijetne vožnje in ne zaradi šparanja.
Ni vse v pospeških, poseb sedaj, ko se vozimo večinoma po šritipasovnicah kjer so pospeški od nič naprej nepomembni. Na semaforjih in po mestu pa dirkajo itak samo neodgovozni “zelenci”, ki dokazujejo svojo “moč”, skozi moč motorja in svojo norost.
Jaz to moč dokazujem na kolesu, kjer ga poganja moj lastni “motor”. Na njega si lahko ponosen in ne na tisto kar lahko kupiš z denarjem.
Sedaj smo se odaljili od teme in smetimo……