Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem Avto kadi

Avto kadi

Živjo!
Imam eno vprašanje, ki niti ni tako katastrofalno, a vseeno.

Pri avtu (diesel JTD 1,9 letnik 2002), mi vsakič, ko bolj odločno pritisnem na plin, podkadi črn dim.
Vem, da je to “normalno” za diesle, sploh če nima vgrajenih filter protisajastih delcev. Ampak mi je malo čudno, ker dim ni samo majhen, ampak se naredi ogromen oblak.

Ima kdo kakšne izkušnje s tem oz. rešitev?

Hvala za info!!!

Tudi jaz imam JTD 1.9, pa že od novega pokadi, ko pritisnem na plin. Kako močno pokadi, je odvisno tudi od načina vožnje. Če se nekaj časa vozim počasi, v kolonah in nato na avtocesti pritisnem na plin, se močno pokadi. Če pa nekaj časa vozim po avtocestah z večjo hitrostjo, pa je tega dima bolj malo. To ni nič narobe, pri dizlih je to normalno. Poglej kakšnega audija ali pa BMW-ja, tudi pri njih se pokadi in to ne malo. Še izrazitejše kajenje pa imajo razna terenska vozila.

ne ne, če močno pokadi ni glih značilno za te avte. Ima oče stilota jtd in jaz imam alfo 1,9 jtd. In če delajo prav ne kadi skoraj nič.
Če ti opazno bolj kadi je zapacan EGR ventil. To se zgodi ker je pri nas slaba nafta. To se je zgodilo pri očetovemu stilotu. Tudi moči ni imel kot bi moral. Potem smo to stvar kar doma spucali, eni dve urici šraufanja. Če ne pa servis.
Potem je delal spet normalno.
Glede tega ventilja pa tako. Služi izključno ekologiji in ga imajo vsa nova vozila. Lahko ga mirne volje blokiraš (pretok) in je mir.

kar je rekel nik pa je tudi res. to sem opazil tudi jaz. Če se en čas vozim po mestu in potem grem na avtocesto, na začetku kar precej kadi. Potem se sčisti. To pa zato ker se nabere olje v interkulerji. Zato je zdravo kdaj te dizlaše malo naterat da se spucajo.

Ena bolj verjetnih možnosti, če dizel močno kadi pri pospeševanju, je okvara na EGR ventilu, ja. Niso pa stvari z odklapljanjem ventila tako enostavne (čeprav je možno, nič ne rečem…). Če ne prej, se problemi pojavijo pri meritvah izpušnih plinov na tehničnem pregledu.
Zanimivo čtivo, če koga zanima:

Me zanima kaj moram sedaj narediti če je zamašen ERG ventil in koliko znaša strošek čisčenja le-tega. Kdo pozna koga? Sem se včeraj peljal po avtocesti in sem v klancu malo pritisnil, in mi je zsvetila lučka za okvaro injekction sisterma (za cca 2 sekundi). V navodilih piše, da gre za to in da ni ne vem kako kritično, je pa res, da je poraba večja in motor podhranjen (čeprav tega niti ne čutim). Je pa ob stalno prižgani lučki potrebno na servis.
TOrej: Kdo pozna kakšnega dobrega mehanika in da ni ne vem kako drag. Kakšen je strošek tega?

Hvala za info!

New Report

Close