Avtizem med fantki narašča
Bom zdajle povedala, čeprav lahko potem čakam pogrom. Sama poznam tri vrstnike moje hčere, ki imajo rahle ali malo večje odklone. Vsi trije fantki. Dva s težavami v šoli, eden tudi s socializacijo. Na pogled Lušni, mame pa so mi povedale za težave. Prihajajo iz različnih okolij, socialnih in geografskih. Edina skupna točka pa vegetarijanstvo. Otrok in/ali njihovih mamic. Ena je kasneje spremenila prehrano in so postali vse jedci. Najbrž je to le slučaj in nimam čisto nič proti veganom in vegetarijancem, nekaj časa sem bila tudi sama, a verjamem da otroci v trebuhu in zgodnjem otroštvu potrebujejo raznoliko prehrano, ki vključuje tudi meso.
Avtisti vodljivi?
Avtizma je toliko oblik, vsaj “po šolsko”, da je že vsak, ki je malo čuden, avtist.
Ampak ima pa diagnozo.
Poznam večinoma tiste tahujše primere, kjer otroci ne govorijo in sodelujejo samo, ko so na steni nalepljene kartice z istim zaporedjem, pa katerem morajo delat. Če tega ni, če ni rutine, zaključna. Derenje, norenje, tudi nasilno vedenje.
Niso sposobni samostojnega življenja.
Se pa nekako strinjam s tem, da je sigurno kriva starost staršev. In glede na to, da sedaj ženske, ki bi že lahko bile babice, komaj začnejo rojeva in bo pri njihovih otrocih isto, čez 20 ali 30 let verjetno sploh ne bo več “normalnih” otrok.
Tudi je res, da živimo v vsranem okolju ampak imamo pa na voljo dosti bolj zdravo hrano kot včasih. Pa nas poglejte. Ljudje letnik od 1950-1990. Izjemno malo primerov. Od 90 do danes. Se mi zdi da je že vsak 5 s posebnimi potrebami.
Najhuje kar pa sedaj vidim pri teh novodobnih starših. Novorojenček, dojenček v vozičku, pri glavi telefon in nastavljeni zvoki morja in šumenja, da lažje spijo.
Omg.
Skupine kje so otroci “z-j-e-b-an-i od cepiv!
Slo-
https://www.facebook.com/pg/ninasmalo/posts/?ref=page_internal
Hr-
https://www.facebook.com/pg/Glupa{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C4{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}8De-218090212287688/posts/?ref=page_internal
Od kod izvira tvoj strah?
Zame so to svobodne duše. Zaslužijo si odprto in prijazno okolje.
Kaj je zame avtizem?
https://www.youtube.com/watch?v=J-puWzLs9gk
“Svobodni so moji koraki,
ko rastem visoko,
močna kot drevo sem.
Bosa,
da začutim utrip sveta pod stopali,
da dotaknem neba se
s koreninami globoko v Zemlji.
Ko padem,
spet najdem stopinje.”
Prilagoditve v šolskem sistemu za nevrorazlične otroke koristijo vsem otrokom, vključno z nevrotipičnimi. Ne vnašajo kaosa v obstoječi red kot se nekateri bojite.
Ne dobi se diagnoze tako zlahka kot predvidevate, brez skrbi. Ustrezno podprti otroci zrastejo v suverene in manj zatravmirane odrasle.
Berem te teme in bogi otroci ki imajo fsekane starše, po pravici jih starši sami delajo posebne… pa odpiralki teme par fantkov ki jih imajo mamice za čudne in zdaj je to trend ???
Meni se pa zdiji te mamice k so bile na umetni oploditvi ker niso morale po naravni poti zanosit čudne mame . Poznam par primerov in kaj naj sedaj hodim k njim in jim tupim da so prtegnjene ???
Moji trije (tast, mož,sin) so vsi izmerjeno nadpovprečno inteligentni.
Mi diagnoze za sina nismo želeli, ker se ne bi mogli sprijazniti z njegovo drugačnostjo. Ampak zato, ker mu je diagnoza odprla vrata do pomoči, ki njemu, sošolcem in učiteljici omogoča manj stresno šolanje in uvajanje na samostojno življenje. Mož in tast sta sicer odrasla brez pomoči, pa z ne prav lepimi spomini na otroštvo.
Drugače pa pot do diagnoze ni ravno enostavna. Verjetno je tudi zato sin prvi diagnosticiran Asperger na šoli, ki jo obiskuje.
Sem lih za vami napisala zgodbo o sinu, ki ima 4 leta in naj bi bil avtist. Za atista so vsi govorili od logopedinje,pedagoginje in psihologinje. Smo se oglasili se na institutu za avtizem in so potrdili, da on ni avtist so pa izstopanja. Fantki imajo res povecano tveganje a toliko diagnoz koliko sedaj postavljajo vsakem drugemu je smesno. Tudi ce malo zaostaja se ne pomeni, da je bolan. Pac samo malo zaostaja seveda se poisce strokovna dodatna pomoc, da se mu pomaga a to nima veze z nosecnostjo. Sama sem imela popolno nosecnost. Brez slabosti,brez bruhanja bila sem polna energije ze res, da sem bila doma in je bilo umirjena nosecnost. Doma sem bila, ker mi niso pogodbe podaljsali kjer sem delala. Imela sem pa 26 let. Prehrana je bila normalna. Avtisti so bili Ainstain,mozzart, nikola tesla… in se bi lahko pisala. Vecina poroceni in inteligentni. So pa bili tudi seveda posebni.
kraljica90, 22.11.2021 ob 13:11
Sem lih za vami napisala zgodbo o sinu, ki ima 4 leta in naj bi bil avtist. Za atista so vsi govorili od logopedinje,pedagoginje in psihologinje. Smo se oglasili se na institutu za avtizem in so potrdili, da on ni avtist so pa izstopanja. Fantki imajo res povecano tveganje a toliko diagnoz koliko sedaj postavljajo vsakem drugemu je smesno. Tudi ce malo zaostaja se ne pomeni, da je bolan. Pac samo malo zaostaja seveda se poisce strokovna dodatna pomoc, da se mu pomaga a to nima veze z nosecnostjo. Sama sem imela popolno nosecnost. Brez slabosti,brez bruhanja bila sem polna energije ze res, da sem bila doma in je bilo umirjena nosecnost. Doma sem bila, ker mi niso pogodbe podaljsali kjer sem delala. Imela sem pa 26 let. Prehrana je bila normalna. Avtisti so bili Ainstain,mozzart, nikola tesla… in se bi lahko pisala. Vecina poroceni in inteligentni. So pa bili tudi seveda posebni.
Daj ne seri no. Kdo pa naj bi Einsteinu, Mozartu in Tesli diagnosticiral avtizem, ki ga poznajo šele od leta1943 https://sl.wikipedia.org/wiki/Avtizem-. Da pa so bili malce extra modeli je pa razumljivo, glede na njihove genialne sposobnosti. Ni vsak posebnež že avtist in ni vsak avtist posebnež. Bill Gates je bil več kot soliden učenec in študent. Dobro, bil je iz nagravžno bogate familije z odličnimi zvezami in poznanstvi a med najbolj svojevrstne ga kot mladca nihče ni uvrščal. To se je začelo šele s teoretiki za(t)rote.
Bobu Bob:
https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/stars-who-prove-autism-never-14202982
Ja, do diagnoze najlažje prideš, če si res na spektru in če si bel moški. Predvsem zaradi diagnostičnih kriterijev in zaradi dostopnosti. Kot ženska bi lahko imela že več težav, da bi te prepoznali. Tko je zdaj. Namesto, da vas je strah in se bojite “bolezni”, ki to ni in zavidate diagnoze in pripadajočo podporo, ki jo je, mimogrede, še vedno premalo, spoznajte koga z avtizmom, potem pa še koga in še koga. Morda vam bo dano, da se ščasoma otresete predsodkov. Vsi za v en koš nismo, tako kot vsi ljudje nismo za v en koš.
No pametnjakovic tega nisem jaz izmislila malo se razgledaj kaj se pise ne samo na pamet govoriti. https://www.dnevnik.si/1042389207
Sploh se pa ne gre o tem kdaj je bil razvit avtizem. Ko bodo pisali tvojo osebnost v kartoteki oz tezave,ki jih imas bodo mogoce razvili cez 100 let ce ti niso mogli zdaj najti. Toliko o tvoji pameti.
Forum je zaprt za komentiranje.