Avstrijska jezera
Vsa jezera avstrijske Koroske so sredi poletja primerna za kopanje. Mislim, da je najtoplejse malo Klopinjsko ( dosegljivo preko Jezerskega in Zelezne kaplje), tudi s kampom. Poleg tega sta najblizje Sloveniji Basko in Vrbsko jezero, obe pogosto vsaj enako topli kot Jadran. Vrbsko je vecje, podolgasto, turisticno najbolj znano in z najbolj elitnimi sredisci od vseh koroskih, pohvalijo se radi tudi s “Trinkwasserqualitaet”- zelo cisto vodo. Severno od Vrbskega sta dve tudi vecji in lepi jezeri s precej turizma in kulturnih znamenitosti: Osojsko in Millstatsko. Najdlje od Slovenije med koroskimi in najvisje med gorami lezece je SZ od Spitalla podolgasto Belo jezero, lepo in z zelo bistro vodo, ki se pa ne segreje cez 20 stopinj.
Na skrajnem zahodu Avstrije imas velikansko Bodensko jezero, ki si ga delijo s Svico in Nemcijo, na vzhodni meji z Madzarsko pa plitvo, nizinsko Nezidersko ( Neusiedlersee). Tudi ti dve privlacita mnogo turistov, ta zadnje recimo veliko surferjev in kolesarjev.
Mogoce se bolj slikovita od koroskih so jezera Salzkammerguta, vzhodno od Salzburga in juzno proti gorovju Dachsteina. Nekatera velika, vsa lepa, bolj ali manj med visokimi gorami, z znanimi turisticnimi in zgodovinskimi kraji, a v glavnem precej mrzla za kopat ( temperature vode nad 18, 19 so tam luksuz): recimo Wolfgangsee, Mondsee, Attersee itd in kraji St. Wolfgang, Bad-Ischl, Gmunden, Halstatt itd.
Skratka, veliko lepega za videt in tezko izbrat. Vsekakor skoda cepeti na enem mestu in ne obiskati jih vec, ce smo ze tam ( na Koroskem ali Salzkammergutu).
Tole podpišem. S tem, da sem se kopala v Wolfgangsee, Modnsee, Halstättersee, pa nisem kak ljubitelj mrzle vode, prej obratno. Smo se pa tam okoli klatili pred leti v avgustu, ko je bilo precej vroče poletje. Zelo priporočam, kar se mene tiče, boljše kot na morju. Ogromno za videt in za počet, pa fajn je imet kolesa s sabo.
Do koroskih jezer je dobra urca voznje, do jezer Salzkammerguta kake 4-5. Razdalje med jezeri znotraj tih dveh skupin so v povprecju kvecjemu pol ure avto-voznje. Mozno je obiskat torej tudi po dva ali tri jezera na dan, ceprav si ja za kako gotovo vredno vzeti vsaj cel dan. V Sazzkammergutu je gotovo vredno videti Wolfgangsee s St. Gilgen in St.Wolfgang pa recimo posebej po keramiki znan Gmunden pa cesarsko letovisce Bad-Ischll, posebej romanticni ( a mrzli za plavat) pa sta pod visokimi vrsaci z Dachsteinom Gosauersko in Hallstattsko jezero s Hallstattom. ( Natancnejsi plan za pocitnice si bos pa moral, Dejan, zal sam naredit)
mi smo šli z avtom: čez koren mimo villacha na prelaz grossglockner – zelo lepa cesta, do 11h ni tako strašne gužve. tam smo naredili 1h postanek in šli nato proti kaprunu. tam imajo 2 zelo lepa kumulacijska jezera, predvsem dostop do njih je zelo atraktiven. vredno ogleda. mi smo šli še do zell am see, ki si ga nismo uspeli dobro ogledat, ker smo bili pozni in smo morali it naprej kjer smo imeli rez. sobo.
naslednji dan smo šli v Berchtesgaden oz. najprej na Orlovo gnezdo, tam je tudi ful gužva in še sreča, da smo bili pred 10h tam, kasneje je bila vrsta da bi čakali več ur. potem smo šli na jezero. seveda spet gužva. na prevoz z ladjico bi čakali 2 uri, pa se nam ni dalo, ker bi morali tam jesti, pa je bilo drago. smo šli mimo salzburga mimo mondsee na wolfgang see in z gorskoželeznico na Schafberg, smo ujeli ravno zadnjo vožno okrog 17h, da se priti tudi peš. super izlet. spali smo v bad isclu (res grdo letoviško mesto), ker je bilo vse ostalo zasedeno.
tretji dan smo šli proti hallstatu, najprej na ogled ledene jame. je nekaj malega za hodit, jama pa vredna ogleda. potem pa še ogled mesta – smo komaj najdli parking, da ni bil predaleč. mesto je čez dan zaprto za promet, ful luštno, res. kopali se nismo, ker meni je vse premrzlo, tudi v bohinju se ne kopam. nato pa via schladming domov. nad hallstadtom je tudi rudnik soli, seveda je bila gužva za vstop….
avgusta je povsod gužva. čaka se tudi več ur, ponavadi dobiš na listku napisano uro vstopa. zato mi take stvari planiramo, da smo med prvimi. kadar je organiziran prevoz dobiš tudi uro povratka in zato ne moreš samo gor in dol kakor smo mi navajeni ampak moraš biti malo dlje tam, pa kaj popit in pojest in kaj kupit. tako je to v turističnih deželah.
Forum je zaprt za komentiranje.