Avstralija
Pozdravljeni!
Cez dober mesec odpotujemo na celino tam spodaj. Na voljo imamo 5 tednov, pristanemo v Melbournu, potem imamo 24 dni, da prispemo do Cairnsa, letimo v Alice Springs, kjer nam ostane se 1 teden. Nameravamo najeti avto, prenocevati v kampih. Vesela bom vsake izkusnje, napotka, “the best of” s tega dela sveta.
Oglasite se!
Lea
G’ day!
jest sem se peljala od cairnsa do adelaide. kampi so pocen in opremljeni z vsem ( kuhinja ima hladilnik, ki ga seveda lahko uporabljaš, mikro, toaster, pečico,…, kakšni celo posodo, kopalnice imajo pralne in sušilne stroje, povsod (tudi v parkih, ob cestah na resting place-jih) pa so tudi bbq-ji (roštilj). hrano kupuj v mega marketih (coles, woolworth – al nekaj podobnega, saj leta 2000 so bili te). povsod ( na info točkah, kampih, celo tem kjer rentaš avto dobiš veliko brošur o kampih ( kategorija, cene,…). v rent a carju ponavadi pa celo dobiš neke kupončke za skonto oglede, izlete, vstopnine, kampe,… opomnit te moram, da so razdalje v australiji zelo velike in da se kaj kmalu zgodi da se samo še fjakaš in bolj malo vidiš.
“the best of” – VSE! sydney – manley beach je lepša od bondi beach, brisbane je cuker, v surfers paradise se ful dogaja, drudače pa precej komercjalno, fraser island je nujo za videt (rajši kakšen dan več na fraiserju, kot pa v surfers paradise), jest sem obiskala tudi mesto tammsworth (australski nashvile – country music varianta), pa me je razočaral. baje je dobro predvsem takrat, ko je festival country glasbe, queensland je pa itak ful lep, paše kaj zaledja si poglejte, sploh okoli cairnsa, zapelte se tudi do cape tribulation in pejte na eno ali večdnevni trekking v pragozd in nujno jejte barramundi ribo. če imate radi meso, pejte v hog’s breath caffe – veriga (skor v vsakem mestu) steak housou kjer imajo biftke a la american way in pa mud cake – njam!
a v darwin kej greste!?
če ja, se pol priporočam za par informacij glede kakadu parka. grem tja poleti!
to je samo nekaj info bolj na splošno, če te pa še kaj konkretneje zanima, pa vpraš!
Ojla!
Hvala za ekspresen odgovor. Vsekakor bi se priporočila za kakšne dodatne informacije, mogoče celo v živo, če bo šlo. Lahko mi pišeš na mail, ki ga dobiš, če klikneš na moje ime.
Zaenkrat pa me le še zanima, kako si dobila vizo, mogoče preko interneta? Kako dolgo je trajala vsa procedura?
Čakam seveda še na kakšen odziv. Lep dan vsem,
Lea
Živjo,
vizo dobiš na Avstralskem konzulatu v Ljubljani(Trg republike 3). Najprej greš tja po obrazce in kopijo plačilnega naloga. Potem nakažeš denar na veleposlaništvo na Dunaj, izpolneš obrazce, gor prilepiš svojo sliko, na banki dvigneš potrdilo o stanju na tvojem računu in vse skupaj s tvojim potnim listom, potrdilom o plačilu in 3500 sit neseš nazaj na konzulat. Čez kakšen teden prideš nazaj iskat potni list z vizumom. Zdaj pa glede Avstralije: v Melbournu bi ti proporočal da greš na enodnevni izlet na Philip Island pogledat Pinguin Parade(http://www.penguins.org.au). Glede Sydneya pa tiste glavne stvari verjetno že veš, zanimiv je tudi sprehod čez most(http://www.bridgeclimb.com/). Stvar ni ravno poceni, vendar je blo super. Priporočal bi še kakšen dan v Blue Mountains, vendar če boste šli do Cairnsa je malo izven poti. Brisbane je tudi full lep, če pa boste šli na Fraser Island boste mogli it s kakšno agencijo, ker na otoku praktično ni cest. Nekateri hodijo na otok tudi na enodnevne izlete iz Brisbanea, samo ni tako blizu za enodnevni izlet. Ko boste prišli malo severneje Great Barrier Reef pa je lepo it s kakšno jadrnico par dni naokoli. Jaz sem imel malo časa in sem bil samo na enodnevnem jadralskem izletu, drugi dan pa sem se šel potapljat(Tega ne smeš spustit!) na koralni greben. Severneje pa nisem šel, zato ti me morem nič povedati. Če te še kaj zanima mi piši na mail(crt.gorup@email.si), lahko ti tudi kakšno slikco pošljem.
lep podzarv, Črt
kar se tiče vize – vse te procedure ki jih nasteva tale nad mano so zgodovina. nobenih potrdil in nic ne rabis vec. samo prides na ambasado s potnim listom, sliko – placas 20.000 izpolnis obrazec in jo dobis cez 1 teden. kako gre prek neta pa nimam pojma, baje je pa precej cenej kot klasicna pot. Preveri na au.gov al pa vpras prijazno gospo na konzulatu.
Oj!Pravkar sem se vrnil iz Avstralije in lahko ti dam nekaj podatkov!
Jaz osebno sem sel za vizo najprej v Ljubljano na Konzulat in tam izgubil nekaj zivcev ker so me posiljali iz enega konca na drugega!!Zato sem se doma usedel pred racunalnik in vso stvar uredil preko interneta!!!Je zeloooo lahko izpomnis 14 korakov(strani) in na internetu ne zahtevajo nobenih potrdil in dokazov iz banke itd…..skratka to izpolnis in na koncu napises stevilko svoje bancne kartice!Cena je 65 $ AUD (avstralskih dolarjev)in naslednji dan dobis na svoj E-mail odgovor-Vizum-katerega potem natisnes in prilozis v potni list, oni pa te dajo v racunalnik za 1 leto dokler velja vizum!Nikjer na poti tja in nazaj nisem imel tezav s tem, pa se hitro in preprosto je!!!
Jaz sem priletel v Melbourne-je sicer lepo mesto vendar ga ima clovek kmalu dovolj!!Ce imas moznost pojdi pogledat Great ocean road-res je lepoooo!!!Nato sem sel proti Adelaidi-lepo mesto in lepa obala-ce bos sla v hostel pojdi v Anni”s” place-je vredu hostel.Nato sem sel v Coober pedy-rudnik roznatih opalov, hostli pod zemljo in nora vrocina-je pa lepo dozivetje!!!!Nato sem sel proti Alice Springsu-Lepo mesto vendar samo po sebi sploh ni tako odmevno kot se slisi-vsaj meni ne.Skratka veliko Aboridzinov in znajo biti zelo tecni!!Raje se jih izogibaj, sploh pa v cetrtkih saj dobijo place in so vsi po vrsti pijani!!!V Alice Springsu imas tudi Anni”s” place!Nato sem sel proti narodnemu parku Kata Tyuta-nato pa do Carensa-Carens je lep vendar je ze zelo tropski obala ni za kopanje in zato je v mestu nekaksna laguna kjer se lahko kopas.V carensu je visoka vlaga 70-90%Dober kostel je Kalipso!Nato sem sel v Arlie bich-noro lepa obala, kokosove palme in 30 stopinj pa tropsko rastje itd……Brisben je lep-zanimiva je ulica Queen street mall-same trgovine-velika moznost za zapravlanje denarja.potem sem sel se do Bayron Baya-je najbolj vzhodna tocka Avstralije-Potem pa se v Sydny-noro lepo mesto-priporocam sprehod cez most-ponoci in pa opero on botnicni vrt!!!Skratka ce boste hodili na Internet pojdite v PETER”S” PAN-ADVENTURE ker je po en dolar na uro-drugje je povsod vec-do 6$-poslovalnice pa so v vsakem mestu.Skratka ce boste nakupovali pojdite v trgovine ki jih je napisal ze prejsnji uporabnik torej-WOOLWORT in COLES-so v vseh vecjih mestih!No pa se to ker potujete z avtom vam bo verjetno prav prislo tudi tole-Trenutna cena bencina je 1$ torej 140 tolarjev, rentanje avta pride 22-36$ za navaden avto in 70-120$ za cabrio, 4×4, ali avto dom-na dan.Aja pa se to na Fraser Island-ce se le da pojdite ker je noro lep-raj na zemlji…!!!
Ce te se kaj zanima mi pisi na:Miha@2die4.com
LP miha
Forum je zaprt za komentiranje.