Arabski svet v casu ramadana
Ola!
Mene pa resno zanima kako dejansko muslimanski praznik ramadan vpliva na turiste? Pozitivno, negativno? Se v tem času čez dan sploh kaj dogaja, so možni ogledi znamenitosti, so restavracije sploh odprte, kako je s ponudbo v hotelih, in (tako predvidevam) – najbrž se ljudje razživijo šele ponoči. Torej moram v tem času noč zamenjati za dan? Ali kako?
Prosim za izkušnje tistih, ki ste to že doživeli. Po eni strani je prednost, da bom imela vsaj mir pred vsiljivimi moškimi (menda se ženskam čez dan ne smejo preveč približati, iz prejšnjih let pa imam z njihovo vsiljivostjo slabe izkušnje), po drugi strani me vse skupaj skrbi, da ne bo nazadnje vse preveč zamorjeno, da si pač ne bom mogla ogledat njihovih znamenitosti, mošeje, itd… Dopust sem rezervirala že pol leta nazaj, zdaj pa izvem, da je ravno takrat ramadan … Po eni strani bi ga pa ful rada doživela…
Vaša mnenja in izkušnje prosim!
Hvala
Zdravo,
midva sva imela kar pozitivno izkušnjo z ramadanom. Res je, da se svet malo umiri, čez dan se nikomur nikamor ne mudi, vsi bolj počivajo, vse je bolj ležerno, vsi so bolj počasni …. Restavracije so nekatere odprte, druge zaprte vendar ni problema najti kaj za pojesti oz. prigriznit. Tudi trgovine so več ali manj vse odprte. Turistične točke so odprte vendar skoraj nikjer ne vidiš nobenega domačina oz. vsi sedijo v senci ali spijo.
Ko pa se začne večeriti okoli 17:00 pa zgleda kot da se vsi prebujajo iz nočnega spanca. Nama je mobitel vsak večer ponorel ker so naju vabili na takšne in drugačne pojedine. Zvečer se res vse razživi in vsi samo norijo s pripravo večerje in da bo čim bolj obilna in čim bolj bogata. Ta pojedina lahko traja tudi do 22:00 potem pa spet kot da bi luč ugasnil vsi zaspijo od prenažrtja 🙂
Sicer je resnično zanimivo doživeti ramadan posebno tistim najbolj zagretim se kar čudim kako zdržijo.
Glede ramadan nikar ne odpovej dopusta, ker to ni slaba stvar ampak jo boš doživela kot nekaj izredno zanimivega in drugačnega.
LP,
Tjasa
Dopusta nikar odppvedovat zaradi ramadana. Sama sem ga doživela že 3x in hujših posledic ni bilo. Som bili pa mogoče nekoliko bolj sitni (ko so bili lačni) in po zahodu sonca orientirani zgolj in samo na hrano. Temu je seveda prilgojen tudi urnik ogledov, ampak se da vse skombinirat. Pa seveda vljudno je, da v javnosti spoštuješ njihova pravila – ne ješ, ne piješ in ne kadiš. V hotelski sobi, restavraciji, avtu…pa lahko počneš, kar te je volja. Omejitve pa itak ne veljajo za popotnike, nosečnice, bolnike in otroke…tako, da res ni krize. bolj se vse skupaj ustavi na bajram, ko je pa vse v duhu praznovanja. ampak to traja 1 -3 dni.
Forum je zaprt za komentiranje.