Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Aparat za peko kruha?

Aparat za peko kruha?

Kupujem aparat za peko kruha . Potrebujem nasvet na kaj naj bom pozoren pri nakupu. Kakšne funkcije naj bi imel, skratka rabim čim več informacij.Hvala

“Aparat za kruh”, “kruhomat” bi bo iz iskalnika vrgel množico množico debat na to temo. Nakup, sorte, recepti…

Osebno ti ne morem več pomagati, ker ga nimam, kruh zamesim z multipraktikom, oblikujem štruce ali štručke, dam na ploščo v pečico. Za kruhomat bo povedal kdo drug.
LP Mimi

mimi, napiši, prosim, recept za kruh, ki ga zmešaš v multipraktiku.

hvala in lp

Pravzaprav pečem samo polnozrnati kruh s semeni, za vsakdanjo peko ne morem garantirati, da bi mi zneslo, pa ga raje kupim (roko na srce, otroci tako ne obrajtajo preveč domačega kruha). Včasih naredim še kakšne polnjene štručke, makovke, pletenke, žemljice… Imam Boschev multipraktik, ki je prvenstveno namenjen za testo, tako ima gnetilni kavelj od zgoraj in je skleda brez luknje. Vendar enako gre z vsakim multipraktikom, ki ima gnetilni kavelj. Tudi z navadnim mikserjem gre, vzameš tiste zavite palčke namesto navadnih metlic za stepanje smetane (no, glede na moč mikserja jaz ne bi delala več kot iz 1/2 kg moke).

Polnozrnati kruh s semeni
1 kg moke
3-4 dag kvasa
1 dobra žlička soli, 1 žlička sladkorja
7 dl mlačne vode
poljubno semen (recimo 4 pesti)

Glede moke je to lahko samo polnozrnata. Včasih dam 1/4 bele, včasih polovico ali vso pirino polnozrnato moko. Enkrat sem dala 1/4 koruzne moke, pa je slabo vzhajalo, kruh je bil sicer bolj zbit, vendar kar dober.
Moko v skledo, ob robu sol, v sredi jamico (istočasno zamečem sol, da se skrije), noter malo vode, kvas, sladkor. Lahko malo pustiš, lahko tudi ne, običajno nimam časa. Vklopiš mikser in dodaš še vso preostalo vodo. Pustiš gnesti kar nekaj časa, testo naj se raje malo lepi. Vzhajati pustim kar v isti skledi, obvezno pokriti s krpo. Ko se podvoji (čez kakšno uro), pregnetem in dodam semena. Če še nimam časa za pečico, pustim še enkrat vzhajati, potem še enkrat pregnetem, štruce, pečica. Če že lahko pečem (glede na ostale obveznosti seveda), potem kar oblikujem štručke na peki papirju na pladnju, pokrijem s krpo. Vklopim pečico na 250°C. Ko je segreta, tudi štruce že vzhajajo. V pečico za največ 1/2 ure, če so štruce manjše, je tudi 25 minut dovolj. Pravijo sicer, da ne bi bilo treba nič zmanjševati temperature, vendar mene je strah in na polovici zmanjšam na 200°C. Menda se mora kruh peči na visoki temperaturi malo časa, več kot 1/2 ure menda naj ne bi bil noben kruh v pečici. No, v krušni peči je res tako… Iz pečice ga dam na žičnato mrežo (kar od pečice), da spodaj kroži zrak in pokrijem s krpo.

Navaden bel ali črn kruh
1 kg moke
3-4 dag kvasa
1 dobra žlička soli, 1 žlička sladkorja
6 dl mlačne vode

Moka je lahko samo bela, tj. za kruh ali pa se poigraš z žemljicami, štručkami, pletenkami… Lahko k beli moki dodaš 1/4 koruzne ali ajdove. Lahko vzameš rženo moko, črno moko, razne mešanice za domači kruh. Vse je isto kot za polnozrnati kruh, jaz delam razliko samo v količini vode, menda polnozrnata potrebuje malo več vode.

Multipraktik? Odkar ga imam, je peka kruha postala smiselna in mimogrede. Preden začnem zlagati posodo po nedeljskem kosilu v stroj, zmečem moko in vse v multipraktik in vklopim. Medtem ko pospravim kuhinjo, je testo pripravljeno, stroj pospravim, skledo pokrijem. Enkrat vmes dodam semena. Ko mi znese (če ne prej, pred večerjo), porinem v pečico. Lahko pa je to super večerja, če se potrudim s kakšnimi nadevi in oblikovanjem. Drugače kruh s semeni še zvečer narežem na porcije in v zamrzovalnik, to so potem moje malice med tednom.
Kruhomat? Preveč so mi všeč štruce, štručke. In z multipraktikom se mi zdi dovolj enostavno.

No, pa sem se razpisala. LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close