Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Aparat za peko kruha in alergija na gluten – celikalija

Aparat za peko kruha in alergija na gluten – celikalija

Dragi forumovci, verjetno se kdo izmed vas srečuje s prav takšnim problemom – celikalija. Za sedaj kruh kupujemo. Bila bi vesela vaših izkušenj, ki jih imate s strojem za peko – peka brezglutenskega kruha. Hvala že v naprej

Babi je pred kratkim navedla eno krasno spletno stran… tukaj:

za tiste, ki potrebujejo brezglutensko dieto. In ponudila tudi prevod, ker je stran v italijanščini.

Babi, oprosti, da govorim v tvojem imenu, ampak tu sem našla kar nekaj uporabnih nasvetov in receptov (z jezikom se malo mučim, ampak kar gre…) in se mi zdi prav, da povem tudi drugim.

Nisem pa še pekla brezglutenskega kruha v kruhopeku. Imam ga šele od pred kratkim in se ga šele privajam, je pa eden od predvidenih “eksperimentov” tudi brezglutenski kruh. Te bom obvestila o rezultatu.

Sama imam s peko brezgleutenskega kruha že precej izkušenj. O peki kruha v kruhomatu je bilo že ogromno napisanega in če uporabiš iskalec, boš dobila ogromno nasvetov za razne vrste kruha. Jaz enostavno količino bele moke iz recepta nadomestim z brezglutensko. Dodam tudi malo ajdove ali sojine moke in pogosto tudi različna semena. Imam Severina (ne vem, kateri model) in vedno mi uspe po naslednjem receptu:

35 dag moke (če daš samo Schaerovo bo zelo rahel, če pa daš cca 10 dag ajdove ali sojine bo pa bolj nizek)
2 dcl vode
1,5 dcl mleka (lahko pa 3,5 dcl vode)
žlička soli
žlička rjavega sladkorja
brizg olivnega aolja ali malo masla
vrečka kvasa

Vedno daš v aparat najprej mokre sestavine in nato vsuješ moko. Kvas posuješ po moki.
Po želji lahko ob pisku (po cca 20 min v mojem aparatu) dodaš še sezamovo seme, laneno seme ali bučne peške.
ps: količine so za 1/2 kg kruha, pečenje pa nastavim za 3/4 kg, se mi zdi, da se lepše speče. Je pa seveda odvisno od avtomata.

Upam, da sem ti kaj pomagala.

Samo eno vprašanje… zdi se mi kar veliko tekočine glede na količino moke. Za naveden kruh dam 3,5 dl vode in 60 dag moke, z brezglutensko peko pa nimam kaj dosti izkušenj. Vnaprej hvala za pojasnilo.

Bo kar držalo. Saj pravim, lahko poskusiš tudi v drugem razmerju, pa od aparata je veliko odvisno. Jaz sem eksperimentirala že na vse načine, pa še vedno včasih, če pa hočem, da bo zanesljivo uspelo, je pa to to. Kruh se lepo dvigne in je rahel in puhast.

Jza kar pogosto pečem brezglutenski kruh. Tudi jaz imam aparat Severin.
Jožica, vode je pa pri brezgultenskem kruhu res več kot pri običajnem.
Moj recept:

V posodo dam najprej:

* 4 do 4,5 dcl vode (odvisno od vlažnosti moke, oz. več je tekočine, bolj naraste kruh – bolj rahel je)
* malo olja – olivnega
* 1 mala merica soli
* 1 mala merica sladkorja

20 dkg moke Schar
20 dkg moke Celiax
10 dkg riževe ali tapiokine moke
Moko vso dobro premešam predno jo stresem na tekočino
+ po želji semena – jaz dodam po eno veliko žlico sezama, lanenih smen, sončničnih semen, pa včasih tudi bučnih.

* 1 vrečka suhega kvasa

Pečem na programu za hitro pečenje. Semena dodam takoj. Meni in sinu je super.
Samo s Scahrjevo moko mi kruh ni ravno za vsak dan, je preveč penast, samo s Celiax moko pa preveč suh – zbit. Zato mi ta varianta kar ustreza.

Poizkusi in poročaj.

Lep dan!

Mene pa zanima kateri suhi kvas uporabljaš ker sem slišal da je v veliki večini kvasov gluten.Za edinega ki vem da ga nima je sveži kvas fala.
Pa me tud zanima če si delala ta recept z svežim kvasom in koliko si ga uporabila za to količino moke.

Hej,Jozica! Ce rabis kaksen prevod dolocene stvari s te strani ali recept,nasvet,ga rade voje prevedem;ni problema.Bo tudi meni pomagalo za telovadbo sivih celic.:))) Lp Babi

Kako pa naj bi prišel gluten v kvas in kaj naj bi počel tam?

Poglej na stran od slovenskega društva za celikalijo pod živeti brez glutena iziv za vsakogar kjer je to opisano in na tej strani je tud kot edini testiran kvas brez glutena fala.

Saj ne trdim, da ne, samo čudim se. Je pa to dobro vedeti. Hvala. (Priznam, prvič slišim.)

pozdravček
tudi sama občasno spečem brezglutenski kruh, za sestrično, če jo imam na počitnicah. no, in pri tem nič ne kompliciram. ne vem več, kje sem recept dobila, mislim pa, da je bil celo na moki. no, uporabim moko mix-B, ki je namenjema prav peki kruha in pekovskega peciva. in zato ima noter že vse mogoče sestavine, tako da samo dodaš vodo, kvas in margarino. vklopiš stroj in…voila, končano.

lp, zoya

Jaz imam aparat znamke Caltronic in pecem kruh brez problema.
Ker sem alergicen tudi na mleko uporabljam moke brez tega.
Recept je pa naslednji:

20 DEK SCHAER C moke
30 dek Finax modre moke ki jo narocim pri uvozniku in je za polovico cenejsa
1 cajno zlico sladkorja
1 cajno zlico soli
4 cajne zlice olivnega olja
tretjino svezega kvasa fala ( je edini za katerega vem da ne vsebuje glutene )
in 4 dl vode

Moko med sabo dobro zmesam .
Sol , sladkor in olje dam v vodo in segrejem na 40 stopin.
Nato pekac splahnem z toplo vodo nato pa vanga dam vodo z dodatki potem pa moko v kateri na vrhu naredim jamico in dam not zdrobljen kvas ter ga prekrijem z moko.
Nato dam pekac v aparat in dam FARBE dunkel , TEIGMENGE dam stopnjo 2 ,Auswahl dam stopnjo 2 ( schnell ) in pritisnem start.
Nato mi pri 1:33 do konca zapiska da dam noter dodatke ( jaz dam eno veliko zlico lanenih semen ) in potem pocakam da se spece.
Ko se spece ga stresem ven in zavijem v servet za kaksno uro potem ga pa narezem in dam kose kruha v vrecko ali zavijem v folijo.
Men se zdi kruh dober.Je pa res da je se boljsi ce se uporabljajo moke ki vsebujejo mleko in ce se doda jogurt.
Mene tak kruh pride 500 sit kar je podobno kot ista kolicina navadnega kruha v trgovini.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close