antimalariki – Argentina in sosede
Čao!
A je nujno da si priskrbim antimalarike za potovanje po Argentini in sosednjih državah (Chile, Urugvaj, Paragvaj), glede na to, da tablete niso obvezne, vendar priporočljive? Načeloma je rizik za okužbo minimalen, razen v Paragvaju je možnost okužbe nekoliko višja.
Če ja, a veš mogoče kateri antimalariki so nekako najbolj užitni in ali se jih splača kar tam kupit? Baje imajo tisti ta poceni (razpon cen pri nas je med 10 in 25 tisoč sit) kr neke halucinogene stranske učinke.. Misel na to, da bi se mogla filat z njimi več kot tri mesece mi je precej neprijetna..
Na inštitutu za varovanje zdravja priporočajo tudi cepljenje proti rumeni mrzlici. Ne vem pa koliko je to res potrebno, namreč, to je dodatnih 20 ali 25 tisoč sit.
Vsaka koristna informacija mi bo v veliko pomoč.
Pozdrav!
Najprej – če ne boš brala ostalega 😉 za jemanje zdravil in cepljenja je odločitev vedno le tvoja – ne glede na to kaj pravijo govorice ali zdravniki (ali drugi popotniki).
V naštetih deželah bi morala imeti kar veliko smole, da bi se okužila z malarijo.
Antimalariki se ne delijo zgolj na bolj ali manj užitne in cenejše ali dražje…. HALOOOOO
Na svetu obstaja nekaj sto različnih vrst komarjev in nekaj deset različnih antimalarikov – žal noben ne nudi 100% zaščite in (tudi žal) imajo stranske učinke – tudi halucinacije.
Sploh pa mislim, da je tri mesece kar (pre)dolga doba za jemanje antimalarikov.
Kljub razvitosti zdravstvenega sistema v slo, pa je poznavanje različnih malarij pri nas precej omejeno (razumljivo – pač eksotična bolezen) in temu primerna tudi ponudba antimalarikov. RAzpon cen gre pa verjetno na račun “doziranja” – enih rabiš več (jemanje vsak dan), drugih manj (jemanje 1x tedensko).
Vsekakor je najboljša preventiva – zaščitne mreže, dolgi rokavi, repelenti z vsaj 25% (raje več) DEETja.
Rumena mrzlica je (vsaj) tako nevarna bolezen kot malarija in včasih je bilo cepljenje sploh pogoj za vstop v marsikatero JA državo. Preveri. Kar se pa zaščite tiče – preberi prejšnji odstavek (povzročitelji so prav tako komarji), le da je pri mrzlici ta “sreča”, da cepljenje nudi 10 letno zaščito.
marko, hvala za izčrpen odgovor. seveda je razpon cen odvisen od količine, kljub temu pa obstajajo antimalariki različnih cenovnih razredov. bolj ali manj užitni torej se nanaša na to, kateri izmed njih povzorčajo najmanj stranskih učinkov. seveda vem, da jih obstaja več vrst in da obstaja več vrst malarije. tako na primer za potovanje po paragvaju in severni argentini priporočajo chloroquine antimalarike.. drugače pa je o tem in marsičem drugem veliko napisanega na: http://www.cdc.gov/travel/
mene bolj zanima, kaj bi ali morda si naredil ti, si jih jemal ali ne.. ker jaz se kar nekako ne morem odločit, kot praviš, doba je kar dolga.. ali naj jih jemljem samo nekaj dni ko sem na t.i. kritičnih območjih..
lp
tudi jaz grem letos v argentino, urugvaj in jug paragvaja, pa nisem nikjer dobila informacije, da bi mogla jemat antimalarike (kritičen bi bil lahko samo paragvaj, kamor pa ti ne greš).
kar se tiče rumene mrzlice – cepivo stane 10000 in ne 20-25000, velja pa kot je rekel MarkoP NAJMANJ 10 let (zakaj najmanj? zato ker je še v preizkavi in zaenkrat velja doba 10 let in še raste).
lani sem bila v peruju in nas načeloma ob vstopu niso pregledovali za rumenimi knjižicami, lahko pa se zgodi, da te iz države, ki zahteva cepljenje, ne bodo izpustili, če ne boš imela potrdila o cepljenju.
ta cepljenja niso za “zraven” ampak, če nekje piše, da je obvezno, je pač obvezno. na teh območjih ta bolezen pač je, imajo jo večinoma vsi, vendar jo s cepivi zajezimo, da ostane tam in je mi, popotniki ne prinesemo domov. torej, če ti piše, da se moraš za neko državo cepiti, se pač moraš cepiti.
je pač tako, da stroški potovanja pač ne znašajo samo,da ti plačaš karto, prenočišča, hrano itd, ampak tudi primerna pohodna oprema, zdravila in cepiva, razvijanje slik, kartice in znamke (ki znajo biti nekje kar drage) itd.
kakorkoli pa – uživaj na potovanju, mogoče se še kje srečamo!
martina
Moja izkušnja (odločitev bo pa samo TVOJA):
Vietnam, kambodža, Laos, Tajska, Kitajska, Myanmar, Indija, Bangladeš, Filipini, Indonezija – repelenti…
Argentina, Brazilija, Paragvaj, Kolumbija, Bolivija – nič
Ekvador, Venezuela – repelenti, zaščitna mreža (v džungli ni bilo AC hehehe)
Kenija, Tanzanija, Zambija, Zimbabve – lariam (z nočnimi morami)
Gana, Togo, Benin, Nigerija – repelenti
ostalo pa itak ni bilo kritično v nobenem pogledu
Več dam na preventivo – na ogroženih področjih si vedno vzamem sobo z AC, uporabljam repelente (pa ne razne OFFe in podobne potegavščine), ne uporabljam deodorantov (privabljajo komarje) in jem B vitamin (izloča se skozi kožo in smrdi komarjem)
marko, ravno to sem hotela slišat kar si napisal! namreč, uradne informacije sem že kar prečekirala, zanimajo me bolj osebna mnenja.
martina, če bi v infotu pisalo, da je cepljenje/jemanje antimalarikov obvezno, potem ne bi spraševala. ker pa piše da ni obvezno, pač pa priporočljivo, se mi zdi čisto ok, če povprašam po osebnem mnenju, preden zapravim kup denarja, a ne 😉
na inštitutu za varovanje zdravja so mi rekli, da stane cepivo proti rumeni mrzlici 20 tisoč sit. morebitna pomota, ne vem. drugače pa vem kaj je point cepljenja 😉
sicer se tudi jaz med drugim odpravljam na jug paragvaja, in če bi bolj natačno prebrala, bi videla da sem že sama napisala da je tam najbolj kritična cona. več informacij glede cepljenj pa je na strani http://www.zdravinapot.net, če te slučajno zanima.
lp
Ta ocena je napačna. Enkrat sem že napisal:
“Ugledne mednarodne inštitucije na podlagi raziskav ocenjujejo, da je na planetu
zemlja do sedaj živelo okoli 60 (šestdeset) milijard ljudi. Več kot polovica je
umrla zaradi ene same bolezni. Ta bolezen je malarija. Še vedno umre zaradi
nje na leto nekaj milijonov ljudi na našem planetu.”
LP!
Š3tof
Mislim, da se pri nas od “nepotegavščin” 🙂 dobi le Autan Active – sicer ni na sonovi DEETja, ampak je kar učinkovit – le bolj pogosto ga je treba uporabljati. Nemci so delali eno raziskavo o učinkovitosti raznoraznih sredstev (dostopnih na njihovem trgu)proti komarjem in ravno ta Autan je bil zmagovalec.
Pred leti sem imel eno ameriško zadevico (100% DEET)- komarji so se mi izogibali v velikem loku 🙂 – se mi je pa skoraj stopila ena plastika na uri 🙁
Sedaj bi pa rad dobil tole: http://solutions.3m.com/wps/portal/3M/en_US/Ultrathon/Products/
Menda trenutno najboljša zaščita – a kaj, ko ne najdem variante, da bi ga dobil v SLO.
Kot plan B si bom za pot na Borneo omislil: http://www.nomadtravel.co.uk/catalog/view/bugproof-50-deet-spray-100ml
Marko hvala, na hitro sem mal preklikala po netu…za izhod v sili je lahko tale varianta…dostavljajo tudi v Slovenijo…čeprav verjetno ni ravno poceni…
Hmmm, sem našel še eno “ugodno” pošiljanje v SLO:
http://www.myus.com/cgi-bin/members/rates.cgi
– po celem svetu pošiljajo stvari, ki so drugače dostopne le jenkijem (ustvarijo ti virtualni naslov). Imajo pa zares zanimive cene:
– vpisnina: 35$
– letna naročnina: 132$
– pošiljanje: od 0,95 do 3,05$ za 0,1kg pošiljke
Menda imajo tudi zadovoljne stranke. Me prav zanima kaj so naročali…..
zivjo
mogoce ti bo tale podatek kaj koristil (anja)
jaz sem bila pred dvemi meseci v JA in sem se januarja cepila za rumeno mrzlico, stane pa okoli 40 Evrov. v ljubljani:)
kolegica, ki je sla z mano je bila vsa panicna zatradi antimalarikov, ker sva planirale tudi amazonko. tako da si jih je kupila kar tu. malaron. jaz sem pa bolj na go with the flow varjanta in sem rekla bom ze tam kej najdla. no in nakoncu res ni bil problem. sicer si jih nisem kupla, ampak na obmocju, ki je bil okuzen z malarijo so imeli cisto dovolj raznoraznih vrst antimalarikov. med njimi tudi malaron. pa neke zadeve za katere sem prvic slisala in se na netu, ko sem preverjala jih nisem najdla. ampak jih domacini tam goltajo kot jaz bonbone ponavadi:)
ti pa priporocam lazja, tanjsa oblacila z dolgimi rokavi. ti zna prihranit vsa zadeva marsikatero prepraskano noc in cudne luknje v kozi:) tisti piki komarjev so mi v kozi pustli ene 3 dni smesne rdece luknje! dva dni ni nic srbelo, potli me je pa skor pobralo in bi si jih najraj kr z veseljem izrezala. sicer pa to sam mene, prjatlco niti ni tolk srbel, tko da pac odvisno od cloveka.
kar se pa tice DEET sprejev, jih pa tud jst pokupm z veseljem kdr grm kam. sam ce si kupis res mocne, en nasvet. ne spricaj se po goli kozi sredi vrocinskega vala 40 stopinj. jaz sem se naspricala, naslednje pol ure pa iskala kak vodnjak, luzo, WC karkoli, da bi not skocila:)) pece:))
pa z enim sprejem DEEt smo spricale nepovabljenga gosta v aziji, enga smesnga hrosca. pr vsem tem pa poskropile se mal stropne luci. reakcija: luc se je v trenutku napihnla, plastika je zacela rast…scurk al uni hrosc je pa prezivel:))
uzivaj, se enkat poklici na institut glede cene cepiva, racun si spravi in si ga pisi v davcno olajsavo:)) naslednje leto in fajn se mej. uzivaj, pa nazaj pridi s kaksno zanimivo zgodbico in dobrimi nasveti za nas ko jih bomo rabili:)
ajdi, lep navihan dan..
aba
Pa sej tale 3M-ova zadeva se očitno dobi tudi pri nas….ne vem, kako da nisem prej našla, ali je pa to čisto na novo…kakorkoli…mogoče bo komu v pomoč…
http://www.iris.si/si/prodajni_program/medicinski_potrosni_material/15/
Forum je zaprt za komentiranje.