Alu posodica, folija v mikrovalovni
Pred nekaj dnevi se mi je spet naredila “nesreča”, da se nekaj “napačnega” vtaknila v mikrovalovno. Imam tanke, verjetno aluminijaste skledice, treh velikosti, bile so zraven kompleta kozic. Predpostavljam, da so aluminijaste, saj so zelo lahke. Mimogrede, po 15 letih uporabe se ne pozna nobena praska, so lepe in bleščeče.
No, v tej posodici sem ne-vem-kaj-že dala v mikrovalovno. Nič posebnega se ni zgodilo, lepo se je pogrelo. Šele ko je zapiskalo in sem jemala ven, sem ostrmela in me je skoraj kap. Saj vendar nič kovinskega ne bi smelo v mikrovalovno!!!!
Isto se mi je enkrat že zgodilo z alu folijo, bila je spodaj pod pecivom, lepo sem dala odtaljevat in je bilo vse ok.
Ne glede na to imam grozen občutek, da bi to zavestno naredila. Kako je pravzaprav s tem? Včasih pustiš na jogurtovem lončku samo košček pokrovčka, pa se MV iskri in prasketa za znoret.
Ali se aluminij (ali kar je že tisto) res lahko daje v mikrovalovno? Pa alufolija?
Hvala in lep pozdrav, Mimi
Mikrovalovna pečica s sevanjem mikrovalov v hrano molekule v hrani (predvsem vodo, maščobe, sladkorje in še nekatere) prisili, da se začnejo vrteti.
Vsiljeno vrtenje tem molekulam poveča kinetično energijo, kar opazimo kot povišano temperaturo snovi, v kateri so molekule.
Jedi v mikrovalovni pečici se torej skuhajo, ker mikrovalovi “zavrtijo” molekule v jedeh in jim tako povečajo kinetično energijo.
Vendar vse molekule niso enako občutljive na mikrovalove.
Polietilen, papir in podobni materiali mikrovalov sploh ne čutijo (ne absorbirajo), zato se v mikrovalovni pečici ne segrejejo.
Mikrovalov ne absorbirajo tudi kovine, ki imajo še dodatno lastnost, da mikrovalov tudi ne prepuščajo, zato se jedi v zaprti kovinski posodi v mikrovalovni pečici ne bodo skuhale.
Hrana se v mikrovalovni pečici skuha od znotraj in ne preko neposrednega stika z vročim predmetom (štedilnik, žar…) ali zaradi vročega okoliškega zraka (običajne pečice), kar bistveno skrajša čas kuhanja.
Kovinski predmeti lahko poškodujejo pečico.
Forum je zaprt za komentiranje.