Ali trgovka lahko pove svoje stranki, ki je nesramna do nje?
Sicer nisem trgovka, vseeno pa delam z gosti, strankami. Pri nas se osebje naj ne bi tako obnašalo. S strankami se naj ne bi kregali, temveč vedno strmeli k reševanju konflikta, skušali pomiriti stranko, ji ugoditi, se opravičiti. Bistveno je, da ohraniš mirno kri in profesionalen odnos. To ne pomeni, da moraš bit tiho in vse požret, temveč pogovor spelješ tako, da pomiriš in rešiš situacijo. Ne pa, da se spuščaš v prepire. S stranko komuniciraš tako dolgo, dokler ne prideš do rešitve problema. Res pa je, da včasih za to rabiš jeklene živce. So stranke, ki samo čakajo, kdaj se bodo lahko spravile na kakšnega zaposlenega. Ko na njihovo negodovanje odgovoriš z nasmeškom in pozitivnim odnosom, ter ji pokažeš, da ti njeno žaljenje ne pride do živega, se večinoma hitro pomirijo in so nemalokrat tudi v zadregi zaradi svojega obnašanja. So se mi večkrat tudi že opravičili. Predvsem pa takšnih izpadov strank ne smeš jemati osebno. So ljudje, ki so večno nezadovoljni v življenju, danes bodo nalajali tebe, jutri nekoga drugega. Se pa zgodi seveda, da ima stranka prav, da je prišlo do kakšne napake. V tem primeru je seveda nujno opravičilo, in dogovor kako boste zadevo reševali, da bo najbolj ugodna za stranko.
Konec koncev so stranke tiste, ki nam nosijo denar. In v našem interesu je, da so pri nas zadovoljne in se k nam vračajo (zapravit še več denarja).
Ne, ni ti treba požreti, vendar je pa nujno, da ohraniš lastno dostojanstvo!
Ohraniti dostojanstvo pomeni, da se ne pustiš žaliti, ne pustiš, da nekdo vpije nate, a se ob tem ne spustiš na nizkotni nivo stranke, ampak ji odgovoriš sofisticirano. Običajno ta nivo kulture, dostojanstva in strokovnosti razoroži in pomiri stranko.
Če zadeve ne moreš rešit, pokličeš nadrejenega ali varnostnika, odvisno od situacije.
Meni se pa včasih zasmilijo trgovke. Ko se histeriki znašajo nad njimi, pa veš, da se zadržujejo, mirno argumetirajo, ko tak histerik pljuva vse naokrog, ker je pač ubogi, in se lahko znaša samo nad tistim, ki ne sme odgovoriti. Doma, v službi, je pa pohlevna ovčka.
Enkrat sem imela priložnost, v vrsti pred blagajno, ko se je nek histeričen idiot za mano napenjal, kako blagajničarka počasi dela (ni bila nič kriva, nekaj se je zataknilo, kaj jaz vem kaj), pa sem mu prijazno povedala, da tukaj oseba na blagajni ni nič kriva. Nekaj časa me je ocenjeval, ker pa sem izgledala prijazno, je mislil, da bo še mene :)))))) tukaj se je pa tako zmotil, da mu je bilo žal, da je tista usta odprl :)))) Še danes se smejim, ko se spomnim.
Poanta: ne znašaj se nad šibkejšim, loti se tistega, ki ti je enakovreden (če imaš jajca, seveda).
načeloma naj se ne bi “smelo”, pravilniki in to samo verjamem pa da so tisti “starokopitni” časi že mimo, stranke se jih pa še držijo in jih izkoriščajo, zaposlenim je pa že dovolj ker niso kante za smeti in bi bilo nujno spremeniti pravilnik, da to ne bodo več…
Sem izdredno prijazna trgovka, obožujem ta poklic.
Redko kdo mi stopi na žulj, saj z kilometrino postaneš imun na te talente.
Ko me je enkrat en starejši dec začel žalit, poniževat, ker je bil iskan artikel v novem pakiranju, on pa tega ni bil še vajen se je meni utrgalo. Šef je bil zraven, ker sva imela ene pogovore…
Jaz sem tako znorela,sama sebi sem se čudila od kje so mi prihajale te besede.
Šef je bil tih kot rit.
Ej s kakšno pravico hodi folk drkat trgovce.
Na šefe se spravte, trgovci so pač vaš prvi stik.
Ravno tako sem eno stranko v trgovini po zdravju vprašala ( tudi jaz sem bila tam stranka), ker se je zderala na trgovko, ki je bila edina tam, saj se mesar ni prikazal od nikjer.
Kaj je z tabo? Pa kaj smo mi? Gobe za vpijanje vaših slabih dni in negativnosti?
Smilijo se mi trgovci, ki se ne upajo nič reči nazaj.
Je nekaj kar bi sedaj morali vse v sluzbah service-a uciti ce ne bodo eni kmalu propadli, ker se bodo stranke/kupci preusmerili drugam. Ljudje nismo vec pripravljeni prenasati slabe volje, odrezavosti ali celo jezikljanja storitvenega kadra. Kam pa prides. Ta nevzgojenost je ostanek socializma ampak v kapitalizmu pa zal to vec ne gre. Uh kok jih je za ven pometat zarad nespostljivega pristopa do strank. Ljudje bodo vedno bolj obcutljivi tudi na neverbalno govorico npr kako ti kruh poda.
Globoko vdahneš, pogledaš v oči in mirno, a odločno rečeš: Nikomur ne dovolim, da name kriči in me žali. Prosim, odmaknite se od mene.
Potem se obrneš in greš.
Ne samo strankam, tako z vsemi, ki dvignejo glas ali te ponižujejo, šefi, sodelavci, partner, starši…nikomur ne dovolim, da se znaša nad mano. Povem, da je šel čez mejo in grem.
Ne, ne sme. Ker stranka je kralj in ona ima vedno prav. In še vedno tako učijo na uvajalnem seminarju.
Meni je to brez veze. Jaz nakupujem večinoma samo še prek spleta, čim več pridelam doma, doma spečem kruh, in čim manj hodim v trgovino. Tiste stvari, brez katerih ne gre, seveda kupim, na zalogo, da imam potem mir.
Res je tako! Ni več pravega odnosa s strani prodajalk. Vzrojijo,da samo debelo gledaš. Sploh na oddelkih,kjer strežejo,delikatesa,kruh,najslabše so pa blagajničarke. Pri zlaganju v police jim je kupec samo v napoto. Tudi neverbalna govorica je sporočilo,odnos do kupca. Na blagajni povzročajo največ slabe volje blagajničarke,same zakomplicirajo in same povzročijo konflikte.
Trgovci bodo morali bolj pogosto uporabljati skrite kupce.
Jaz sem imel praktično celo življenje opravka s strankami in kadarkoli se je kdo znašal nad mano, sem vedno uporabil isto orožje. Enako po telefonu. V mirnem tonu stranko obvestiš (pa če te sliši ali ne, pomembno je, da jo obvestiš), da ti pač nisi kos lesa, da se bodo tako obnašali do tebe in v primeru, da ne odnehajo, jim odklanjaš uslugo/strežbo. Če se ne pomirijo in nadaljujejo civilizirano enostavno odkorakaš stran.
Dobro se je o teh stvareh pomenit tudi z vodjo izmene/šefom že ob sklenitvi delovnega razmerja.
Forum je zaprt za komentiranje.