Ali so letne kuhinje sploh uporabne?
v resnici brezvezno, 09.09.2021 ob 22:05
Po resnici povedano je praktično neuporabna oz. redkokdaj uporabljena. Poleti, ko je čez dan zunaj temperatura višja kot v notranjosti hiše, nimaš nobenega veselja kuhat v letni kuhinji. V poštev pride kvečjemu ob večerih (če imaš namen kaj konkretnega speči), to pa vsi vemo, da je redkokdaj.
Podobno je tudi z raznimi sedežnimi garniturami tipa zunanje dnevne sobe – vsi jih imamo in nikjer ni nikogar, ki bi čez dan ali zvečer sedel zunaj. Čez dan je pri 30+ stopinjah prevroče, zvečer pa tudi vsi gledamo tv ali visimo na kompu, noben ne sedi na tisti sedežni in lovi komarje.
Vidiš, se zapodiš v trgovino, kupiš, privlečeš domov in potem imaš doma 🙂
Različni smo si. Mi takoj, ko je dovolj toplo, začnemo zunaj jesti tri obroke dnevno, ker pač oba delava od doma. In zvečer marsikdaj obsedimo ob kozarcu, dobri glasbi, z družbo ali samo v dvoje. Tako da naša terasa in letna kuhinja še kako služita svojemu namenu.
Je pa fajn vedeti prej, kakšen tip ljudi smo, kako funkcioniramo in kaj nam nekaj pomeni, sicer je res škoda denarja.
letna kuhinja je zakon, 09.09.2021 ob 22:23
bunkerji brez zraka, 09.09.2021 ob 22:11
letna kuhinja je zakon, 09.09.2021 ob 21:49
letna kuhna, 09.09.2021 ob 21:19
Čudno, 09.09.2021 ob 20:59
letna kuhna, 09.09.2021 ob 20:52
Poleti res ne, razen če je kak žur, piknik itd., pa še to bolj proti večeru, letna kuhna je pa itak v senci. Da bi pa kosilo ob dveh kuhala zunaj, ko vsaj pri nas na polno pripeka in je tudi v senci peklensko, mi ne pade na pamet. Obala. Najbolj pride v poštev septembra, oktobra, pa potem v maju, juniju, takrat pa res kuham zunaj ob vikendih. Ampak spet, v navedenih mesecih je velikokrat dež, da potem tudi večkrat odpade taka kuha. Naše podnebje je za te letne kuhne bolj bogo. Najbolj se obnese na kakšnih Kanarih, ko je ves čas lepa zmerno topla temperatura, celo leto primerno za posedanje zunaj, komarja pa nobenega.:)
Primorci ste čudni. Na morju cel čas kuhamo in jemo samo zunaj. Mi na kraj pameti ne pade, da bi kuhali. Notri. Notri je klima in ni smradu, zunaj se kuha vsak dan.
Lej, eno je, če si nekje na dopustu in imaš cel božji dan se ukvarjat s peko, kuho itd. Drugo pa je, ko prideš prepoten iz službe, zunaj 34 stopinj, končno prideš v ohlajeno stanovanje, se stuširaš in na hitro nekaj spacaš skupaj za pozno kosilo. Mi na kraj pameti ne pride, da bi šla nazaj v tisto vročino. Čez vikend, če slučajno lepo pihlja, pa da ni hude vročine (letos je bilo ubijalsko), pa ja, letna kuhna. Ali pa če se odločim kuhat kakšno enolončnico, ki se dlje časa cmari, potem tudi letna kuhna. Daš samo velik lonec gor, vsake toliko premešaš in je. Od kod vam smrad in vonjave? Kaj pa kuhate? Vampe? Mi imamo notri rekuperacijo, klimatizirano, ni nobenih vonjav, tudi če ribe pečemo. Cvremo pa res ne. Je pa najbrž problem, če si v garsonjeri ali majhnem stanovanjcu, verjamem, da si potem raje zunaj, pa čeprav je vroče.
Ma lej, tudi mi imamo novo hišo z rekuperacijo in božjastno močno napo (in klimo), ampak oprosti, po kuhanju ostane vonj. Nekaterih se znebiš hitro, nekateri ne gredo zlepa tudi pri dodatnem zračenju. Mogoče ti nisi tako občutljiva, jaz osebno vonja po hrani kasneje ne prenašam, tudi če še tako lepo diši, ko se kuha ali peče.
Kar pa se vročine tiče, pač nekako pritiče roštilju. Nam je super zunaj, poleti, pomladi, jeseni, še pozimi kdaj.
Končno nekdo, ki pošteno priznava smrad v hišah z rekuperacijo.
Svetujem zračenje, takšno klasično, z odpiranjem oken. Samo tako boste živeli kvalitetno bivanje in se malo preluftali. Zase vem, da ko vstopim v hišo z rekuperacijo, mi kar slabo postane. Zatohel vonj kljub “prezračevanju”, nek čuden hlad pozimi, čuti se “težak” zrak. Ljudem, ki živijo v teh bunkerjih, ne moreš reči, da smrdijo po zatohlem, ampak tako je, se pač pozna, če se okna ne odpirajo.
Prosim, ne jemlji mojih besed izven koncepta. Rekuperacija je zelo dobra stvar (beri ni plesni v kopalnicah, zjutraj se zbudiš v svež zrak, ko prideš iz dopusta, ne stopiš v grobnico itd.). Ampak ko se konkretno kuha – in pri nas se konkretno kuha – se žal tudi v tem primeru voha. Vsaj jaz imam res izrazito dober voh in me to moti. Marsikoga ne. Jaz pa zavoham vsak atom hrane ali cigaretnega dima v prostoru.
Hočeš reči, da imajo ljudje brez rekuperacije plesen v kopalnicah?
Dobro so vas prodajalci našponali.
Sicer pa, kakor komu paše. Večina “rekuperatorjevcev” začne po nekaj letih odpirati okna, žal je zadeva v reali precej drugačna kot na prospektih.
Kar se tiče letne kuhinje, pa verjamem, da je priročna za žurke in tudi za večerno uživanje, moj komentar se nanaša na videno pri ljudeh v moji okolici, vse je večinoma urejeno in prazno. kakšen penzoinist včasih kaj zakuri, ampak redko.
Ne vem, saj verjamem, da imate nekateri pač srečo, da si vzamete čas in se lahko v teh dveh, treh mesecih igrate na vrtovih. Samo jaz tega nikjer ne vidim. Tistih nekaj “piknikov” pa zame ne velja za nekaj kar se splača. Ampak mislim tudi, da letne kuhinje v našem vremenskem pasu niti ne morejo spadati pod nekaj “kar se ti splača”. Pač ena izmed možnih izbir, odvisna od posameznikovega časa in energije, prioritet.
Kakor komu paše, podobno kot vprašanje, če se splača imeti električni avto 🙂
bunkerji brez zraka, 09.09.2021 ob 22:45
Hočeš reči, da imajo ljudje brez rekuperacije plesen v kopalnicah?
Dobro so vas prodajalci našponali.
Sicer pa, kakor komu paše. Večina “rekuperatorjevcev” začne po nekaj letih odpirati okna, žal je zadeva v reali precej drugačna kot na prospektih.
Kar se tiče letne kuhinje, pa verjamem, da je priročna za žurke in tudi za večerno uživanje, moj komentar se nanaša na videno pri ljudeh v moji okolici, vse je večinoma urejeno in prazno. kakšen penzoinist včasih kaj zakuri, ampak redko.
Ne vem, saj verjamem, da imate nekateri pač srečo, da si vzamete čas in se lahko v teh dveh, treh mesecih igrate na vrtovih. Samo jaz tega nikjer ne vidim. Tistih nekaj “piknikov” pa zame ne velja za nekaj kar se splača. Ampak mislim tudi, da letne kuhinje v našem vremenskem pasu niti ne morejo spadati pod nekaj “kar se ti splača”. Pač ena izmed možnih izbir, odvisna od posameznikovega časa in energije, prioritet.
Kakor komu paše, podobno kot vprašanje, če se splača imeti električni avto 🙂
BTW, tudi mi imamo dnevno sobo zunaj. Redko uporabljeno, ker ni časa in energije. Čakamo penzijo, mogoče bo čez nekaj desetletij že čas za te zadeve.
Prav zanimivo, kako imate o določenih stvareh največ za povedati prav tisti, ki teh stvari – nimate.
In radi polarizirate stvari in predstavljate skrajna stališča. Kot npr. da tisti, ki imamo prezračevanje, nikoli ne odpremo oken, lol. Evo, ravno danes zjutraj sem odprla teraso, pa jo tudi v hipu zaprla nazaj, ker je zunaj neznosno smrdelo po kurjenju, in to ne drv:-( Ob takih trenutkih sem še posebej vesela, da imamo prezračevanje. Pozimi je v našem koncu sploh neznosno, okoliški kmetje se ogrevajo po starem in včasih skurijo zraven bog ve kaj vse, sosedje v novejših hišah prižigajo kamine, in res ni, da bi človek imel odprto okno.
To je pa tudi vse, kar sem na temo prezračevanja povedala, ker je tole tema o letnih kuhinjah.
Tja nekje od zacetka maja, pa do oktobra, ce je le dovolj toplo, jo zelo veliko uporabljamo. Za hiso je terasa, ki je vecji del dneva v senci (breg), kuhinjski del ima tudi nadstresek . Imamo samotno pec za pice, kjer pecemo tudi druge stvari, navaden zar, pa se plinskega, ce je kaj bolj za na hitro.
Ciscenje je ob koncu sezone s kerherjem in to je to.
No mi je ne uporabljamo več.
Prvič se nam je okus spremenil, žara sploh več ne prenesem. Ne rib, ne bučk, še manj čevapov.
Drugo-menjali smo službe in po 150km v eno smer in 8-10 urah dela samo padem v posteljo za eno uro, potem pa od šestih naprej garam na vrtu in štali.
Kuharji so prevzeli otroci, ki kuhajo najraje noter na hladnem razne rižote, solate, mehiške, in druge zadeve.
Vreme se je na našem območju ful spremenilo redko smo imeli pod 30.
Od presnetega covida marca 2020 nimamo nobenih piknikov, obiskov 🙁
Ukinili smo bazen, pa potem več nismo zunaj.
Smo pa zvečer veliko mirno na terasi z limonado, koktejlčkom -to pa kar ven prnesem iz bajte.
Včasih pa smo jo res ful uporabljalo.
Forum je zaprt za komentiranje.