Ali smo Zahodnjaki?
Anica202, 27.10.2021 ob 04:19
Kulturno gledano, nas svet vedno pogosteje smatra kot Balkance in/ali kot vzhodnoevropejce.
Kaj pa sami? Kaj smo?
Kako nas vidijo drugi je odvisno od tega, kam so sami postavili center. Kako se vidimo sami pa od tega, kam smo mi postavili center.
Tako nas tisti iz Španije vidilo kot vzhodnjake… tisti iz Rusije pa kot zahodnjake. Neki Švedi kot južnjake, Grki kot severnjake.
Na koncu pa ugotoviš, da smo vsi skupaj ne glede na lokacijo… lokalni posebneži. Zato smo po meni osebno Evropejci… z geografskimi značinostmi in lokalnimi šegami. ?
Sodelavec, pravi balkanc, je rekel, da je njegov fotr tako njega kot njegovo sestro v srbiji klical “sine”. In to menda vsi delajo tako. Pa to je šele začetek kaj vse se dol počne v prid moškemu spolu. Pri nas so ženske enakovredne. Zdaj, potemtakem reči, da smo balkanci, sploh ko to reče ženska… Ni tako enostavno. Se strinjam, da so pri nas lopovščine, ampak so tudi v tujini. Sem bil kar dolgo časa v Nemčiji in poznam zadeve. V bistvu je razlika samo v tem, da se v Nemčiji dogaja korupcija na višjih nivojih in za bistveno večje denarje (npr. afera Dieselgate) in to samo zato, ker se jim za male fičnke sploh ne da bost, ker imajo vsi več denarja kot mi. To je vsa umetnost.
Sama se s pljeskavicami in kajmakom, s cirilico, cigu-migu glasbo, vrtenjem jagenjcka, kolo plesom in rakijo ne pocutim ravno domace. Ce mi recejo, da ko zenska rece “ne”, v resnici rece “ja, mogoce”, se temu upiram.
Tujci me hocejo prepricati, da so Slovenci samo wannabe Centralnoevropejci, da so cevapcici v Sloveniji le razlicica obcebalkanske avtohtone hrane, da imamo veliko vec skupnega z Bolgarijo kot s sosednjo Italijo, da nismo dali skozi Evropskih kulturnih idej (renesansa, reformacija, protireformacija, modernizem etc etc), da v srzi sploh nismo pravi Evropejci.
Fak, ne.
Hja, do 1918 smo bili lepo ena alpska nacija, Srednjevropejci, del neke civilizirane države. Potem smo šli pa nazaj v srednji vek – pod oblast nazadnjaške turške Srbije. Žal smo se navzeli ogromno balkanskih navad, k sreči pa smo vseeno ohranili nekaj civiliziranih navad.
Recimo smeti okrog in okrog: tipično balkansko, pri nas vseeno bolj kot tam dol na jugu, vendar veliko slabše kot recimo v Avstriji.
Vozniška kultura: na balkanu podn, preko Karavank bistveno bolje. Mi spet nekje vmes.
Ženske dol na jugu zatirane, pri nas k sreči bolje, skoraj enakopravne.
Dol spodaj še vedno skoraj nepismeni (vidimo po šipetrkah, ki pridejo v Slovenijo živet), pri nas k sreči na nivoju Srednje Evrope.
Lopovščina, barabija kot na Balkanu.
Forum je zaprt za komentiranje.