Ali se da živeti brez ljubezni?
Kaj pravite, se da živeti brez ljubezni? Pa ne mislim le ljubezni partnerja, ampak tudi ljubezni družine, prijateljev?
Recimo nekdo, ki je samski, brez ljubeče družine (tudi brez bratov, staršev, drugih sorodnikov oz. brez nekih ljubečih odnosov z njimi) ali lahko polno živi?
Kaj, če nima ljubečih sorodnikov, nima partnerja ima pa zveste in vdane prijatelje, je to dovolj? Je sploh možno imeti takšne prijatelje, da imaš dovolj ljubečih odnosov?
Brez ljubezni se da in ne da živeti
Odvisno kako široko pojmuješ pojem ”ljubezen” vse je v subjektivni oceni in definiciji ki si jo postaviš……….
Recimo nekateri ”ljubijo” igrati PC igre, drugi ”ljubijo” svoje delo, tretji ”ljubijo” imeti sadovnjak in ga rihtat, in tako dalje v nedogled…………
Če to vse šteješ pod ”ljubezen” potem pač brez ljubezni do nečesa ali nekoga ni moč živeti, če pa ljubezen zoožimo v samo eno zadevo, to je ljubezen do bližnjega ali pa celo samo ljubezen do ene osebe ki si jo želiš ob sebi ”forever” potem pa meni da se brez problema brez tega da živeti.
Človek ima sposobnost za svoje potrebe poiskati razne nadomestke, ki vsaj navidezno ali pa delno zadovoljijo potrebe.[/quote]
Misliš v stilu kaj takega: ko rabiš objem pa ga ne dobiš, poješ čokolado ali pa žalost in osamljenost utapljaš v alkoholu?[/quote]
Ja.
In vibrator namesto pravega. 🙂
Kar pomeni, da je možno živeti brez ljubezni, vendar je v ozadju vedno nek občutek, da nam nekaj manjka.
Človek ima sposobnost za svoje potrebe poiskati razne nadomestke, ki vsaj navidezno ali pa delno zadovoljijo potrebe.[/quote]
Dokazano je, da so otroci, ki v zgodnji dobi niso dobili dovolj ljubezni, TRAJNO okvarjeni.
Enako velja skoraj za vse sesalce…[/quote]
Travme so res lahko doživljenjske, a vseeno je možno (pre)živeti.
Čeprav jih veliko zaradi pomanjkanja ljubezni, naredi samomor.
Dokazano je, da so otroci, ki v zgodnji dobi niso dobili dovolj ljubezni, TRAJNO okvarjeni.
Enako velja skoraj za vse sesalce…[/quote]
Travme so res lahko doživljenjske, a vseeno je možno (pre)živeti.
Čeprav jih veliko zaradi pomanjkanja ljubezni, naredi samomor.[/quote]
Ja, preživeti v fizičnem smislu se kar da (če odštejemo dejstvo, da se življenjska doba seveda skrajša), ampak v psihičnem smislu pa se mi zdi, da so taki ljudje neke razbitine.
Rezervno orodje vedno pride prav. 🙂
A vseeno ni dobro, če popolnoma nadomesti pravega, ker ne more v popolnosti potešiti potrebe po človeški bližini.
Podobno, kot če smo lačni, nas običajen obrok vseeno nasiti in smo siti, pa čeprav ne dobimo sladice. :)[/quote]
Sem mislila, da te bom spravila s tira pa ni šlo :). Ja, se strinjam drugače s tabo. Zato se pa tako rado zgodi, da vdovec/vdova kaj hitro po smrti partnerja tudi sam umre. Manjka jim ljubezni, ljubečih odnosov in pomanjkanje tega pelje v psihične in tudi fizične težave. Osamljenost je huda zadeva.
Spravila s tira ? S čim pa ? 🙂
V tvojem primeru, ko po smrti enega kmalu umre še drugi zakonec, pa se gre bolj za izgubo občutka varnosti, ko se jim podre tisti njihov svet in rutina in soočanje z novimi okoliščinami zna biti stresno, katere za starejšega človeka predstavljajo veliko večje breme, kot za mladega.
Saj si človek še vedno lahko najde koga drugega in s tem poteši potrebo po bližini.
Hm, ne vem, ne vem Robi, mogoče bi te umetna konkurenca spravila s tira, samo zgleda, da se ne bojiš take konkurence :).
Pri mladih, če postanejo vdovci, je ponavadi še vedno več ljubečih odnosov z drugimi ljudmi. Mogoče sorodniki, prijatelji. Pri starejših pa pogosto močno manjka teh dodatnih vezi, poleg partnerske. Pa seveda vse, kar si ti napisal tudi drži.
Marko, taka ljubezen te pa vodi v prepad.
Ne, ne bojim se umetne konkurence, ker ni primerljiva z mano. :)))
Bojijo se lahko tisti, ki niso sposobni zadovoljiti ženske. 🙂
Tudi to je res, da so starejši že tako ali tako bolj prepuščeni sebi in če jim umre še tisti edini, ki jim je delal družbo, pa potem občutijo, da so sami na svetu in več ne vidijo smisla.
Jaz tudi mislim, da brez ljubezni ne moraš biti srečen. Ljubiti moraš najprej sebe, kar pomeni, da delaš to kar te dela živega – ljudje na splošno imajo premalo entiuziazma in energije. V glavnem eno samo jamranje.
Se pa skozi različne odnose (partner, starši, sorodniki, prijatleji, sodelavci) spoznavaš. Ni pa nujno, da si srečen le v objemu dragega. Npr. srečen si lahko, ko narediš kar si vedno okleval in prelagal. Jaz sem bila včeraj na jogi, potem pa sem si skuhala en čajček in brala knjigo in sembila srečna!
Forum je zaprt za komentiranje.