Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem ali prodati Twinga?

ali prodati Twinga?

Lepo prosim za nasvet. S fantom sva pred tremi meseci “dobila” hčerko. Doma imamo še psa novofundlandca in prbl. v petih letih bova verjetno imela še kakšnega otročka ;o) Letos bova pričela z gradnjo hiše, zato morava gledati na vsak tolar. Vsak od naju nujno potrebuje avto za prevoz v službo.

Fant ima črnega golfa diesla III, l.95 z vlečno kljuko brez klime. Sama pa imam Renault Twingo s pomično streho, januar 1997 tudi brez klime. Z avtom sem zelo zadovoljna, vendar so se najine potrebe zelo spremenile. Golfa bova potrebovala pri gradnji, pa še ceneje se voziva.

Kaj mislite, naj twingeca prodam (drugače dobro vzdrževan, le vsako leto mi gre amortizer…) in kupim kakšnega karavana s klimo. Avto potrebujem za vožnjo v službo cca 12km v eno smer. Katerega karavana predlagate in koliko starega?

Nadvse lep vikend vam želim.

~~~~~~~ Hakuna matata z naravo.

Na težko vprašanje je težko odgovort, da bi tebe odgovor zadovoljil.
Za sebe bi hitro našel odgovor, ker bi poznal še mnoge faktorje, ki bi vplivali na odločitev.
1.koliko denarja imata namen dati za vato, če morata gledat na vsak tolar.
2. twingo služi svojemu namenu prevozu v sluzbo in četudi je z njim vse OK praktično za njega ne boš nič dobila. (vsak let amortizer menjat je pa zlo čudno)
3.Z nakupom drugega rabljenega avta (spet ne vem okvirne cene), si pa spet lahko kupiš še veliko dodatnih stroškov, pač za boljše ugodje pri vožnji v službo.
4. otročka, ki naj bi jo imela čez 5 let, tukaj nima trenutno nobene zveze…
5. odločitev je spet tvoja, in vse se vrti okrog tega kolko denarja je na voljo in kaj ti pomeni več udobje ali kakšen več prišparan tolarček :)))

Naj dopolnim po tvojih točkah:
1. šlo bi za doplačilo do 500 000 sit.
2. twingo zelo dobro služi namenu za kar sem ga do sedaj potrebovala – prevoz v službo. Zdaj pa razmišljava, da bi imela nekaj bolj varnega in prostornega s klimo (črni golf je poleti za prevoz dojenčka praktično neuporaben). Če dam v twinga voziček, potem ni šans, da bi se zraven lahko peljal še moj pes. Pri golfu je problem skorajda enak. Glede amortizerjev pa: vsako leto tri leta nazaj mi poči neka fedra – se res ne spoznam na avte. Enkrat na sprednji levi, enkrat na desni strani. Res da smo jo do sedaj menjavali z rabljeno, zdaj bom probala še z originalom.
3. še enkrat gre za povečanje “ugodja” za celo družino – čeprav bi sama to raje poimenovala kot potreba.
4. se strinjam s tabo, a tu sem mislila predvsem na to, da bi avto kupila za več let – pa saj to je verjetno jasno.
5. če bi me skrbelo le ugodje, potem bi si verjetno tudi do sedaj omislila kaj več kot twingota, kajne ;o) Mi je namreč kar hudo, ker se mala tako poti v avtu.

Sicer pa, hvala za mnenje. Ali ga naj zamenjam ali ne?

V sončnih poletnih dneh se skuhaš v avtu tudi če je bel 🙂 Le v manj toplih dneh je zelo velika razlika ali je avto črn ali bel.
Glede potrebe se popolnoma strinjam s teboj. Jaz na to že gledam pred nakupom avtomobila. Raje vzamem večjega rabljenega za isti denar, kot pa recimo novega clia, puntota ali kaj podobnega. No, za samo vožnjo vsi služijo istemu namenu, če pa hočeš kaj v avto dat ali pa kakšno stvar pripeljat, pa pride na svoj račun večji avto, da o udobju in varnosti sploh ne govorim.

Zdej pa k bistvu. Za 500.000 SIT in recimo, če dobiš cca 300.000 SIT za twinga je za 800.000 SIT težko kaj pametnega zbrat, če gledaš večje avte karavane. Za ta denar dobiš spet glih tolk ali kakšno leto manj stara jajca, kot jih že imaš doma. Sam s to razliko, da za domač avto veš kakšen je in v kakšnem stanju je, za nov rabljen avto, pa ne veš in je velika verjetnost, da si nakoplješ zraven še velike stroške katerih do sedaj nisi bila vajena. In kot tak ti bo težko zdržal še 5 let.
Večje avtomobila vrednosti preko 3,5 milijona SIT se najbolj splača kupiti, ko so 2 leti stari. Takrat jim pade cena za namanj 30% pač odvisno od modela. Pa že pri pri dve let starem avtomobilu je težko dobit ldobro ohranjen avto s povprečno prevoženimi km (15.000 prev.km/leto). Večina avtov, ki se prodajajo imajo že takrat prevoženih preko 90.000 km ali pa števec prevrten nazaj.
Men je uspelo pred osmimi leti kupiti 2 leti staro laguno takrat za 24 tisoč DEM (nova takrat 33,5 tisoč DEM) s prevoženimi 17.ooo km od enga penzionista, ki je menjal avto vsaki dve leti. Notri je še vse dišalo po novem. Sem kar leto dni občasno spremljal, da sem našel z veliko sreče ta avto in to v mesecu decembru, ki je najbolj neugoden za prodajo avtomobila. Še danes je vozim. Nobenih problemov ali dodatnih stroškov z njo razen rednih servisov.

Nasvet, ki ti spet ne bo kaj dosti pomagal 🙂 Zamenjaj, če ti uspe dobiti res ohranjen avto za svoja leta in če poznaš njegovo preteklost. V nasprotnem primeru pa jaz ne bi menjal.
aja kar se pa znamke tiče, je mogoče najbolj pocen varjanta, kakšna daewoo nubira karavan ali kaj podobnega…kakšni nemci, japonci so dosti dražji. Kolikor poznam znance, ki imajo daewooje, z mašino nimajo težav in problemov.

Veliko koristnih informacij si že dobila. Sam dodajam naslednje – TWINGO boš glede na podnubo na dobila okrog 600 tisočakov, z nekaj sreče tudi več.
S tem zneskom in tvojim predvidenim vložkom imaš dober milijon; predlagam ti kaj takega

Gre za prostoren karavan, dobro opremljen (klima, abs …), trpežen avto, z odličnim TDI motorjem, ki je dober kompromis med zmogljivostmi in porabo.
Obstajajo še karavani drugih proizvajalcev (MONDEO, LAGUNA, 406, MAREA …) – torej je samo na tebi, da izbereš in najdeš kakega dobro ohranjenega.
Druga vrsta prostornih vozil so vozila tipa KANGOO, BERLINGO in podobna druščina, tretja pa SCENIC in podobni kompaktni enoprostorci.
Pa še nekaj – če ne delaš veliko km se ti splača razmisliti in preračunat smiselnost dizla. Slednji so ob nakupu dražji, kar je v tvojem primeru minus. Plus pa je dinamičnejša vožnja (posebno TDI), pa seveda manj “pokurjenega” goriva.

Srečno izbiro in vožnjo

Sam twinga l. 97 za 600.000 SIT ali malo manj bo pa zelo zelooo težko prodat. No tako je moje mnenje. Pač proba naj, pa bo videla in naj sporoči potem 🙂

Twinga ni noben problem prodati (za cca 500k), za iste pare pa že dobiš npr. hyundai lantro karavan s klimo (ali pa forda escorda karavan).

lp k

Za mnenja se vam prav lepo zahvaljujem. Twingo je res redno vzdrževan, zlate barve s platneno streho, imam dvojne feltne, skratka za tiste čase je imel vso naj naj opremo. Poleti se da streha odpret in vožnja je prav prijetna. Po moje bi dobila zanj maksimalno kolikor je za ta letnik možno. Aja, kupili smo ga pa starega dve leti od ene punce, ki je hotla imet luškan avto s trpalnicami! In ga je po dveh letih zamenjala za novega. A avto je majhen…

Če ga boste prodajali sporoči (ena kolegica kupuje prav takšnega).

lp

Oj, po premisleku sem se odločila, da ga NE BOM prodala. Zadnjič sem si za popoldansko vožnjo sposodila očijevo boro z ročno klimo, jo dala na minimum in mala je imela naslednji dan gnojne učke… Torej je verjetno le boljše, da se hladimo naravno in se še nekaj časa “stiskamo”.

Hvala še enkrat.

New Report

Close