ali preveč porabi, je to sploh možno?
To mi je tako nenavadno, da moram tukaj vprašat, ker me je sram poklicat na avtoservis … namreč, ne vem ali je poraba goriva pri mojem novem dizlu normalna ali ne … prej sem vozila bencinarja, z manj moči …
torej,
je dizelaš 1.9, star 5 let in je na 60km dolgi razdalji pokuril 2 črtici (ena je 5l). pot ni bila v klanec, večina po avtocesti, ni bilo zastojev … ko vozim, mi kaže potovalni računalnik porabo 7.5l/100 (nekaj več ko speljujem,pospešujem včasih max do 14l).Klima ni bila prižgana.
povejte mi,
ali jaz ne znam (še) vozit dizla,
ali pa avto res kuri preveč (in kaj bi bilo lahko narobe)
hvala, mojstri šoferji
A ne bi bilo fajn, če bi napisala še model avtomobila, kar bi bilo ključno, da bi lahko kaj rekli glede porabe.Normalno pa je, da ti pot. rač., ko speljuješ kaže veliko porabo, ker dejansko je tako.Zato je mestna vožnja potrata bencina.
Če pa misliš, da pot. rač. narobe kaže, pa natankaj nafto do konca in ko greš naslednjič tankat (do konca) izračunaj razliko.
Povprečna poraba za senika bo pa kar 7.5 -8.5. 6-7 kuri pri nedeljskih šoferjih in pri bolnikih ki durh gledajo na minimalno porabo…
Pri ostalih je pa tko: Lupo 3L v praksi nikoli in nikdar ne pije 3 l ampak liter do dva več.
Ljudje ki se hvalijo da jim njihov golf pije 4-5 l, lažejo al se pa vozijo po ravnem brez semaforjev z povprečno hitrostjo 60-80 km/h.
Glej ženska je rekla, da je umirjen voznik.In spet neki govoričiš.Poglej si podatke za ta motor na http://www.poraba.com in na http://www.spritmonitor.de.Povprečna poraba se vrti tja do 7l.
Res je, da se poraba računa tako, da napolnimo do vrha, vozimo do rezerve in ponovno napolnimo do vrha. Ko to vajo ponovimo nekajkrat vemo kolikšna je naša povprečna poraba.
Ne glede na vse, punco zavajate s višino porabe. Mislim, da je normalna poraba za ta avto med 5 in 6 l nafte/100 km.
Sam imam avto takšnega ranga (Toyota corolla) in je povprečna poraba v mešani vožnji okoli 5,3 l/100 km.
Če tip avta ni važen, zakaj si kupila ravno scenica? Kakšne čudne imate eni.
Po 60 km res ne moreš računati porabe. Kakšno je ujemanje med rač. in dejansko porabo, boš lahko ugotavljala po nekaj porabljenih polnih rezervoarjih.
Drrr, tako porabo, kot navajaš ti, ima pa Espace.[/quote
Pust ti tovarniško porabo. Vozi avto malo bolj energično, po možnosti še z 2-3 potniki, vijugaste ceste ali mesto, pa poraba hitro zaniha liter do dva od povprečja. Upoštevat je treba tud to da ste dizelaši skoraj vsi obsedeni z minimalno porabo, ker že v štartu pri nakupu kalkulirate, potem pa še pri sami vožnji. Zato še enkrat pravim: če voziš avto tko kot je treba(ne mislim na dirkanje), lahko samo sanjaš o nizki porabi.
Še enkrat narobe. Jaz še vedno trdim, da vozim tako kot je treba, da ne govorim za sina, ki dostikrat vozi bolj kot bi bilo treba in ima kljub 170 KM avg porabo 7,1.
Normalno, da na vijugasti, strmi cesti in v mestu poraba zaniha tudi več kot dva litra-tri litra od povprečja. Vseeno se to na povprečju tanka malo pozna, če ne voziš večinoma takšne distance, saj so tudi v dosedanjem povprečju bili takšni odseki vključeni.
Kako ti lahko govoriš o porabi ko voziš samo stare “kripe”. Kot drugo moraš imeti tudi malo soli v glavi in ne samo v nogi. Če voziš pametno, hitro ugotoviš, da si lahko na določenih odsekih enako hiter ne oziraje ali imaš nogo malo bolj v “defanzivnem” kot v “ofenzivnem” položaju. Tudi tu je lahko razlika za liter ali celo več, takšnih odsekov pa ni malo. Tu se pokaže kdo je dober šofer, ker eden za enako razdaljo v enakem času porabi več kot drugi.
Nauk.
Res je, da ima vsaki avto svojo porabo, veliko pa prispeva šofer sam s svojim stilom vožnje.
Ne govorim o tovarniški porabi. Primerjam “zapiske” z ljudmi, ki vozijo podobno velik avto kot jaz in med temi je tudi espace. Edini večji dejavnik pri teh “zapiskih” je to, da ne gre za mestno vožnjo, ker ne živimo v mestu, ampak se tja odpeljemo po potrebi in seveda čim bolj po obvoznicah, kolikor je to mogoče. Kar pa itak verjetno počnejo tudi mestni prebivalci.
Tudi teh 8 litrov je vprašljivo. Jaz vozim corollo po avtocesti večinoma med 130 in 160, pa imam povprečje avtoceste okoli 5,6. S kolegom, ki ima novejšega megana 1.5 diesel smo šli do Hanovera in nazaj pa smo imeli povprečje 5.7 l/100. Na avtocesti smo vozili tako kot je promet dovoljeval, največ časa okoli 140-150.