Ali pravilno razmišljam?
Dan!
Zanima me naslednje:
kdo je dolžan plačati dimnikarju za čiščenje dimnika, mi kot podnajemniki ali lastnik hiše?
Nam je lastnik omenil, da po novem čistijo,..in da bi bilo res dobro očistit pred zimo,..vse lepo in prav, samo nisem ravno prepričana, da smo dolžni to sami plačat! Nič pa ni omenil, kako bo glede plačila… hmm le zakaj..
Hiša je dotrajana in kr naprej se nekaj kvari,.. pa wc kotliček pušča, pa ventil na boljerju popusti in voda šiba 100/h,..pa pregori grelec na štedilniku, pa skoraj bajta zgori,.. pridejo gasilci,.pa monterji,. pa precuri cev od ročice za tuširat.. pa to vedno sami zamenjamo in financiramo brez besed,..zdaj se mi pa zdi da je na vrsti tudi on, da nekaj primakne…
sploh ker se mi zdi da je vzdrževanje hiše, za normalno bivanje, njegova skrb-kot najemodajalca.
Imam prav?
Dobro bi bilo, da bi poleg tiste klasične pogodbe, ki je samo obrazec, skupaj sestavili še interno pogodbo, v kateri črno na belem določite, kateri stroški so vaši in kateri lastnikovi. Upam, da se boste sporazumno dogovorili.
Najbolje seveda je, če se take zadeve dogovorijo na začetku, ne pa, ko se pojavijo.
Vendar, čisto praktično: najemnik naj bi pokril stroške, ki nastanejo kot neposredna posledica rabe. Popravilo kotličkov in vodovodne napeljave zagotovo ne sodi k temu, saj gre v bistvu za vzdrževanje.
Pri dimniku bi pa rekel, da je to vseeno vezano na redno rabo, torej na ogrevanje oz.kurjenje, ki ga potrebuje oz.”izrablja” najemnik. V bistvu gre za redne stroške rabe naprav, podobno kot recimo najemnik plača celoten račun za elektriko ali vodo, pa čeprav je v njem tudi del, ki se nanaša na fiksen strošek priključka in ni vezan narabo.
jaz pa v bistvu razmišljam tako – tisti, ki živi v hiši, jo mora tudi vzdrževati. dimnika ne bi bilo treba čistiti, če ne bi vi tam živeli in kurili. težav s kotličkom ne bi bilo, če ga ne bi vi uporabljali (je dotrajan, ok, ampak ga vi uporabljate) itd.
v nasprotnem primeru bi lahko namreč kako škodo najemniki naredili namenoma in od lastnika zahtevali popravilo (kao vzdrževanje), pa čeprav je bila škoda narejena namenoma. tako sem npr že videla brcanje v mavčne stene…
Če se pokvari pralni stroj na katerega pere samo najemnik, kdo ga bo dal popraviti, kaj mislite, Če ga ne bo dal, lahko pere tudi na roke. , Če daš v najem samo stanovanje, potem je najemnina za stanovanje. V kolikor so vračunana v najemu še osnovna sredstva, potem se praviloma stroški naema povečajo. Koliko pa plačate.
V pogodbi je napisano, kaj vse imamo v uporabi (katero njihovo pohištvo in opremo- štedilnik, opremljeno kopalnico,.. ipd)
Tukaj znesek najemnine ne igra po moje nobene vloge.
Najemnina je fiksa, in se ne spreminja-tako piše v pogodbi.
kaj pa npr. ko je popustil ventil na bojlerju in je voda šibala 100/h?
Imeli smo celo poplavo v hiši, pa smo bili doma, saj se je to zgodilo ob 4.zjutraj.
Kdo je tukaj ”dolžan” plačati popravilo? in pa izliv vode? Seveda smo ga mi konec koncev,..
Če se pokvari pralni stroj na katerega pere samo najemnik, kdo ga bo dal popraviti, kaj mislite, Če ga ne bo dal, lahko pere tudi na roke. , Če daš v najem samo stanovanje, potem je najemnina za stanovanje. V kolikor so vračunana v najemu še osnovna sredstva, potem se praviloma stroški naema povečajo. Koliko pa plačate.[/quote]
v uporabi imamo samo 35 let star električni štedilnik in pa opremo v kopalnici, brez pralnega stroja!
Kaj pa če bi takrat, ko je skoraj zgorela hiša zaradi DOTRAJANEGA štedilnika, ker je odpovedal en gumb, kdo slučajno umrl v požaru?
Kdo bi tukaj odgovarjal?
In kurili bi oni vseeno pozimi, drugače bi zmrznili radiatorji!
Če se pokvari pralni stroj na katerega pere samo najemnik, kdo ga bo dal popraviti, kaj mislite, Če ga ne bo dal, lahko pere tudi na roke. , Če daš v najem samo stanovanje, potem je najemnina za stanovanje. V kolikor so vračunana v najemu še osnovna sredstva, potem se praviloma stroški naema povečajo. Koliko pa plačate.[/quote]
Nihče ne bi odgovarjal, ker gre za dogodek. Če pa ste vedeli, da je dotrajan, zakaj ste ga potem uporabljali?
v uporabi imamo samo 35 let star električni štedilnik in pa opremo v kopalnici, brez pralnega stroja!
Kaj pa če bi takrat, ko je skoraj zgorela hiša zaradi DOTRAJANEGA štedilnika, ker je odpovedal en gumb, kdo slučajno umrl v požaru?
Kdo bi tukaj odgovarjal?
In kurili bi oni vseeno pozimi, drugače bi zmrznili radiatorji![/quote]
Če bi te povozil avto na najemnikovem dvorišču, bi seveda bil kriv on a ne?
večna vprašanja kaj pa če to in ono. Če vidite, da so stvari dotrajane jih zamenjajte ali najamite pošteno novo stanovanje za pošteno ceno, nihče vas ne sili, da morate stanovati tam.
Ihčeš dlako v jajcu, koliko znaša kaj najemnina?
Jaz oddajam za zelo nizko najemnino in takih stroškov ne mislim plačevati. Stanovanje je staro, najemniki so ga videli, brez prikrivanja. Za vse novo bi bila tudi najemnina drugačna. Če grejo, me ne moti. Za stonj stanovanja ne mislim dati, naj bo raje prazno.
Glede dimnikarja: po zakonu ga moreš plačevati. Kdor uporablja, naj tudi plača. Če naj plača popolnoma vse najemodajalec, je bolje, da zaprosite za socialno stanovanje. Tudi tam vam vsega ne bo država zamenjala.
ja glej, se ne rabite jezit, tako jaz pač razmišljam.
pri najemu načeloma ni čisto nič drugače kot če bi imeli lastno hišo – z razliko kdo je lastnik na papirju. tako za moje pojme k temu paše tudi vzdrževanje hiše, aparatur, vzdrževanje okolice. meni je to pač logično. v nasprotnem primeru, kot je ena zgoraj napisala, pojdite v socialno stanovanje.
se ti pokvari pralni stroj in da ti ga bo dal popravit lastnik? hehe, pa ve ste že smešne.
Mate najemodajalci pa res srečo, da dobite take najemnike. Da vam vzdržujejio staro bajto, pa še plačajo za to da lohk živijo not. Spizdim drugi moment, ko se kaj takega ponavlja,. razumem da pač vzdržuješ, kot bi tudi svoje. Ampak tole je pa čez vsako razumno mejo. Ven, saj dobiš boljše, pa četudi je treba kak evro več dat. Pa naj si te uboge najemodajalske pare kar same prazne, vlažne stare bajte vzdržujejo in kurijo prazne pozimi. Neprij. – kot tle maš najbrž tudi najemnike neprij. Kaj bi bilo če se res kaj zgodi, saj ne živijo tam, a ne? Sam tvojo razjebano bajto, ki bi jo moral ti vzdrževat – ti vzdržujejo. Ni šans, da grem v tako bajto. Naj jo kar imajo. Saj je še hujše kot soc. stanovanje. Ta so vsaj nova. Če pa ni, pa vsaj veš da si ga skor zastonj dobu, tle pa tej golazni najemodajalski preplačuješ. In še vesel bi moral biti. Pa ne oddajajte. Problem z vašo lastnino rešen.Kdo vas sili da oddajate – imejte sami zaprto, če je tako hudo. Pozimi hodte kurit, da vam ne zmrznejo radiatorji, polet hodte luftat. Vse je vaše. Ostali ki rabimo bomo pa srečni, da imate vi svoje pod ključem. Saj je še dovolj poštenih, fer oddajalcev normalnih stanovanj. Ne oddajajte, če je tako hudo. Prazno naj bo, saj je veliko stanovanj na trgu, dobrih, lepih, po znosnih cenah. Svoje jame mejte kar sami. Kdo vas sili v oddajanje. Nohče. Torej !?
Jaz sicer nisem nikoli živela v najemu, ampak moj fant pravi, da on ko je bil v najemu, ni plačeval nobene obnove ali vzdrževanja. To gre iz najemnine in je najemodajalec dolžan to sam vzdrževati/popraviti in plačati iz svojega žepa. In če zdaj malo pomislim imam enega kolega, ki je v najemu in ko jim je zamakal kotliček na wc, je tudi popravilo in majstra plačal lastnik stanovanja in ne on. Tako da, ne pustite se izkoriščati.
Vzdrževanje hiše/stanovanja, ki ga oddaja v najem je LASTNIKOVA dolžnost. Stanovanje mora biti v takšnem stanju, da ga lahko najemnik nemoteno uporablja. Če je not pralni stroj, ga mora popravit, ko crkne. To ni stvar nekih dogovorov, ampak dolžnost lastnika. Najemnik popravlja samo SVOJE aparate, ki jih je pripeljal s seboj.
Najemnik plačuje stanarino zato, da lahko stanovanje uporablja, ne da ga vzdržuje. VSE dotrajane pipe, elemente stroje, streho, dimnikarja, dvigala, pokvarjena vrata, tudi žarnice – plačuje lastnik. Pipa ali cev lahko poči tudi, ko v stanovanju ni nikoga.
Lastništvo nepremičnine je povezano z odgovornostjo. Če hočete nepremičnine oddajati in s tem služiti, ste jih dolžni vzdrževat. To je posel kot vsak drug. Ima določene stroške in od dobička se plačujejo tudi davki.
Prava beda ste šele najemodajalci. Vse luknje bi oddajal. Dej zaprite ta svoja stanovanja, pa jih imejte. Beda od ljudi ste vi. Kaj bi vse ne oddajal, sam da lohk dnar dobijo. Garaže spremenjene v stanovanja. Pa zakaj ne živite vi in vaši froc v teh čudovitih, luksuznih, do konca zrihtanih fletih – če so tko fajn. A vam pištolo na čelo držijo, da morte oddajat. Če komu kaj ne paše: zakleni in mir. Ah ne, dnar tko fajn diši. Pa še šinfal bi, ker jim na pol odlomljeno francjožefovo pipo najemniki ne popravijo. Hvalabogu, vas ne rabmo – oderuhov več. So vedno bolj normalni najemodajalci. Vi pa svoje lukne zaprite in nobenega do 20 leta vaših frocov not spustit. Kolk bodo otroc vesel.
Če nekdo pove kot je, ima pa že psihične težave, a ne. Zakaj vedno neke bolane ven mečete, zanalašč poškodovanje – noben normalen nič ne poškoduje zanalašč. Če pa dajete v najem čudnim ljudem, sam da vam fejst plačajo, je pa to čisto vaš problem. Bolane – najemnik zanalašč poškoduje. Kakšen najemodajalec takšen najemalec – očitno. Še nikol nisem komu kaj zanalašč pokvarila, prej zanalašč – da vidi kako naj bi flet izgledal ko se ga oddaja ljudem – popravila.Ampak ne več. Kot mi daš, tako dobiš. Če dam novo pipo, jo odvijem in ti pustim staro. Ne bom več neumna.
Forum je zaprt za komentiranje.