Ali obvestiti sorodnikovo sestro?
Ravno nov- decembra se je oseba odlocila kupit to hiso. In sem kot skrbnica to na centru urejala. Uredila. Pridem iz csd ven in dobim sms sporocilo da je umrl. Sla nazaj na csd povedat o smrti.
Nobenemu ni bilo nic jasno, ker ji bilo iznenada.
Kupec hise bo sedaj lazje kupil, ker ni vec csd. Zapuscinska pa moj stars pravi da bo nekje cez 2 meseca. On bi videl da jaz placam davek, ne ker on nima. Ampak ker noce. On pa pokasira bajto in zemljo. Ter da pogreb, drag prevoz iz tujine placam sama.
Zamere ima, ker je njegova sestra umrla tudi hitre smrti od bolezni. Par dni pred smrtjo sta se pa menila, da mu ona pusti zemljo od njinih starsev na parceli kjer ima moj stars hiso. In smrt jo je prehitela. Ko je odvetnik prisel to urejat je ravno umrla.
Tako da je po njeni smrti del zemlje kjer ima oce hiso slo na mojega varovanca.
Zato mu to ne oprosti, ne vidi logike da bi odkupoval del te zemlje.
Niso znali uredit kot je treba in pravocasno
Pa v oporoki po njeni ga je vrgel v luft stavek. Da po smrti sestre, dobi vse njen moz( moj varovanec). Po smrti varovanca pa moj stars, “CE BO TEGA VREDEN”.
Po smrti mojega starsa pa midva z
[/quote]
Iskreno sožalje za varovanca, samo vseeno menim, da se spodobi obvesti o smrti – tudi, če je samo listek v nabiralnik.
Kar se pa dediščine “če bi vreden” tiče – tu pa dejansko menim, da je veliko narobe. Dediščina je dediščina – ne plačilo storitev. Če ti ti zanj skrbela, potem tvoj starš “ni vreden” ali kaj?
To niso “jaz si zaslužim” stvari ampak pravna papirologija. Ne oskruni spomina na svojega varovanca s histerijo okoli dediščine – na razčiščevanje tega čakaš na zapuščinsko.
Tudi s to sestro nimaš vojne in je tudi nikoli nisi imela. Ne pravim, da bodita zdaj najboljši prijateljici, samo najhujši sovražnici na račun nekega tebi neznanega večletnega spora, ki se je začel pred tvojim rojstvom pa je tudi nerazumno. Kaj te briga ta sestra – obvesti s par besedami samo v vednost, je njena rojstna pravica, da ve za smrt brata, pač pozvonil ali pusti listek, da je umrl v tujini. Krona ti z riti ne bo padla, in tu se tvoje dolžnosti končajo.
Razumem, da si v šoku – zato pa je moj zapis tako hladen.
Lp in iskreno sožalje.
Saj ne vem, zakaj sploh odgovarjam na te zmedene budalaščine. Zavezanec za plačilo davka je tisti, ki deduje. Če nima denarja, se bodo pa usedli na hišo. Nihče drug ni zavezanec in ne rabi prevzeti plačila davka. Simpl ko pasulj.
Skrbnika dediščina ne briga prav nič, to ureja sodišče na zapuščinski obravnavi. Kar je med drugimi in kaj imajo, so imeli, bodo imeli, ni stvar skrbnika, sploh če nima nič s tem premoženjem, ali pa prejšnjim ali pa bodočim.
Ne vem, od obvestila sestri smo prišli do čisto tretjih zadev, ki sploh niso tvoja stvar. Če ti nisi dedič (oporočni ali zakoniti), te nima kaj brigati zapuščina tvojega varovanca ali mnenja o tem, čeprav je tvoj starš. Pač niso uredili, to je njihov problem in ne tvoj.
Zdaj se mi pa res ne da več, ker najbrž je celotna tema namišljena, ali vsaj njen del, pa moj čas je več vreden kot da tukaj odgovarjam na zmedene stvari, ki nimajo nobene veze s tabo.
Iskreno sožalje za varovanca, samo vseeno menim, da se spodobi obvesti o smrti – tudi, če je samo listek v nabiralnik.
Kar se pa dediščine “če bi vreden” tiče – tu pa dejansko menim, da je veliko narobe. Dediščina je dediščina – ne plačilo storitev. Če ti ti zanj skrbela, potem tvoj starš “ni vreden” ali kaj?
To niso “jaz si zaslužim” stvari ampak pravna papirologija. Ne oskruni spomina na svojega varovanca s histerijo okoli dediščine – na razčiščevanje tega čakaš na zapuščinsko.
Tudi s to sestro nimaš vojne in je tudi nikoli nisi imela. Ne pravim, da bodita zdaj najboljši prijateljici, samo najhujši sovražnici na račun nekega tebi neznanega večletnega spora, ki se je začel pred tvojim rojstvom pa je tudi nerazumno. Kaj te briga ta sestra – obvesti s par besedami samo v vednost, je njena rojstna pravica, da ve za smrt brata, pač pozvonil ali pusti listek, da je umrl v tujini. Krona ti z riti ne bo padla, in tu se tvoje dolžnosti končajo.
Razumem, da si v šoku – zato pa je moj zapis tako hladen.
Lp in iskreno sožalje.
[/quote]
Hvala za sozalje.
Nisi me razumela. Pa bo najlazje, da ti skopiram iz oporoke stavek kjer je starsa zmotil da je nicvreden. In zdaj se vrti okrog tega in zamer.
No, ce mene vprasas za bz po nepotrebnem dela cirkusa.
Poglej desno od tega z rumenim podcrtano.
[img]http://shrani.si/f/46/UY/K190vYs/20210109151106.jpg[/img]
Pa se glede sestre od mojega pokojnega varovanca/strica:
Z njo ni hotel met opravka za casa zivljenja, v oporoki navaja da ne zeli da bi kaj podedovala.
Pac zato je nisem obvescala glede pogreba, ker spostujem njegovo voljo od prej.
So jo drugi. A je vrgka telefon dol, kot ces da je zanjo brat mrtev od dne ko nista imela vec stikov.
[img]http://shrani.si/f/29/Gi/40P3vf3M/20210109151332.jpg[/img]
Oprosti, razumela sem, da je vprašanje obveščanja o smrti, ne vabila na pogreb – za slednjega ima sestra sama za reči, če ne plača/organizira. Za pravne *** pa vseeno zbiraj račune.
In ja, ene zamere so tudi posmrtne, ne samo dosmrtne. Nimaš kaj – še vedno smatram, da ni tvoj boj (slike mi pa noče odpreti – ti verjamem na besedo), pravno pa ni veliko v tvojih rokah, ampak samo črno na belem.
Vseeno si ne uniči spomina na pokojnega s prepiri ali prisilnimi druženji – iz izkušenj povem, da je zelo neprijetno.
Ne bi bila prva, ki bi se spominjala na 10let pokojnega pretežno z posmrtnimi dogodki.
Res je mišljeno zelo dobro namerno, ampak pusti spore, ki niso več aktualni in zamere, ki so samo še enostranske. Z oporoko je to to okoli dediščine, ko bo, pa račune shranjuj za vsak slučaj, da bo lažje.
Veliko sreče.
Ravno nov- decembra se je oseba odlocila kupit to hiso. In sem kot skrbnica to na centru urejala. Uredila. Pridem iz csd ven in dobim sms sporocilo da je umrl. Sla nazaj na csd povedat o smrti.
Nobenemu ni bilo nic jasno, ker ji bilo iznenada.
Kupec hise bo sedaj lazje kupil, ker ni vec csd. Zapuscinska pa moj stars pravi da bo nekje cez 2 meseca. On bi videl da jaz placam davek, ne ker on nima. Ampak ker noce. On pa pokasira bajto in zemljo. Ter da pogreb, drag prevoz iz tujine placam sama.
Zamere ima, ker je njegova sestra umrla tudi hitre smrti od bolezni. Par dni pred smrtjo sta se pa menila, da mu ona pusti zemljo od njinih starsev na parceli kjer ima moj stars hiso. In smrt jo je prehitela. Ko je odvetnik prisel to urejat je ravno umrla.
Tako da je po njeni smrti del zemlje kjer ima oce hiso slo na mojega varovanca.
Zato mu to ne oprosti, ne vidi logike da bi odkupoval del te zemlje.
Niso znali uredit kot je treba in pravocasno
Pa v oporoki po njeni ga je vrgel v luft stavek. Da po smrti sestre, dobi vse njen moz( moj varovanec). Po smrti varovanca pa moj stars, “CE BO TEGA VREDEN”.
Po smrti mojega starsa pa midva z
[/quote]
a to kdo razume? jaz priznam, da ne.
Pa saj nisi normalna, da tu gor dajes izseke iz oporoke! Daj prijavi svoje poste, da brisejo fotke.
Najprej mora itqk biti oporoka priznana za veljavno. Predvidevam, da gre za sodno ali notarsko oporoko? Ker je natipkana in ce ni sodna, umrli jo je pa samo podpisal brez pric, ne bo ok.
Tisto o dedno nevrednosti je pa klasicen zapis iz zakona (torej mastete vse moznosti) in ne gre za nic osebnega in vse zamere so glupe in nepotrebne.
To je tako kot napises Ce on umre prej…, s tem ne mislis, da bo, ampak se zazihras, ce se zgodi taksna opcija, potem se zgodi to in to. Ker potem bi lahko zameril tudi taksen zapis.
zakaj misliš da bi sploh prišla na njegov pogreb, če na pogreb lastne mame ni prišla?? Zakaj bi delala štalo na pogrebu? Od kod takšni zaključki, če nikoli o njej ni hotel govorit, ti pa jo sploh ne poznaš??
Edina normalna stvar je, da jo o smrti in pogrebu obvestiš! Kaj se bo potem sama odločila pa ni tvoja stvar in problem. Če je tako, kot pišeš bo vrgla pismo stran in živela dalje, ti pa tudi. Ne razumem pa kako lahko sploh razmišljare o drugih opcijah?? Kaj te briga kaj sta imela, človek je mrtev, ti obvestiš svojce in zgodba zaključena!
A je vazno kako in zakaj nista imela stikov. Nista jih imela. Nista se marala in nobenemu od njih ni bilo do drugega. Tu ni omembe o dediscini, komur pripada jo bo dobil. Kar se pa tice obvescanja. Ce so bili v stiki in druzina verjetno ve da je doticna oseba pokojna, bodo tudi vsi v bliznjem kontaktu to tudi vedeli z vasim ali brez vasega naznanja o tem.
A je vazno kako in zakaj nista imela stikov. Nista jih imela. Nista se marala in nobenemu od njih ni bilo do drugega. Tu ni omembe o dediscini, komur pripada jo bo dobil. Kar se pa tice obvescanja. Ce so bili v stiki in druzina verjetno ve da je doticna oseba pokojna, bodo tudi vsi v bliznjem kontaktu to tudi vedeli z vasim ali brez vasega naznanja o tem.
To so težke zadeve. Ko je umrl star ata po fotrovi strani, mati ni smela niti venca v vežo nesti. Pa je cvetličarka, venec je bil naročen od neke firme.
Kaj vse je še v ozadju ne bi pisal romana, ampak morš bit res gnoj od človeka da to nardiš.
Če se 30 let ni brigala zanj, tudi ko je imel nesrečo itd, je ne bi obveščal, bo že izvedela. Sicer pa je marsikatera prometna brez smrtnega izida hujša kot smrt. Če se bo hotela poslovit bo grob dovolj dolgo stal tam, za v živo je tak prepozno.
Ne sekiraj se, če kdo vpraša poveš da je preminil, sama ne začenjaj te teme. Če kdo hoče na pogreb mu ne prepovedat.
Eno leto je naokrog. In njegova sestra se drzi pravil, pravi da so ji jasna in spostuje njegovo voljo. Zaveda se da mu ni pomagala ko jo je rabil. Tako tudi okrog odkrito prizna da se je dediscini odpovedala ker je on tako zelel. Zanj ni skrbela ko jo je on rabil.
Res posteno od nje. Zaenkrat je mir in naj tako ostane.
Upostevam njegovo voljo, 18.01.2022 ob 10:02
Eno leto je naokrog. In njegova sestra se drzi pravil, pravi da so ji jasna in spostuje njegovo voljo. Zaveda se da mu ni pomagala ko jo je rabil. Tako tudi okrog odkrito prizna da se je dediscini odpovedala ker je on tako zelel. Zanj ni skrbela ko jo je on rabil.
Res posteno od nje. Zaenkrat je mir in naj tako ostane.
Šnela – nehaj!
Anonimka340, 19.01.2022 ob 11:30
Menim, da bi bilo prav, da se jo obvesti. Kaj bo storila sestra je pa njena odlocitev.
Kar se pa dedovanja tice bo to sestro poiskalo sodisce. Torej lahko za smrt brata izve skozi vroceno vabilo na zapuscinsko obravnavo….
Sodisce jo je pisno obvestilo in je podala izjavo da se dediscini odpoveduje in spostuje oporoko kjer jo je brat navedel kot nevredno.
Ce kdo misli da sem dobila dediscino, je nisem. Dedoval je v celoti moj oce. Hiso prodal, poplacal visok davek in si denar dal na banko.
Upostevam njegovo voljo, 09.01.2021 ob 06:45
Umrl je sorodnik, moj varovanec. Bila sem mu nekaj let skrbnica. Umrl je nenadno, v tujini.
Blizu njegove hise v Sloveniji zivi njegova sestra. Niti ne vem kje, ker me nikoli iskreno ni zanimalo.
Sorodnik je imel mene da sem zanj skrbela in moje za druzbo. Ni imel otrok, zena je ze pokojna.
S sestro nista imela kontaktov vec kot 30 let. Ko sem ga vprasala kaj o njej, ni zelel govorit. Ni zelel stikov z njo.
Ona pa se zanj nikoli ni zanimala. Niti ko je imel hudo prometno pred leti, ga ni prisla pogledat, ne vprasat ce kaj rabi. Niti ni skrbela za mamo, ki je zivela v njegovi hisi. Niti pogledat je ni prisla.
Glede smrti in pogreba sem mnenja da je NE BI obvescala. Bi upostevala njegovo zeljo, da ni zelel stikov z njo. Niti ne vem kje jo iskati, niti nimam nobene volje se z njo ukvarjat.
Ostali kot da so pozabili na vse to in me silijo naj jo obvestim in poiscem. Jasno sem dala odgovor da ne.
Pravijo da bodo sami naredili.
S tem se ne strinjam. Niti je ne zelim videti na pogrebu. Drugo pa je koronavirus omejitev na grobu.
Zakaj bi jo obvescala, ce zanjo brat ni nikoli obstajal.
Naj izve cez cas od sosedov da ga ni.
Nje ne poznam in v taki zalostni situaciji ne bi zelela prenasat kakih njenih izgredov ali norenj v teh dneh oz na pogrebu.
Kaj menite, ce jo moji vseeno obvestijo, kljub temu da vedo za situacijo in moj NE?
Tak primer se je na forumu pojavil že lani, čisto enak.
Forum je zaprt za komentiranje.