Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ali napa res na veliko ”odvzema” toploto?

Ali napa res na veliko ”odvzema” toploto?

Tašča je jezna name, ker (pre)pogosto uporabljam napo (med kuhanjem). Ona meni, da napa ”odvzame” veliko toplote. Je pa res, da je napa malce hrupna in je možno, da taščo bolj moti hrup! Zdaj pa me zanima, ali res napa ”odvzema” toploto? Ali je to zgolj izgovor tašče?

Daj pomisli malo logično, no. Kaj dela napa? Sesa in odsesava zrak iznad štedilnika? Ring a bell?

Ah daj ne poslušaj je. Napa naj služi svojemu namenu, naj ti ven odvaja vlago in vonjave. Sploh v teh časih, ko je vlage povsod preveč. Jaz imam v kuhinji vlagomer in ne moreš verjet, koliko se pozna eno dopoldne kuhanja.
Ti jo kar pridno uporabljaj. Če bo pa težila, pa parkrat zapored brez nape skuhaj golaž, pražen krompir, kakšne “dišeče” ribe in malo odišavi hišo, pa jo bo hitro minilo.

A ne? Sploh če živi v taščini hiši in tašča plačuje stroške in ogrevanje.

Jaz je skoraj ne uporabljam. Raje odprem vrata na balkon za nekaj minut, da se zamenja zrak. Uporabim jo le, če je res veliko sopare. Živim v svoji hiši.

Možno, da je občutljiva na določene frekvence in jo hrup moti. (moja mati je takšen primer)
Kadar kuham mi napa vedno laufa.

________ Flectere si nequeo superos, Acheronta movebo.

jo uporabljam ,vsako kuhanje.

pri zelo močni napi se zares čuti, da vleče in, če imaš skupaj dneno in kuhinjo se res čuti, da se zrak malo shladi, ko prižgeš napo. sploh, če daš njeno delovanje do maximuma se to zares čuti. ampak po drugi strani pa se ti lahko zaradi valge lahko začne delati plesen, ker pri kuhanju gre zares veliko vlage v prostor

Tašča ima definitivno prav. Očitno je, kljub starosti, bistveno inteligentnejša od tebe. Napa odsesava vroč zrak, torej toploto. Namesto vročega zraka pa ti potem skozi špranje v hišo vdira zunanji, mrzel zrak. Če kuhaš uro, dve, gre za kar obsežno ohlajevanje prostora.

Po drugi strani pa je posledica kuhanja ogromno pare in dišav. Para se na hladnih delih stanovanja (okna, kakšen zid, strop, vogal) kondenzira, posledica je pojav trdovratne plesni. Ti moraš sama najti pameten kompromis. Organizirati kuhanje tako, da bo čim manj časa nastajala para (kuhaš več stvari hkrati). S tem zmanjšaš odvzem toplote, hiša pa ne bo rosila in smrdela.

Če boš prižgala napo kar tako, ko ne kuhaš, to ne bo vplivalo na temperaturo v prostoru. Seveda pa napa odvede velik del toplote, ki bi se sicer med kuhanjem sprostil v prostor. Mogoče je tašča mislila to – če med kuhanjem uporabljaš napo, je treba več ogrevati, da dosežeš isti efekt ogrevanja/toplote, ki bi ga sicer s kuhanjem.

Napa je tam pač zato, da posesa smrad, predvsem pa vlago iznad kuhalnika, če se zaradi tega malo hladi ni nobene katastrofe – saj ne kuhaš cel dan!
Si pa sploh ne predstavljam, kako je živet v “sodobnih” stanovanjih (in tudi hišah), ki imajo (zaradi varčevanja gradbenikov) kar kuhinjo in dnevno sobo v enem prostoru – to je moraš imet napo, ki ustvari pravi “orkan”, če ti po prvem praženju čebule (ali pa bog pomagaj rib) smrdi vsa sedežna??!

So že kar nekaj pravilnih povedali pred mano. Je pa tudi razlika, kakšno napo imate. Ali imate cev za odvod zraka izpeljano iz hiše? Obstajajo namreč tudi t.i. filtrske nape, ki zrak samo prečistijo in ga ne vizijo ven.

____________________________________________________ Only the stupid need organization, the genius controls the chaos! A.E. [url=http://www.ogrevanje-hlajenje.net]Toplotne črpalke[/url] | [url=http://www.alterish.com]Alterish.com - Let's cook[/url]

Sem enak primer kot tvoja mama. Poleg hrupa vidim tudi el.števec, ki laufa. Ta mladi se pa jezijo ker vse smrdi. Včasih jo že vklopim, velikokrat pa še ne. Težka je z nami ta starimi.

Čak mal. Odvaja toploto?

meni je bolj pomembno, da odvaja smrat in vlago. Od kuhanja nastaja v hiši veliko vlage in posledično tudi plesen. Mislim, da je to bolj pomembno.

no za vse stučkote z taščo vred..

če je napa samo filterska napa, ki samo lokalno filtrira..potem NE izgubite NIČ
če je napa z odvodom izven stanovanja, potem seveda glede na moč motorja in nastavljene stopnje odvede npr 170m3/h..
če je vaša kuhna velika 4 x 4 x 2,5m je to 40m3..
se pravi da ta ventilator v 1h 4 x zamenja zrak v vaši kuhni..

ker ima zrak nizko gostoto seveda teh 170m3 nima ravno neke toplotne kapacitete..

če seveda pogledamo da ima vsaka kuhna centralno z 2kW radiatorjem..
in da ob kuhanju recimo z dvema rinkama po 2-3kW(naj bo plin , steklokeramika ali indukcija)..
v kuhno vnašamo 2 x več energije kot z radiatorjem (je pa res bolj točkovno razporejena)..

seveda lahko samo totalni neznalec ob teh dejstvih, trdi da odvzemaš toploto kuhni..

ponavadi se, če se kuha nedeljsko kosilo, v kuhni vražje zagreje, zato tudi ponavadi zapirajo radiatorje če nimajo termostatskih ventilov..

če vašo taščo zanima kaj več..
se lahko za 10000€/h zmenimo, da pojasnim integrale in pa parcialne odvode, prehoda toplote na nanosekundo na milibar natančno..

da ne bi morda kak Joul energije šel v maloro..

In naj ti več ne sere po glavi.

Ja?

Malo ti je kao teorija stopila v glavo.

o teorijah govorijo le tisti, ki drugega NE poznajo..

Dva komentarja…

.. uporabljaj pokrovke -> to prihrani energijo.
.. daj ji čebulo rezat brez očal (smučarskih).
.. (že tretji), čisti filtre od nape

Vlaga v okolico naredi več škode kot porabljena energija.
Hrup se zmanjša z pravilno obliko, večjo in čisto odprtino nape – motor poglavje zase.

Pa še,
@simpl
pozabil si upoštevat nekje 90-130W za delovanje motorja nape… nedoslednost pa taka… :O

Mogoče je pa fora drugje. Pri nas se je čez napo fino slišalo iz ene kuhinje v drugo. Sploh staro mamo, ki je bila že malo naglušna in se je glasno pogovarjala sama s sabo smo povsem razločno poslušali v drugem nadstropju, samo če si se sklonil pod napo. Očitno sta bila zračnika povezana, pa se je prenašal tudi zvok.

Slišali je nismo samo takrat, kadar je imela prižgano napo. Ko je babica umrla in sem se v njeno stanovanje preselila jaz z bratom, je mami velikokrat omenila, da sliši kaj govoriva, če sva v bližini nape.

Kakšna asociacija na vajin problem?

prednisone 10 mg tablet cost prednisone price canada prednisone 20mg buy online
https://prednisonet.com prednisone where can i buy
generic prednisone 10mg buy prednisone no prescription over the counter prednisone pills

A je problem napa al tašča?

Odgovor na objavo uporabnika
tašča jezna name, 03.12.2014 ob 09:53

Tašča je jezna name, ker (pre)pogosto uporabljam napo (med kuhanjem). Ona meni, da napa ”odvzame” veliko toplote. Je pa res, da je napa malce hrupna in je možno, da taščo bolj moti hrup! Zdaj pa me zanima, ali res napa ”odvzema” toploto? Ali je to zgolj izgovor tašče?

Ta tvoja tašča ni pri pravi. Toplota ti je zadnji problem. Vlago je treba spraviti iz prostora.

Odgovor na objavo uporabnika
Veš kaj, 07.01.2022 ob 16:35

Ta tvoja tašča ni pri pravi. Toplota ti je zadnji problem. Vlago je treba spraviti iz prostora.

Lahko pa rečeš tašči, naj financira nov razvlažilec za prostor (400€ in navzgor) in elektriko, ki jo bo razvlažilec porabil vsaj 10x ali 15x toliko, kot napa, pa še nekajkrat dlje bo moral biti prižgan, da bo potegnil vso to vlago ven, poleg tega se je bo nekaj že nabralo za stene, kjer se bo nabirala plesen. Zdaj pa naj razmisli ta tvoja tašča ali se izplača.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close