Ali menjati jermene in morebitna škoda.
Zdravo
Rabil bi nasvet. Avto (Xsara) ima trenutno prevoženih 107.000 Km, prodati pa ga nameravam v prvih mesecih prihodnjega leta, prevoženih bo nekje 135.000 km. V avto ne želim preveč vlagati, saj tega denarja ob prodaji ne bom dobil nazaj. Po servisni knjižici naj bi pri 120.000 Km menjal JERMEN DISTRIBUCIJE. Ali je to klinasti jermen??? ,ostali jermeni pa se ob servisih pregledajo in po potrebi zamenjajo.
Na servisu, kjer sem v teh dneh menjal zavorne ploščice so mi rekli, da ko se menja jermene, da se zamenjajo naenkrat vsaj tri stvari in sicer klinasti jermen, potem zateznik (nekakšni logerji, ki držijo klinasti jermen napet) in jermen za vodno pumpo. Bi pa bilo za zamenjati tudi jermen za alternator, klimo in servo volan. Vse skupaj naj bi stalo cca. 80.000 SIT (skoraj 10 % vrednosti avtomobila). Rekjli so tudi, da je 135.000 km, kolikor jih bo imel avto ob prodaji preveč in da naj prej vse to zamenjam, saj da lahko gredo logerji na zatezniku (naj bi bil najbolj kritičen del-?), klinasti jermen preskoči in uniči ventile,… – škoda je lahko tudi 200.000 SIT.
Ali so me na servisu prepričevali, da naj vse to zamenjam, ker imajo pač svoj interes, ali pa je 15.000 km več, kot je po servisni knjižici res preveč in raskiram, da mi bo povzročena velika škoda na motorju?
Njihov argument je bil tudi, da me bo vsak vprašal, ali sem menjal jermene in če ne, mi bo dal za avto toliko manj, kot bi me stala menjava tako, da se mi naj nebi splačalo. Ne vem, jaz se ob nakupu niti slučajno ne bi spomnil na jermene.
Kaj menite vi?
Hvala za odgovor.
LP
Če boš avto imel zase, se seveda menja.
Če ga boš pa prodal, pa jaz ne bi menjal, ker tega gnarja nikol ne dobiš nazaj. Če boš dal avto staro za novo, te itak sploh noben ne praša, ampak samo pogleda letnik, model in Eurotax cenitev. Bolj sklumpan avto, bolj take znamke, ki ne gre v pronet, večji profit imaš.
Kupca preko oglas boš že tako in tako težko dobil in itak ti bo hotel vsak glihat ceno, a boš menjal jermene al pa ne. Najprej se itak najdejo prekupčevalci, ki bi radi na pol zastonj, in pri teh je nemenjan jermen glavni razlog za nizko ceno!
No, na koncu se boš moral še vedno sam odločit.
Jaka, zdej pa že pretiravaš! Če je jermenu namenjeno, da se strga, se lahko strga že pri 50.000 km ali pa šele pri 300.000 km… Če kupuješ rabljen avto, to pomeni da ni nov, ampak je rabljen, kar pomeni, da lahko pričakuješ, da bo potrebno prej ali slej zamenjati kakšen iztrošeni material. Avto se kupuje videno, kupljeno, s tem, da ne smeš zamolčati kakšne okvare. Pa še to mora naivni kupec dokazati, prodajalec pa še vedno lahko reče, da ni vedel za to okvaro. Kdo pa je še vračal denar, če se je komu strgal jermen!??? To se lahko zgodi kadarkoli in to ne moreš vedeti vnaprej.
Po tvoje bi ti tožil vsakega kupca, ki ti je prodal avto, pa ni imel opravljenih vseh rednih servisov predvidenih v servisni knjižci. Če pa bi se karkoli zgodilo, kljub opravljenimi rednimi servisi, pa bi tožil potem servis. Kar pa že veš iz lastnih izkušenj, da to ni res. Sigurno ti je že kaj crknilo nepredvidenega na avtu, pa si moral vseeno vse sam plačati!!! Pa čeprav je šlo za napako proizvajalca avtomobila, kar očitno priznajo proizvajalci že s tem, da so to napako izboljšali pri naslednji seriji izdelave avtomobila, pa kljub temu ne morš nič iztržiti. Razen pri določenih izjemah, kjer te kličejo na servis.
mislo: ni res, da bi moral prodajalec vedeti za skrito (oz. po novem stvarno) napako, dovolj je ze, da bi moral vedeti, pa videno-kupljeno ne velja. To pa takoj vkljucuje primere, kot je opisani (izpuscena predpisana menjava jermena). In ja, ce nimas vseh servisov (rednih, pri pooblasvcenem) pa se kupcu zgodi okvara, za katero izvedenec ugotovi, da bi jo redno servisiranje preprecilo, dobi (seveda po pravdanju na sodiscu) kupec nazaj denar, prodajalec (tudi fizicna oseba) pa pokvarjen avto … V sodni praksije ze kar nekaj takih primero (ne le pri avtih, tudi pri drugi tehnicni robi, recimo slabo vzdrzevanih strojih itd …). Pri nas je kupec zelo dobro zasciten. Ce pa je napak pac nakljucna (na OK vzdrzevanem avtu), pa prodajalec ni nic kriv. AMpak ce v servisni pise menjat jermen, ti ga pa ne in avto prodas ne da bi to kupcu izrecno povedal oz. ga opozoril na to, pa odgovorjas za to, pa ce si vedel ali pa ne, da moras jermen menjat. Moral bi vedet, ker bi pac moral avto naservise vozit – vsak normalen clovek dela tako.
Se strinjam z Jako.
Eric-skopušnik a bi ti kupu avto s tolkimi kilometri brez
zamenjanih vseh jermenov??
Po moje bi skakal tri metre v zrak in hotu velik nižjo ceno.
Kr je treba zamenjat je treba zamenjat drugač so
posledice velik hujše, tako denarne kot tudi fizične, k
če te kakšen hrust k mu boš avto prodal in mu bo zjebalo
mašino dobi pol nema ima nema njega ne zanima sodna
praksa bal bla al je prou al ni BUUM.
jaka.racman, prvič slišim, da bi nekdo, ki ni redno servisiral svoj avto le-tega lahko dobil nazaj od kupca. Jaz avto redno servisiram – resda sedaj ne na pooblaščenem servisu, saj bi me npr. servis na 60.000 Km sicer stal cca. 75.000 SIT, na nepooblaščenemu servisu pa sem plačal 35.000 SIT, četudi so bili vsi zamenjani deli takšni, kot bi mi jih zamenjali na pooblaščenem servisu.
Če bi se bilo tako potrebno držati vsega kar piše, zakaj potem ljudje npr. kadijo, saj tudi tam piše, da to škoduje? Ali bo potem lahko zdravstvena ztavarovalnica tožila vsakega kadilca posebej za stroške zdravljenja, ki so posledica njegovega kajenja??
LP
Erick: nisem napisal, da ga moras servisirat pri pooblascenem. Nisem napisal, da bo vsak pripeljal avto nazaj. Napisal sem le, da se ti to (kar sem napisal) lahko zgodi – in se dogaja vedno bolj pogosto …
Koliko bo pa kdo s tem tvegal, je pa stvar vsakega posameznika.
Kar pa se tice zdr. zav: ne, ker nic takega ne pisev pogodbah/zakonih/itd. Ce pa bi morali recimo kadilci doplacat premijo, ti pa bi zatajil, da si kadilec, in zbolel za eno od “kadilskih” bolezni, bi te pa zelo verjetno terjali za del ali vse stroske. Zunaj je ze tako, tako je recimo pri obveznem avto zavarovanju pri mladih voznikih …
Erik, odvisno od avta, mene je redni servis, kjer so mi poleg običajnega dela(olje, filter, svečke) menjali tudi ta komplet jermenov plus nekaj v zvezi z zavornim valjem vse skupaj prišlo 60.000 SIT (običajno me pride nekaj nad 20.000 SIT za Laguno) in to na uradnem pooblaščenem servisu.
jaka…mene pa res zanima kaj bi dosegel na sodišču, razen da bi imel še dodatne stroške :))) Če bi bilo po tvoje, danes nobeden ne bi več prodajal avta, sploh pa če nima vseh žigov v servisni knjižci. He-he ti praviš, da mu moraš ustno povedati, kako pa boš dokazal sodišču, da si nekomu kaj ustno povedal??? In tudi če imaš vse žige v knjižci, to še ne pomeni, da so ti tudi jermen menjali. Sploh pa če servise menjaš, nobeden ne bo vedel a je menjan al ne, pa je še vedno uradno servisiran.
Pri nas je kupec zaščiten…ta je pa dobra. kolko naivnih kupcev je ostalo brez avtomobila in še brez denarja povrhu, ker so na sejmu kupili ukraden avto :))) Brez vsega so ustali tudi kupci, če so kupili avto pri uradni firmi in ga tudi uradno registrirali, pa se je kasneje izkazalo, da je ukraden.
Procent ljudi, ki vozijo na redne servise svoje avtomobile, se je šele v zadnjih letih povečal in to predvsem zaradi vse večje vgrajenosti elektronike v avto. Kdo pa je vozil avte s klasično mašino pred recimo 15 leti na redne servise? Redkokdo…al so sami olje doma menjali, ali kakšen prijatelj, ali pa mehankar na črno.
misko, nikogar ne prepricujem. Napisal sem stvari take, kot pravno gledano so. Vsak pa dela po svoje. In ne ustno povedat, napisat v pogodbo … Vse napisat v pogodbo, tud st. cevlja 😉
Ce mas vse zige, si avto vozil na servis, kar pomeni, da si naredil vse, akr lahko vestni lastnik avta naredi. In potem ti zelo tezko stvarno napako pod postavko “moral vedeti” poturijo …
En članek o nakupu rabljenega avtomobila, predvsem si preberi par stavkov, kjer piše, da je prodajalec fizična oseba in klavzula “videno-kupljeno” Tukaj piše da pod stavrno napako lahko spraviš le zavrtene števce in popravljen karamboliran avto, ne pa recimo okvare menjalnika ali v tem primeru strganega jermena.
Torej nekakšne pravice na papirju pri nakupu rabljenega avta že imaš, samo to je bolj pesek v oči, kot pa kaj drugega.
To je tako kot z nosečnicam, kjer vsi pravijo da so zaščitene z zakonom in da ne morjo zgubit službe zaradi nosečnosti. Ha-ha v praksi pa je popolnoma drugače. Če si zaposlen za določen čas, ostaneš brez službe celo med porodniško ali pa teden dni pred nastopom porodniške, delodajalcu pa nosečnice oz. mamice še obvestiti ni potrebno, enostavno se pač nove pogodbe ne sklene, stara pa itak izteče na točno določen datum. Tista, ki pa pride iz porodniške v službo, jo pa lahko že prvi dan čaka v službi odpoved s 30 dnevnim odpovednim rokom. Edino med porodniško oz, starševskim dopustom ji ne morejo izročiti odpovedi. to je pa tudi edina razlika med nosečnico oz. mlado mamico in med menoj. :))))