Ali me mini (toy) pudelj enako kot mini koder?
V našem okolišu je starejša gospa z majhnim, rjavim kodrastim psičkom. Je mini pudelj ali mini koder. Je to eno in isto ali je vsaka pasma zase? Kje kupimi mini pudlja? Tega psa gleda cela naša familija in se kar navdušuje, da bi enega kupili. Pa sploh ne vemo kaj je. Prosim če mi kdo razloži ali je to enaka pasma ali vsaka zase. In če je vsaka zase, prosim za linke do psarn ali kjer kaj piše mini pudljih. Majhen psiček, kodrasta dlaka in zeloooo lep.
Isto oddajo sem gledala tudi jaz in res je tako.Ampak tist ta največji mi je bil pa že skorajda mal grozljiv. 🙂
@ribiiica – pudlji/kodri so ena izmed najzahtevnejših pasem za nego.
Tukaj pa piše da so v 4 velikostih.
Koder – miniaturni Caniche (Poodle) Miniature
Koder – pritlikavi Caniche (Poodle) Toy
Koder – srednji Caniche (Poodle) Medium size
Koder – veliki Caniche (Poodle) Standard
Ampak kateri je manjši, miniaturni ali pritlikavi? Google v slovenščini nima skoraj nič podatkov o tem, ko bi le kje prebrala kateri je manjši.
tukaj imaš precej na to temo: http://www.mojpes.com/forum3/viewforum.php?f=71&sid=be89a6ebcc03b2966a9612dee683e858
Pudelj (koder) je najboljši pes na svetu. :))
Prvo psičko smo imeli 15 let, sedaj imamo drugo eno leto.
Čeprav je ista pasma, sta si po značaju popolnoma različni. Prva je bila manj igriva, bolj vodljiva, manj vihrava, mirnejša … Druga je neverjetno živahna, vztrajna v svojih odločitvah, vendar vseeno ni zamerljiva, ko vidi, da bo po naše in ne po njeno. Poskusi, če bo šlo…. Ko vidi, da ne bo čisto po njenem, popusti. Je veliko bolj ljubeča od prve, čeprav je bila tudi prva psička zelo navezana na nas. In mi nanjo!
Nekje sem prebrala, da si pudelj najde prostor tudi v najmanjši postelji…. to je res :))))))
Za povrhu mu ne izpada dlaka (zato ga je treba redno česati in striči), tako da je idealen “cimer” :))
Pa še v roke ga lahko vzameš in ga čohaš v naročju.
Naj naredim še malo reklame: http://www.pudl.si/stran/page2.html
Ampak zakaj je potem v vrstnem redu miniaturni pred toyem, če je toy najmanjši? Ker gre ponovadi vrstni red od najmanjšega do največjega.
Koder – miniaturni Caniche (Poodle) Miniature
Koder – pritlikavi Caniche (Poodle) Toy
Yo ti pa si napisala da je prvo toy potem pritlikavi, ampak tukaj piše da je pritlikavi in toy enako, drugu pa je miniatorni.
Tukaj na tej razpredelnici pa je toy in pritlikavi vsak zase, na oni razpredelnici pa enako.
TOY – toy pudelj do višine 28 cm
MINIATURE – pritlikavi do višine 35cm
MEDIUM – srednji do višine 45 cm
STANDARD – kraljevi do višine 60 cm
KATERI JE ZDAJ NAJMANJŠI IN KATERA RAZPREDELNICA JE PRAVA?
Pudelj (koder) je najboljši pes na svetu. :))
Prvo psičko smo imeli 15 let, sedaj imamo drugo eno leto.
Čeprav je ista pasma, sta si po značaju popolnoma različni. Prva je bila manj igriva, bolj vodljiva, manj vihrava, mirnejša … Druga je neverjetno živahna, vztrajna v svojih odločitvah, vendar vseeno ni zamerljiva, ko vidi, da bo po naše in ne po njeno. Poskusi, če bo šlo…. Ko vidi, da ne bo čisto po njenem, popusti. Je veliko bolj ljubeča od prve, čeprav je bila tudi prva psička zelo navezana na nas. In mi nanjo!
Nekje sem prebrala, da si pudelj najde prostor tudi v najmanjši postelji…. to je res :))))))
Za povrhu mu ne izpada dlaka (zato ga je treba redno česati in striči), tako da je idealen “cimer” :))
Pa še v roke ga lahko vzameš in ga čohaš v naročju.
Naj naredim še malo reklame: http://www.pudl.si/stran/page2.html%5B/quote%5D
Ta pa ima pse:
V naši psarni vzrejamo pse pasme:
* PUDLJE – pritlikave, male in srednje
Še zdaj ne vem ali je pritlikavi enako kot miniaturni in toy ali kaj je potem pritlikavi. Yo povej prosim kateri od teh je najmanjši in kakšen je pravilen izraz za najmanjšega, saj na vsaki strani drugače preberem vrstni red in izraze.
@ribiiica – preberi še enkrat in razmisli,koliko cm v višino je več. Ajoj,kaj ti je? 😉
TOY – toy pudelj do višine 28 cm
MINIATURE – pritlikavi do višine 35cm
MEDIUM – srednji do višine 45 cm
STANDARD – kraljevi do višine 60 cm
Mal si mi sumljiva…si kaj čudnega kadila ali pila??[/quote]
Kaj ti vse takoj ugotoviš. Malce preveč sem spila, saj smo praznovali rojstni dan in se sedaj treznim na monu.[/quote]
He,he,potem pa zdele pozab na cucka,ker bi ga itak mogla ven peljat lulat,teb se pa nebi dalo. Jutr še enkrat mal razmisli o merah. 😉
Pa lep večer še naprej. 😉
Pozdravljena!
Vem kaj te mede!
To kar si gledala na Animal planet je oddaja ki je narejena po Ameriških standardih.
Obstajata dve veliki kinološki organizaciji, Ena je ameriška (ACA), druga evropska(FCI). Ameriška priznava tri velikosti pudlov, evropska pa štiri.
Velikosti po cm (4 različne), ki si jih navedla je po evropskih standardih (FCI) in teh se držijo evropski vzreditelji.
Toy pudli so najmnanjši. Tojčke se težko dobi, ampak je vredno vztrajati, če si ga res želite.
Če pa mene vprašaš (imela sem vse velikosti) je kraljevski pudelj najboljši pes, kar si jih lahko zamisliš. Karakter od vseh zagotovo naj naj boljši. Je pa z njegovo nego res veliko dela in je res velik pes in ne gre več v najmanjšo posteljo.
Naj povem še to, da tudi tojčke dobiš v vseh barvah (črne, bele, sive, apriko, rjave)
Če boste dejansko kupovali toyčka, naj te ne ustavi slovenska meja. Pri nas jih je izredno malo!
Najprej povprašaj to gospo, kje je kužka dobila. Izogibaj se rejcev, ki imajo pse brez papirjev. Toyi so najbolj podvrženi dednim napakam in je nadzorovana vzreja (rodovnik) res nujna. Še vedno velja, da so ćrni najbolj zdravi. Predvsem imajo najmanj težav s kožo. Vseeno pa naj ne bo barva prvenstvena, ko boš iskala toya. Najprej zdravi predniki! Pri pravih vzrediteljih si boš lahko ogledala ne samo mamo, videla boš tudi babico, mogoče celo prababico! Možno je, da tudi kakšnega samca (očeta, deda, pradeda) Če je vzreditelj z dolgo kariero, boš morda opazila tudi linijsko vzrejo. Povprašaj ga o tem. Pravi vzreditelj bo pri izpraševanju tebe prav tako temeljit kot bi ti predajal otroka. Če ga ne bo zanimalo, kako živiš ti in kakšna imaš pričakovanja, potem se obrni in išči drugega. Pravi vreditelji so tisti, ki so ti vedno pripravljeni priskočiti na pomoč, ko je kužek že pri tebi. Tisti, ki si nadaljnega stika ne želijo (ali jim je vseeno) niso dobri vzreditelji!
Torej išči in naj ti ne bo cilj da dobiš psa čim prej, ampak da dobiš psa, ki bo izhajal iz dobre vzreje. Pozanimaj se kako je s predniki ( koliko časa so živeli, ali so imeli kaj težav s pogačico in patulo (komolčni pregib) ali je bilo z njihovim vidom vse ok. To so namreč stvari, ki dedno pestijo toye in jih pri nadzorovani vzreji izločajo.
Ne oklevaj pri odločitvi, da bi imeli toya, bodi pa nadvse pozorna, katerega si boste izbrali! Beri, išči, beri! Kužek te bo spremljal 15 let ali več in za tak nakup je vredno vložiti čas in trud.
Uživaj. Pudli so the best!!!!
Forum je zaprt za komentiranje.