ali mačke, ki živijo v stanovanju praskajo pohištvo?
Ne praskajo, če jih navadiš na praskalnik. Imela sem mačka, ki ni vedel zakaj je praskalnik, dokler mu nisem pripeljala kompanjona mladilča, ki takoj zakapiral namen, in uvedel v praskanje na praskalniku tudi “starega”.
Če imaš le notranjo mačko, je nujno striženje krempljev. Dobijo se posebne škarjice, ki krempljev ne razplastijo.
Edini problem so lončnice. Kar nekaj jih je padlo po tleh, dokler nisem zanje našla takšnih mest, da se mačka ne muzata okoli, okna pa morajo biti frej, da lahko firbec paseta.
Kar se wc-ja tiče, če ga redno čisiš nič ne smrdi. Postavljena ( 2 wcja) imam na hodniku k zadnjim vratom).
Priporočam ti mačke, res so enkratni hišni ljubljenčki.
kupi pesek, ki se sprime v grude in odstraniš samo to, pesek pa dodajaš (jaz 1x mesečno zamenjam vsega). Smrdi ne.
Naš muc je od začetka praskal podboje vrat, ko je dobil praskalnik, tega ni več počel. Se pa pozna na kavču – na začetku in na koncu, odvisno iz katerega konca skoči gor, ker gre raje čez kavč na balkon, kot pa okoli…
Lp, M
Poznam eno druzino, ki niso nabavili praskalnik in imajo dobesedno kavce in fotelje po zadnji strani razpraskane in raztrgane. Izgleda res res grdo adijo pamet. Poleg tega se mami ne ljubi peska menjat dnevno in ga menja sin ob vikendih ko pride iz kraja studija. Med tednom je tak smrad da so bile pritozbe sosedov (blok). Ko je bil sin doma je vsak dan redno cistil in menjal pesek in ni bilo nobenega vonja. Skoraj ne mores verjet da je mama tako nemarna, sin pa skrben in cistoljuben. Ampak tako je. No druga druzina ima praskalnik in eno malo prasko na enem stolu (ko je bil se mladicek), drugace se “izživlja” na praskalo in ne pohištvo :)))) čistijo pa tudi vsak dan in ni problemov z smradom. Bolj je problem z dlakami, ker so v času izpadanja povsod ker kar leti od mačka. Takrat omejijo dostop do spalnic in kuhinje, drugace je povsod. Ampak vse je seveda odvisno od cloveka in kako skrbi za žival. Lahko je kot v štali, lahko pa čisto normalno stanovanje kot da ni živali 🙂 Nemarnim in neredoljubnim ljudem ne priporocam mack in psov. Kaksne ribice bi se sle,kaj drugega pa ne, ker se zna spremenit stanovanje v svinjak.
Nas macek ima pesek v kopalnici. Menjati ga ni treba dnevno, ker se lulanje sprime v kepo in samo tisto kepo ven poberes z lopatko, ki ima reze, da pesek skoznje nazaj v posodo pade, kakec se pa tudi prekrije s peskom in tudi samo to ven poberes, Te kepice pri nas pobiramo ven 1 – 2 na dan. Ce mas pesek, ki je na podlagi gline, moras redno brisati prah, ker se fin prah vsede povsod v blizini. Pesek imamo v veliki plasticnem kontejnerju, ki ima stranice visoke kakih 30 cm, ki je namenjena shranjevanju stvari, ne v obicajni posodi za macje stranisce. Tako ima macek vec prostora, in tudi nikdar nic ven ne pade. Peska naj bo 10 – 15 cm. Ne smrdi.
Pred kaksnim tednom smo zaceli se eksperimentirati z zaganjem. Macek ga normalno uporablja, pa tudi nic ne smrdi.
Vsi macki praskajo. Jih je treba nauciti, kje je dovoljeno in kje ne. Najbolj jim je vsec, ce je praskalnik oblikovan kot vogal stene ali kavca, da ga lahko hkrati praskajo z dveh, med seboj pravokotnih strani. So pa zadovoljni tudi z navadnimi praskalniki.
Če praskajo pohištvo je po moje čist odvisno od mačke do mačke. Mi smo jih imeli že ene par in v bistvu so bile najbolj mahnjene na tepih. Če ti začne praskat ga odmakni eneparkrat, ko začne, ali pa mu povej z malo strožjim glasom, tako da zastopi, da je nekaj drugače, da tega ne sme.
Če ji hočeš pokazat, da tisti stol, praskalnik ali karkoli že imaš, pa lahko praska in če tega še kar ne zastopi, svetujem, da gor posipate malo mačje mete. Se dobi v teh trgovinah za male živali in mačke so nore na to.
Mi imamo mačji wc pri stopnicah, bolj skrito, pod enim nizkim oknom. Kakorkoli, fajn je, da je več ali manj cel čas na enakem mestu, ker mačkam selitve, premikanje pohištva, sploh njihovih stvari, znajo predstavljat velik stres. Pokriti mačji wc stane od 20-30€, odvisno tudi kako velik je, je pa super, ker ima gor enega ali dva filtra, ter nihajna vratca, tako da je dost pokrito vse skupaj. Mi, ki živimo z živalmi in redno čistimo ne zaznamo nobenega vonja, verjamem pa, da če bi prišel kdo v stanovanje, ki nima živali, bi ziher zaznal kakšen vonj, a mislim, da ne bi bil moteč. Svetujem ti, da če si npr doma in slišiš, da maček zakopava stvari na wc-ju, da greš in takoj počistiš. Ker mački majo radi čisto. Ne vem, kako ona gospa zdrži, da puca mačku samo 1x na teden. To je skoraj nemogoče. Ker, mi imamo npr zelo velik mačji wc in vseeno pride dost teh kepic, razen, če ima res kakšnega enormnega, doma narejenega.
Jaz mački sčistim 2x dnevno wc in če se po tleh nabere kaj več dlake še tisto posesam, drugače pa nič posebnega, običajno čiščenje – 1x na teden sesanje in brisanje prahu, s tem, da maček spi na hodniku, v svoji hiški.
Kakorkoli mačke izgledajo svojeglave, dokler ne živiš z mačko mogoče res tako misliš. Jaz sem vedno bila bolj ljubiteljica psov, a tudi mačke so zelo, zelo dobra družba. Preverjeno.
Naš se tudi ne izživlja na pohišvu, ima praskalnik in si tam brusi kremplje. A če skoči nerodno na sedežno, lahko naredi kratko prasko. Najbolje je torej ,da ne dovoliš, da skače na sedežno. Če skoči, bodi huda in ga preženi z nje. Tako se bo počasi odvadil.
Kadar greš zdoma, mačku omeji prostor, da ne bo šel na sedežno.. Npr. jaz zaprem dnevno, vse ostale sobe so odprte. Na posteljah lahko spi, ne dela nobene škode.
Problem so tepihi. Umetni, kratko striženi niso problem, ne morejo narediti škode na njih. A na tistih, ki so daljši, lahko nitko ven potegne. In to se jim zdi tako fajn …. Naš muc je to pogruntal na sinovi preprogi, zato sobo zapiramo.
Kolegica ima popolnoma prepraskano usnjeno sedežno, pa ima mačka šele nekaj mesecev. Jaz imam mačka že ves čas notri , pa je komaj kakšna praska na usnjeni sedežni.
Glede mačjega WC-ja – pesek po določenem času začne smrdeti in ga moraš zamenjati v celoti. Obstajajo tudi razne odišavljene granule, da jih daš med pesek. Jaz vsak dan prezračim, očistim prostor okoli WC-ja, ker nekaj peska ven uide. Pa dober pesek kupi. Tisti iz Hoferja ti bo takoj začel smrdeti. Kupi boljše, pa bo tudi dolgo trajal.
Mačke nimajo kaj delati po hiši. Koder se valjajo, puščajo dlako, se sprehajajo po mizi in pultih, ukradejo, kar dobijo. Mačke naj bodo po štalah, lopah, dvoriščih, tako kot je bilo to včasih. To je že pravo “počlovečenje” živali. Živali naj imajo svoje svobodno življenje, naj se gibljejo in skačejo zunaj.
Pa nimam nič proti mačkam. Tudi jaz imam dve, ampak jih ne pustim po hiši.
Jaz imam veliko hišo, živim na vasi, a imam muco v hiši. Zakaj ? Ker je preveč povoženih muckov na cesti. Povprečna starost mačk, ki živijo zunaj, je tam okoli 2 leti. Drugače pa imajo mačke življenjsko dobo 20 let. Imam rada mačka, zato hočem da doživi 20 let. Ker sem odgovoren lastnik. Če hoče ven, ga peljem pod nadzorom, tako da mi ne uide. Ali pa ga dam na povodec. Njemu je dovolj da leži na travici, po 10 min že hoče notri.
Mi pa. No smo imeli mačko. Doživela 17 let. Vsako jutro zelo zgodaj je želela ven. Se je “potepala” vedno ob dvanajstih do ene je prišla nazaj in potem ležala pred kaminom vedno tu do naslednjega jutra. Tako, da tudi mačke si želijo varen dom.
In dva prijatelja resnično sta prava kmeta in kadar koli pridem k njima po zelenjavo in ostalo se njihove mačke vedno motajo pod mizo, ko postrežeta s kavo.
Tako, da jaz čisto nič ne verjamem, da so mačke ali psi, ki jih mi sami pripeljemo k nam v hišo ali stanovanje želijo biti non stop same samo zunaj. Nisem še videla. Zmerom, ko pridemo kot sem že napisala na obisk in prijatelj odpre vrata:-) mačke že šibajo notri.
Tako, kot se psa da veliko naučit, se da tudi mačko. Morda res rabiš malo več vztrajnosti.
Naj dodam še to – če je mačka sterilizirana, oziroma maček kastriran, ne bo šel daleč od hiše, tudi če ga imaš zunaj. Poznam kar nekaj takih primerov, ko se držijo samo doma, ne gredo niti do sosedov. To zelo priporočam, ne samo zato, ker ne boste poslušali neprijetnega cviljenja, ko se ženijo, ampak, na svet ne boste spravljali neželjenih mladičkov, ki jih potem nimaš kam dati, ter kaj je meni najbolj všeč je to, da se res držijo doma, se ne tepejo z drugimi mački, s tem pa tudi ne prinašajo bolezni in infekcij, od katerih lahko kmalu poginejo. In cepite jih vsako leto, se splača! Mačka bo definitivno bolj zdrava in lepega videza, če bo cepljena, pa četudi ji ne boste kupovali najdražje hrane.
Nisem brala vseh odgovorov tako da je lahko bilo že napisano kar bom napisala. Če mački postaviš lep velik praskalnik ali več njih in jo navadiš nanj po vsej verjetnosti ne bo praskala pohištva. kako jo navadiš? vzameš mačjo meto (se kupi v trgovinah za male živali) ali pa baldrijan (kapljice) in posuješ po praskalniku. Se bo takoj zakadila gor in ko bo ugotovila da praskalnik tako dišiiiiiii da se ji kar rola bo ves čas hodila obdelovat svoje kremplje nanj. Na začetku sem brala o striženju krempljev. Mi jih naši ne strižemo ampak si jih sama obdela na praskalnikih (ima tri-od najmanjšega do precej velikega).
Wc je postavljen v WC(kopalnico) Ne smrdi ker redno mečemo ven njene “pridelke”. Pravzaprav mama ko sliši da gre mačka na WC leti tja in odstrani kar je nastalo. Tako tudi pesek menjamo le redko oziroma ga bolj dosipavamo. Uporabljamo pa pesek ki lulanje lepo zgrudi. Lulanje (v grudi) vržemo v smeti, kakanje pa v sekret. Sicer pa obstajajo tudi že bio posipi ki jih prav tako lahko vržeš v WC.
Še tole: za praskalnike ti priporočam da skočiš pogledat na http://www.zoohit.si kjer jih dobiš ceneje kot v klasičnih trgovinah. Tudi hrano in podobne stvari se ti splača naročat tam.
Kje pa boste vzeli mačko?
Se podpišem pod to, kar je napisala mačkoljubka, bi pa dodala samo še to, da praskalnik ni samo za brušenje krempljev, ampak se mačka s praskanjem in uprijemanjem “debla” tudi preteguje, s čimer si razgiba hrbtenico in vratne mišice ter je to eden izmed načinov sproščanja stresa, frustracij, zato je sploh za notranje mačke praskalnik pomemben kos opreme, skoraj tako kot mačji wc. Več o tem pa si lahko preberete tukaj.[/url]
Aja, pa mačji WC je fajn na vsake toliko časa generalno oprat 🙂
Muce so različne, praskati in pretegovati se morajo in se bodo, kaj pa bodo za to izbrale, je pa odvisno. Nobene moja muca se praskalnika ni niti dotaknila, so pa oboževale jutin tepih v kuhinji in sem jim ga tako prepustila ter zamenjala vsakih par let. Pretegovale so se povsod, a je bilo pohištvo kvalitetno in močno lakirano, tako da poškodb ni prihajalo. Mačje stranišče sem zelo hitro kupila pokrito, bolj zaradi razmetavanja peska, stelje, kristalov po celi kopalnici, kot smradu. Držala sem se pravila, da ko sem začela “vonjat”, sem stranišče celo oprala in zamenjala vso vsebino. Sicer pa grude in izločke pobirala ven 1x dnevno.
Forum je zaprt za komentiranje.