Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika ali lahko zamrznem

ali lahko zamrznem

Lep pozdrav vsem

zanima me če lahko zamrznem krompirjeve krokete z jurčki in kako jih potem ocvrem, prej odtajam ali zmrzjene ocvrem? Da ne bom koga zastrupila. Sezona gob se začenja, krompir imamo tako da bi tole prav prišlo ker je drugače. Recept sem našla na strani od RTV SLO

še link

hvala

Hej, Proxima- castna Primorka!
Prijetno je bilo prebrati tvoje ” nabiralske dogodivscine”. Da so bili prsti ( pri meni tudi nos) crni, vem. Brez tega ne gre.

S pinjolami je pa tako. Na drevesu ne dozorevajo vse naenkrat in verjetno si ti pobirala predlanske, ki so se ze izsusile.
Lansko poletje sem jih vsak dan na sprehodu pobirala ze poleti( verjetno od prejsnje jeseni). Bile so polne. Leto poprej pa obup – vse prazno, kot pri tebi. Ce pogledas v krosnjo, lahko vidis se zelene storze in rjave zaprte, ki se bodo na zimo zaceli odpirati in tisti bodo prav gotovo polni. So tudi rjavi, cisto odprti in seveda so iz njih ze pinjole popadale.
Mogoce je pa odvisno tudi od letine; v kaksne poglobljene studije se se nisem spuscala. Tudi nasi orehi so vcasih prazni. In glede na lansko suso, je verjetno slaba bera.

Zdaj jih imam se dovolj za lastno uporabo. Upam, da bom letos spet nabrala, ampak kasneje.

Vcasih poberem se zaprt rjav storz in v kuhinji se sele pozimi z glasnim pokom odpre( ko odpade dno, ki ga uporabim za svecnik drobni svecki); potem se pocasi luske odpirajo proti vrhu.

Tisti novi zarodek bi pa tudi sama rada videla:)

Ne obupaj in vztrajaj! Ce ne prej, ko bo pozno jeseni zapihala burja, bos dobila tudi polne.
Vem, kje si brskala. Tudi ob kanalu ob mandracu pod Semedelo ( proti Olmu) jih je dobiti. Jaz jih tam nabiram na sprehodu, ce ne v Strunjanu.

Zdaj bom pa raje tiho, da ne bo se kdo izkoristil informacije:)
Sala, saj jih je za vse dovolj- upam.

Lep dan in drugic vec uspesnega pobiranja Babi

Joj, se opravicujem! Tale odgovor je bil namenjen Proximi- pinjole.

Zate pa : Sama sicer se nisem delala te kombinacije, kostanjevo pa in redno zamrznem. Glede na to, da zamrznemo tudi gobe, ne vidim problema.

Mogoce bo se katera povedala, da ne bom krivec za kaksno ” nesreco”.

Pa se hvala za spletno stran; nekaj sem ze pobrala- tiste slive in skuto.
Oboje imam rada.

Veliko uzitkov pri nabiranju gob Babi

Lahko zamrzneš, veljajo pa zaradi gob posebna “pravila”. Nikoli ne odmrzuješ na sobni temperaturi, ker se gobe praviloma prej pokvarijo kot odmrznejo. Vse, kar je z gobami, gre naravnost iz skrinje v lonec.

Razen tega pa gobe ne smejo biti zamrznjene več kot 3 mesece. Mogoče kaki umetni šampinjoni, gozdne gobe pa nikakor ne. Torej prav prevelikih količin po mojem ni smiselno zamrzovati. Mogoče toliko, kolikor predvidevaš, da boste pojedli do novega leta.

In prosim, ne me zdaj kregat, da kompliciram. Vem, da ljudje marsikaj počnejo s hrano (ne samo z gobami) in se včasih prav čudim… Ampak to, da imamo srečo in da se še ni komu kaj zgodilo, še ne pomeni, da delamo prav.

Moje mnenje pa je tako:
Če boš pri receptu uporabila sveže gobe, se cmoki lahko zamrznejo. Vendar cmokov potem ne odmrzovati, temveč kar zmrznjene ocvreti.

Pri nas pa velja takšno pravilo: zamrznjenih jedi, ki vsebujejo gobe (praviloma) ne zamrzujemo – po mojem mnenju take jedi moramo porabiti prej kot v treh mesecih.
Pri gobah, ki jih klasično zamrznemo (narežemo na lističe in zamrznemo), pa velja, da se lahko uporabijo v roku enega leta (podatek iz knjige o gobah). Posebnost je le pri nekaterih vrstah gob (npr. štorovka), kjer mraz stopnjuje strupene lastnosti, zato jih pred zamrzovanjem dobro prekuhamo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close