Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ali lahko dvigneš denar iz računa umrlega, če si pooblaščen?

Ali lahko dvigneš denar iz računa umrlega, če si pooblaščen?

Če umre oseba, od katere imaš pooblastilo za dvig iz njenega računa, potem najbrž denarja ne moreš več dvigniti. Gre za to, da se oskrbnino za domsko oskrbo plačuje za nazaj in njena pokojnina bi šla za plačilo še zadnjega obroka.

Praviloma ne moreš, če ni opravljena zapuščinska obravnava in še nimate sklepa o dedovanju.

Pravilna pot je ta, da pred zapuščinsko obravnavo v stroške, ki se naj iz zapuščine poplačajo, prijaviš tudi to neplačano oskrbnino in ponavadi ljudje prijavijo noter še stroške pogreba. Potem se deduje le tisto, kar ostane po plačilu teh stroškov.

Marsikdaj pa lahko ta problem ‘rešiš’ tako, da greš na kakšno bančno enoto, kjer ne vedo, da je imetnik knjižice umrl in tam dvigneš denar. Ni pa to pravilno.

Lahko dvigneš v vrednosti računa od pogreba. Hkrati pa moraš urediti na banki, da je komintent mrtev. Javiti tudi na pokojninsko, sicer si v prekršku. Račun se zamrzne do zapuščinske razprave.

Kot so zgoraj napisali – prav ni, ampak če sodim po izkušnjah, se ti nič ne zgodi, če to narediš. Vsaj mojemu očetu se ni. Je pa res, da je bil edini dedič. Tri dni po babičini smrti je izpraznil njene knjižice, vse je pobral dol. Ker mu je polovico nepremičnine, ki je bila njena, podarila že pred smrtjo, ker so bile knjižice prazne, on pa edini dedič, so lahko samo ugotovili, da nima česa podedovati.

Brez pravnomočnega sklepa o dedovanju se ne sme razpolagati s premoženjem umrlega. TUdi za pogreb ne. Denar namenjen pogrebu se edino izloči iz zapuščine, tako, da se ne plača davka in taks na to vrednost.

Res pa je, da če ne poveš, da osebe ni več, ti ne bo nihče nič hotel. Problem je, če te bo kakšen dedič tožil.

Ti kar dvigni znesek za plačilo oskrbe v domu. Imaš dokaz, da si plačala dom. seveda mora biti znesek enak kot na položnici.

Seveda lahko!

“moj” ; seveda lahko dvigneš, ker ti fizično nihče ne bo prepovedal tega dejanja.

Se pa ne sme tega naredit.

Uradno se ne sme tega narediti, praktično pa se lahko. Jaz sem takoj, ko je mama umrla odšla v banko in dvignila ves denar. Saj banka ne ve, da je kdo umrl, nima od kje izvedeti, dokler sam ne prideš in jim daš kopijo mrliškega lista, da zaprejo račun. Preden pride do zapuščinske razprave, preteče ogromno časa. Nisem imela nobenih težav okoli tega. Na zapuščinski so samo ugotovili, da ni ničesar za dedovati, ker je stanje v banki nula. Res pa je, da sem bila edini dedič. Če je dedičev več, pa so oni najbrž tisti, ki delajo težave.

Temu ti praviš, da ostali dediči delajo težave, če jih nekdo, ki ima dostop do sredstev umrlega, lepo opehari za dediščino? Zanimivo.

Denar lahko dvineš, vendar ne smeš tisti na šaltarju povedat, da je nekdo umrl. Pri nas smo to storili, ko je umrla mami, da je oči dobil denar, ker drugače boš za zapadle položnice plačal obresti. Enako je z negativnim limotom umrlega, se veliko bolj splača pokriti limit in se to potem odšteje iz dediščine, dobiš potrdilo na banki. V bistvu pri nas ni bil tak problem ta denar, ker smo otroci, vsi trije, vedeli, da bo ta denar porabil oče. Mi je pa tako kot je napisano v prvem stavku, da narediš svetovala šefica banka, kljub črnini in objokanim očem, če ne poveš, ti denar morajo dati. Tudi na pokojninsko nismo mi nič javljali, mogoče to naredi pogrebna služba, ali pa bolnica, ne vem.

Moj primer : denar sem dvignila v času, ko je bila mama še živa. Ko sem se vrnila domov, sem jo našla mrtvo. Sedaj pa me na banki (po DVEH LETIH) obtožujejo kraje denarja, da sem denar dvignila po njeni smrti … Imam takšno sranje sedaj, da je groza, bolj kot to, da moram vrniti (zame) precejšen znesek denarja, me boli obtožba, da sem kradla. Tega pa ne bom prebolela.

Na mrliškem listu pa piše datum smrti – če ga preverijo in potem preverijo datum dviga denarja …
Tako da – seveda se lahko dvigne denar, ampak potem lahko pričakujete tudi težave.

Banka te siguno ničesar ne obtožuje na svojo , navsezadnje vem da sem tudi sama dvigala denar po smrti staršev,ampak verjetno na pritisk ostalih dedičev, ki si jim “izpod nosa” speljala dediščino. A je tako ?

lahko dvigneš….

Moj primer : denar sem dvignila v času, ko je bila mama še živa. Ko sem se vrnila domov, sem jo našla mrtvo. Sedaj pa me na banki (po DVEH LETIH) obtožujejo kraje denarja, da sem denar dvignila po njeni smrti … Imam takšno sranje sedaj, da je groza, bolj kot to, da moram vrniti (zame) precejšen znesek denarja, me boli obtožba, da sem kradla. Tega pa ne bom prebolela.

Na mrliškem listu pa piše datum smrti – če ga preverijo in potem preverijo datum dviga denarja …
Tako da – seveda se lahko dvigne denar, ampak potem lahko pričakujete tudi težave.[/quote]

na mrliškem listu tudi piše čas smrti. Tako, da v grobem se kar vidi ali je bila mati še živa. Tudi na banki točno vedo, kdaj je bila transkacija narejena.

To kar sem jaz pisala na vrhu, sem naredila povsem legalno in nisem bila nikoli pooblaščena na očetov račun. Vse sem naredila uradno. Na okence sem prišla z mrliškim listom in tam so me podučili, da lahko pridem z vsemi računi od pogreba. Prav to sem naredila. Da bi pa izpraznila račun?

Ma, vas ne razumem! Kako lahko ob takem trenutku razmišljate o tem. Me je izguba preveč prizadela, da bi razmišljala o koristoljubju.

Katastrofa!

O kakšnem koristoljubju govoriš? Če si študentka in ti umre mama in jo moraš pokopat, s čim jo pa naj? Saj prav v ta namen je imela denar v banki. Sorodnikov ni imela nobenih, ker so že zdavnaj vsi pomrli brez potomcev, oče je umrl že prej, torej sem bila edini dedič tistega denarja, ki ga je bilo itak komaj dosti za pogreb. Zapuščinska razprava je bila pa čez nekaj mesecev. Kje je tu koristoljubje? Banka pa ni nič težila, je tega že veliko let. Mogoče so zdaj bolj natančni kot včasih.

Dej si najprej natančno preberi, kaj sem napisala, potem se pa vsajaj!

Ne, ni tako, ker ni bilo nobene dediščine, ni imela nobenega premoženja. Imela je le skromno pokojnino, pa še to sem dvignila ZANJO, ne zase. Kot sem napisala, je bila takrat, ko sem odšla od doma še živa, po njeni smrti nisem dvignila niti centa več!!! Sicer sem pa edini dedič jaz, če bi že kaj dedovala. Če si ti tako požrešna po denarju, misliš, da smo potem vsi takšni? Ne sodi drugih po sebi.
Ja, banka me obtožuje na svojo, menda bolj vem za kaj se gre kot ti, se ti ne zdi?
V glavnem, na banki trdijo, da je bil denar dvignjen še dva meseca po njeni smrti, kar ni možno, ker sem obe kartici s pinom vrnila naslednji dan na banki. Seveda pa oni o tem nič ne vedo (kao). Sploh pa ni bilo nobenega denarja, ker sem jaz takrat dvignila vso njeno pokojnino. Če je bilo po tistem še kakšno nakazilo ga je dvignil (ukradel) nekdo iz banke, druge možnosti ni.

Kar se pa tiče časa smrti – ta je lahko določen le približno, natančne ure in minute nihče ne ve. 3 ure smo čakali samo na zdravnico. Sicer pa čas njene smrti tako ni sporen v mojem primeru.

Jaz imam pa situacijo, kjer mi je mama napisala in pri notarju overila pooblastilo, da lahko razpolagam s sredstvi na računu in nepremičninami s posebnim poudarkom, da to velja tudi za primer smrti, banka pa mi razen stroškov pogreba ne dovoli dvigniti z računa ničesar, čeprav ta sredstva nujno rabim za življenje. Drugih dedičev ni.

Kot razumem se račun zamrzne in to traja do zapuščinske razprave, zdaj ko so počitnice bo to najbrž kar trajalo, šele konec junija imam sestanek na UE.

Ali notarizirano pooblastilo, ki specifično navaja, da lahko sredstvi na računu prosto razpolagam v primeru smrti ni dovolj za banko? Tu ne gre samo za črko zakona, ampak za življenjsko situacijo in ne razumem čigav interes banka ščiti, da ne upošteva pooblastila.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close