Ali kdo pije zelene kašaste sokove?
Naša družina to prakticira zdaj kak mesec, imamo pa navaden mešalec 350 W in nam sadje in zelenjavo prav lepo zmelje v gladko zmes. Zdaj pa berem po netu, kakšne hude in drage naprave imajo drugi. Zakaj bi morala biti zadeva tako zelo zelo zmleta – kaj pa če vse zgrizeš sam? Naš mešalec iz Hoferja tudi nič ne segreva zmesi, kakor to delajo drugi (kot berem).
Zanimajo me tudi izkušnje tistih, ki pijete te sokove. Naj povem, da jih mi pijemo 2X na dan, vsak popije ali bolj poje približno pol litra te kaše na dan. Dopoldne jemo sadje, kuhamo pa še vedno kosilo, vendar se trudim za pravilno kombiniranje živil, jemo tudi večerjo.
Jaz to prakticiram že nekaj let za zajtrk. Imam pa navadnega od Gorenja in me je koštal okrog 60€. Z njim sem čist zadovoljna, vso sadje in zelenjavo, ki jo imam rada, zmelje v kašo, ne ostane niti en košček.
Kolegica ima mašino za 800€ in sem že nekajkrat poskusila njene sokove in lahko rečem, da je njen boljši samo v tem, da lahko v prafaktorje zmelje svež gomolj pese, korenje…
Ko se bo moj pokvaril, bom spet kupila takega za 50, 60€… mogoče edino steklenega, tale plastika se je obarvala in usmradila.
Jaz imam nek Juice extractor od Omega Products. Mislim, da je stal ene 300 EUR, se pa ne prodaja v trgovini, kolikor mi je znano.
Zanj sem se odločila, ker sem prebirala, da katerikoli mešalec segreje zelenjavo in sadje. In glede na to, da sta sadje in zelenjava draga, se mi investicija v varnost (da sem prepričana, da nič ne segreje in da pobere iz zelenjave kar največ) ni zdela odveč.
V bistvu pa ne zmelje zelenjave, ampak iz nje iztisne sok – ki zato ni kašast ampak tekoč. Ostanke zelenjave lahko potem daš ponovno v sok, če želiš, in jih poješ skupaj s sokom. Ko sem prvič to slišala, se mi je zdelo blesavo. Zakaj naj bi iztiskala sok, potem pa vanj spet metala ostanke zelenjave? Razložili so mi, da telo porabi zelo veliko energije, da predela surovo zelenjavo in iz nje izveče vse hranilne snovi. Tako da včasih porabi vse hranilne snovi, ki jih izvleče, samo za to, da predela zelenjavo. Če si iztisneš sok, mu tega ni treba početi in bistveno lažje absorbira vse vitamine in minerale. Ostanki pa so bogati z vlakninami. Jaz ostankov ne mečem v sok, ker so mi tudi razložili, da se vse slabe snovi (pesticidi ipd), zadržujejo v vlakninah in ne v soku, ki ga iztisneš.
No, tako sem kot laik razumela zadevo.
Poleti soka ne pijem, pozimi pa ko pridem iz službe si naredim kakšna 2,5 dcl – namesto drugih prigrizkov 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.