Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Ali katera kuha brez jušne kocke in vegete?

Ali katera kuha brez jušne kocke in vegete?

Imam navado, da raznim jedem (rižotam, obaram, zelenjavnim juham,….) izboljšam okus z jušno kocko ali vegeto. Ker imam majhne otroke in ker sem se začela zavedati, da s tem pojemo veliko strupa, bi rada začela kuhati drugače.
Zanima me, katere naravne začimbe in zelenjavo je potrebno dodati jedem, da na bolj naraven način izboljšamo neki jedi okus. Kako si vse te začimbe in dodatke pripravite, da prihranite čas in ne potrebujete vsak dan teh sestavin kupovati, rezati ali kako drugače pripravljati. Mogoče zamrznete že narezano, ali kako?
Hvala vsem za odgovore.

Čimmanj svinjarije! Pardon – packarije! Svinja(rija) je namreč zelo okusna, če jo znaš luštno speči.

Obilo uspeha!

Pri nas doma se ne uporablja vegete in jušnih kock. Pa se mi zdi, da še vedno kuhamo okusno. Začimbe uporabljamo pri vsaki kuhi. Največkrat mešanico sušenih mediteranskih začimb. Sem pa rekla (zdaj že dve leti zapored :), da si bom naredila domačo vegeto. Recepte najdeš tukaj. Samo namesto navadne soli, bom dodala himalajsko. (precej podraži zadevo)

Lp, Ela S

Se nikoli v zivljenju nisem uporabila kock ali vegete. Zacimbe dajem po okusu, glede na to kar kuham.

Še nikoli, odkar imam svoje gospodinjstvo nisem lupila vegete ali jušnih kock. Uporabljam ogromno zelenjave, začimb in svežiš dišavnic in ne vidim nobene potrebe po teh zadevah. Meni ima vsaka jed, pripravljena z vegeto enak okus.

Vegete tudi jaz ne uporabljam, jušno kocko pa zgolj občasno in v majhnih količinah (npr, eno kocko v 5l goveje juhe).
Uporabljam sušene začimbe po trenutnem navdihu. Običajno le nekaj začimb, da ima tudi preprost piščančji zrezek vsakič drugačen okus.

Kaj potem vso zelenjavo same sušite?

včasih je dober dodatek malce limone

uporabljam pa svetlo sojino omako – japonsko, pazim pa kdo je proizvajalec, trenutno imam eno ki jo uvaža kalček, ki mu zaupam
ampak tudi to bolj poredko, včasih, za spremembo

všeč mi je okus, ki se podaja pod provansalska zelišča (proizv. kotanyi)

Ni treba nobene domače vegete, uporabljamo zelenjevo in začimbe oz. zelišča, sveža ali sušena.Okus je seveda manj intenziven kot pri dodatkih, a zelo pristen, kot je ena omenila z vegeto imajo vse jedi enak okus. Je pa to stvar navade in na začetku se je malce težko odvadit (no mene je nov družinski član) potem si pa zelo vesel. In še nekaj: jedi so na pogled manj privlačne (brez mezge je vse bolj na belo, tudi s korenjem in svežim paradižnikom je dosežeš barve), so pa toliko bolj po okusu in pri nas je marsikateri gost prijetno presenečen.

Tudi jaz ne uporabljam ne vegete ne kock že kar lepo število let. Tudi juh iz vrečke ne pripravljam. Uporabim pa včasih tisto sušeno zelenjavo za juho od Kotanya, ki nima nobenih “strupenih” dodatkov. To je predvsem takrat, ko se mi ne ljubi “seckat” ali pa se mi zelo mudi. Se kar dobro obnese za sem in tja.
Je pa moja začimbna polica močno obremenjena z raznovrstnimi suhimi začimbami. V sezoni pa si kakšno tudi zamrznem ali vložim v olivno olje. V zadnjem času pa sem v Euro Spinu kupila tudi zamrznjeno sesekljano mešanico čebule, korenčka in zelene. Je super za pripravo rižot ali pa govejih zrezkov v omaki. Kar stresem na hladno olje, da se stali na nizki temperaturi, dodam meso in malce popražim.

lp

Julija

Tudi jaz nikole ne uporabljam veget, kock, hrane iz vrečk (juhe, omake itd.) Hrana s temi dodatki se mi prav gabi. Kot so napisale predhodnice, umetno aromo nadomestim z naravno: torej čim več začimb, dišav (po možnosti svežih, če ne zmrznjenih ali suhih).

Enkrat sem poslušala oddajo, v kateri je neka zdravnica razlagala, da so ljudje prav zasvojeni z ojačevalci okusa (Natrijev glutaminat), ki je v večini hrane (poleg osovražene vegete in kock tudi v sojini omaki, ter v v skoraj vsej predelani hrani). Ko se poskušaš odvaditi teh aditivov, se ti vsa hrana zdi brez okusa. Dobra stran je, da se človek lahko odvadi take hrane. Meni je prav slabo, če se prenajem teh aditivov (tipičen primer je obisk kitajske restavracije, po njem se mi ponavadi spahuje za znoret;)

tudi pri nas doma ne uporabljamo ne vegete ne kock….FUJ! 🙂

LP

Začimbe, ki jih uporabljam so majaron, timijan, muškatni orešček, lovor,
bazilika, mleta sladka paprika, poper, kumina, in še kakšna bi se našla.

Sveži peteršilj, paradižnik, paprika, por, zelena, korenček, drobnjak,pač kar se najde na vrtu ali pozimi v lončkih na okenski polici.

Z začimbami je treba previdno, da se okusi med sabo ne “tepejo” in
da so primerne za določeno jed.

Stvar okusa.

Veliko, se mi zdi, da vse več, nas kuha brez Vegete in jušnih kock. Če pobrskaš z iskalcem (“vegeta”, “kocka”, “kocke”, “glutaminat”…), boš našla še več dolgih debat – in nasvetov – na to temo.
LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close