Ali je tukaj kdo, ki mu ni do turizma in ne hodi na turistične stvari?
Jaz sem tudi zapečkarske sorte. Zelo me zanimajo tuje kulture, tuji narodi in zemljepis je bil moj najljubši predmet. Danes se da veliko potovanj opraviti kar na kavču. Ni treba ure in ure iskati najbolj ugodnih variant za lete in namestitve, ni treba posedati po letališčih in se stiskati v commercial sedežih na letalu, nimaš jet laga. Če potuješ, spoznaš deželo samo iz turističnega vidika, kako jo doživlja domačin, nimaš pojma. Preverjeno. Zato zame ni bistvene razlike med potovanjem s kovčki in s knjigo in internetom. Če pa spoznaš domačine iz tvojih destinacij, veš več kot turisti.
Morje je žgoče sonce, množice pražečih se teles, tečne mame, zadirčni dedci, cvileči otroci, opekline kljub faktorju in jutranjemu sončenju in zastoji na cestah, preden sploh kam prideš.
Toplice so polulani bazeni.
Ljudje se pridejo domov odpočit od svojih čudovito stresnih dopustov, samo tega ne bodo nikoli priznali, ker potovati je treba, kaj bodo sicer sosedje rekli in s čim se bomo hvalili v službi.
Zato ostajam doma, kjer imam modro nebo, rahlo sapico v poletnih dneh, zelen vrt, hrano po mojem okusu na dosegu roke, tempo kot mi paše in absolutno nobenega stresa.
Ker rad vsako leto obiščem kraje z Vaš link podnebjem, zelo rad potujem.
Oprosti, ampak obiskovanje sveta preko interneta in v reali sta čisto dve popolnoma različni stvari.
Je že res, da lahko preko dokumentarcev vidiš plat države, ki jo vsekakor ne vidiš, če greš zgolj v turistične vasice/hotele, vse je lepo povzeto, ni ti treba potovati z enega konca države na drugega, vse vidiš v času 50 minut.
Pa vendar je prvoosebna izkušnja čisto nekaj drugačnega, da si ne organiziraš potovanja v omenjene kraje na drugačen način, kot s turistično agencijo, ki ne prikaže dejanskega stanja neke države, pa je izključno tvoja lenoba.
Se še jaz pofočkam…. Morja oz. morske klime in predvsem gužve ne maram!
V svojem življenju sem -ko je bila prilika- ogromno prepotovala in razen ene destinacije, nimam želja videti druge dežele.
Obožujem pa gore in moj sanjski dopust izgleda takole: izhodišče je dom in delam dnevne (glede na vremenske razmere) izlete po hribih/gorah. V kočah je sicer posebno vzdušje, a prešvican in nestuširan iti spat – po možnosti v skupne spalnice…. ne, hvala! 🙁
Skratka pretekla 2 dopusta sem preživela na ta način in tudi letos bo podobno. In se zelooooo veselim!
Mene sicer zanima narava, hribi in tudi voda v vseh pojavnih oblikah – ne prenašam pa dobro gneče in nasploh turistične ponudbe (animacij, glasbenega nabijanja, vreščanja in organiziranega preživljanja časa).
Ne vem a to sodi pod “turizem” ali pač kam drugam.
Vseeno grem tja kjer mi je všeč – a ponavadi se poskušam izogniti časom, ko je tam še veliko drugih…
Mi ni do turizma, rada pa spoznavam nove/drugačne kraje in ljudi, njihovo življenje, kulinariko … Tiste glavne znamenitosti si sicer ogledam, sicer se pa skušam čim bolj izogibati trumam turistov in ubirati svoje poti, kolikor se da. Tudi če zaradi tega izpustim kak “must see”, ampak verjetno pa potem najdem kaj, česar ni na nobenih seznamih turističnih vodnikov.
Tudi če grem na morje (Hrvaška za par dni), skušam najti čim bolj natur kamp, brez animacij in podobne šare. Žal opažam, da tovrstni kampi na Hrvaškem izumirajo oziroma jih izrivajo zbetonirani in pozidani resorti, kar nima več nobene zveze s kampiranjem.
točno taki kot si ti ste menu hudo duševni boniki, sori tako sam mislim.človek skoraj vsak, ki mu ni všeč zdrava in čudovita morska klima in ki lazi v tiste vsak dan deževne hribe, da si zamtran ko pes je zame lenuh, delomrznež, najbrž leži na socialni in ker je spočit ko pes potem lazi v hribe. gora ni nora nor je tisti k gre gor, tvoja negativna energija kar veje po vsem forumu grem hitr stran od kle
Forum je zaprt za komentiranje.