Ali je mogoče po imenu in/ali priimku videti, ali je nekdo Slovenec, Hrvat, Bošnjak, Srb, Makedonec ali Črnogorec?
Blondinec z modrimi očmi je Slovenec, črnolasec z rjavimi očmi pa južnjak ali pa Rom. Slovenski priimki se nikdar ne končajo na ić ali ski/ska, ov/ev, prav tako tudi nimajo črke a tam, kjer bi v slovenščini moral biti poglasnik (npr. Badovinac). Prav tako v slovenskih imenih in priimkih ni črk ć in đ (nikjer). Slovenska imena pa so večinoma grškega, latinskega, germanskega ali svetopisemskega izvora, ne pa slovanskega, razen če so to svetniška imena (npr. Stanko) ali pa vsebujejo besedo bog (npr. Bogdan, Božidar).
Največ, kar lahko veš, je približno od kod so njihovi predniki. Razen pri priseljencih prve in druge generacije, tam so tudi imena še velikokrat bolj od tam, od koder so, ne od tam, kamor so prišli. Pri tretji generaciji se pa že vse zmeša, ljudje se ženijo, ločujejo, spreminjajo, dodajajo, odvzemajo priimke, več jezikov ima enake končnice za priimke (recim -ič je splošnoslovanska oznaka za potomca od enega ki mu je bilo ime pač, kakor mu je bilo ime, -son je lahko angleški ali švedski priimek, -sen je lahko danski, norveški ali islandski, ali pa nemsški, ki se slučajno konča na iste tri črke, francoski priimki tudi lahko zelo presentijo …). V glavnem, samo po priimku težko. Kar ljudi ne ustavi, da ne bi tega vseeno počeli.
Seveda lahko Barca ugotoviš tudi narodnost iz imena in priimka, kaj pa govoriš.
Npr. imena Ante (Antun), Šime (Šimun), Josip, Đurđica, …so izključno hrvaška. (sem prištevam tudi Hrvate iz Bosne)
Imena: Miloš, Nemanja, Đina,.Vojislav…so izključno srbska. (sem prištevam tudi Srbe iz Bosne)
Imena: Ivan, Ivana, Petar, Marija….so lahko hrvaška, srbska ali črnogorska.
Imena: Haris, Ekrem, Ajša,….so muslimanska oz. bošnjaška.
Enako velja za priimke, nekatero so izključno srbski (Milošević, Šešelj), nekateri izključno hrvaški (in slovenski( (Novak, Horvat, Hrengek,…), nekatere pa imajo oboji (Petrović, Ivanović)
Npr. imena Ante (Antun), Šime (Šimun), Josip, Đurđica, …so izključno hrvaška. (sem prištevam tudi Hrvate iz Bosne)
Imena: Miloš, Nemanja, Đina,.Vojislav…so izključno srbska. (sem prištevam tudi Srbe iz Bosne)
Enako velja za priimke, nekatero so izključno srbski (Milošević, Šešelj), nekateri izključno hrvaški (in slovenski( (Novak, Horvat, Hrengek,…), nekatere pa imajo oboji (Petrović, Ivanović)[/quote]
Ivan Horvat? Marija Novak? Slovenka? Hrvatica? Slovenka s hrvaškimi predniki? Hrvatica s slovenskimi predniki?
Kaj so npr.Petrovići, kjer je bila babica med vojno izseljena v Srbijo, se tam poročila in se z družino po vojni vrnila v Slovenijo, ima pa srbski priimek?
Ugotoviš lahko, od kje priimek izhaja, ne pa tudi, od kje ta človek je. Imena pa, vsaj glede mode zadnjih let, sploh niso več pokazatelj narodnosti, še posebej ne Tai, Lote, Lia..
Enako velja za priimke, nekatero so izključno srbski (Milošević, Šešelj), nekateri izključno hrvaški (in slovenski( (Novak, Horvat, Hrengek,…), nekatere pa imajo oboji (Petrović, Ivanović)[/quote]
Potem Ivani in Marije ne morejo bit Slovenci? A če je meni všeč ime Lejla npr. in tako poimenujem svojega otroka, postane avtomatično muslimanka?
Madona ste pametne.
Moja hčerka ima španski priimek in skandinavsko ime. Pa glej ga, vraga, nima veze ne s Španijo, ne s Skandinavijo :p
p.s. Pri priimkih je enako. Moj dekliški priimek je madžarski in je bil poslovenjen po drugi svetovni vojni (pa niti ni tako zelo redek). Torej sem zdaj Slovenka, v drugačnem primeru bi bila pa Madžarka ali kako?
Pol si pa misli, koliko je Slovencev pri vsem tem nacionalizmu, ki ga je zaslediti:
http://www.stat.si/imena_baza_priimki.asp?ime=&priimek=novak&spol=
Đina ni srbsko ime, je pa posrbljeno talijansko ime Gina.
Miloš in Miloševići so tudi na Hrvaškem (Hrvati-katoliki), izhajata iz besede “milo” (nekaj kaj ti je ljubo) – obstajata tudi imena Milo/Mila pri HR, ČG in SR, skratka gre za slovansko ime/priimek
Po imenu lahko morda sklepaš od kod naj bi oseba izvirala oziroma njegovi predniki, drugače pa priporočam, da v primeru, ko vas tako zelo zanima naciionalni izvor določene osebe le to povprašate in problem rešen pa še prave informacije boste dobili namesto tele kvazi znanosti. Nekateri se preprosto ne morete sprijazniti s tem, da je leto 2014, ne gre in ne gre. Kar direktno vam povem, da je večina svetovne populacije genetsko že precej zmiksane, da boste še težje spali. Pa lahko noč!
Forum je zaprt za komentiranje.