Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Ali je jogurt sploh še jogurt?

Ali je jogurt sploh še jogurt?

Pred leti smo kupili aparat za izdelovanje jogurta. Saj veste – tisti mali grelnik, v katerega daš šest lončkov mleka, pomešanega z jogurtom, da se 12 ur lepo greje in mleko fermentira, potem pa lončke v hladilnik, pa je. Aparat je bil poceni in tako narejen jogurt prav tako. Približno tretjino cene kupljenega. Le tako trden, čvrst ni bil, okusen pa kar.

In kaj se dogaja sedaj? Že dve leti občasno poskušamo, pa ne gre. Kupimo tako in drugačno mleko, ga cepimo s takšnim in drugačnim jogurtom ali kislim mlekom, a zaman. Vse skupaj se spremeni v neko napol sluzasto, redko, belo, skoraj smrdljivo tekočino.

Vsi vemo, da je (zapakirano) mleko ničkolikokrat ubito, preden si ga natočimo v skodelico. Alpsko mleko, UHT mleko, 0,5 % mleko, … vse to je mrtvo. Zato pa tudi ima lahko navadno mleko rok trajanja skoraj teden dni.

In zdaj so očitno ubili še jogurte in kislo mleko. Ki imajo rok trajanja nekaj tednov. Spomladi sem v našem hladilniku odkril pozabljen, pet mesecev star jogurt in ga za hec odprl. Bil je kot nov, samo bolj kisel – sem mislil, da bom iz njega potegnil samo ročaj žličke.

Jogurt je mrtev, zato nič ne rata, če z njim cepiš mrtvo mleko. In čemu naj bi potem sploh še jedli jogurt, če nima v sebi nobenih aktivnih mikroorganizmov, ki so bojda tako zdravi in koristni za prebavo, pa imunski sistem, pa črevesno floro in favno, …

Pa naj mi kdo razloži nasprotno, če zna.

Obilo uspeha!

Sem se tudi sama nehala trudit s tem:(
Si mislim svoje, ko vidim te roke trajanja.
V casu moje mladosti smo jogurt pojedli isti dan, ko smo ga kupili. naslednji dan ni bil vec tako dober.

Saj ni, da bi clovek govoril!

Vse za profit. Četudi pojemo …. ne vem kakšno svinjarijo.

Torej za domači jogurt: treba iti na kmetijo po domače mleko, pri tem pa upati, da kmet ni krmil živino pretirano s silažo, da krava ni preveč nafilana z antibiotiki in drugimi kemikalijami,…. Potem pa v lekarno po kulturo za jogurt. (kako so jo tam proizvedli pa sam bog ve) Vse skupaj zmešamo in pustimo kakšen dan na toplem.

Lp, Ela S

A ne da .In gres v trgovino in porabis deset minut, da sploh najdes t.im. navadni jogurt v množici vseh tistih silnih jogurtov s tem, onim, brez tega, onega, …cele metre jogurtov.Z dodatki, seveda.Jaz nekako nimam prave kondicije, niti smisla za vso to ponudbo.Oz od mene bi trgovci bolj skromno živeli….- no, pač tista osnovna živila, vse ostalo pa….

Spomnim se navadnega jogurta s temno modro – rdečim pokrovčkom moje mladosti.Če sem hotela sadnega, sem si dodala sadje sama, ali malinovec,…
lp

Eka, da… jaz se spomnim tistih navadnih jogurtov in svoje sadje sem dodala sama; pozimi pa zlico domace malo ali nic sladkane marmelade:)))

Mene tudi te police ubijajo:( Cisto na koncu, v kotu je rezerviran prostor za nekaj lonckov ta navadnega jogurta. Imam rada trsega, da ga z zlico rezem. Zdaj ze vem, kje je:)))

Lep vikend

Tudi jaz naredim doktorsko disertacijo, da se dokopljem do navadnega jogurta Ljubljanskih mlekarn. Pri nas vsi jemo samo tega. Sadje pa, če ga kdo želi, si da sam. Moj mož da pa kar žlico “cukra”. Pravi, da je tak najboljši, ker še malo škriplje med zobmi.

Se pa tudi jaz spomnim tistega z modro rdečimi pokrovčki. Takega žal ni več.

lp

Julija

Ej, ta pa je bil! Tisti z modrim pokrovčkom. Ga že kar čutim v ustih! Pa 2 dl ga je bilo, ne pa anemičnih 150g.

Obilo uspeha!

Bi ga pa prav rad probal! Zadnje čase je bil vsak najbolj navaden jogurt tak, kot bi imel primešano moko, da je bolj čvrst!

Obilo uspeha!

Vsi smo si edini – jogurta ni več. Ubili so ga, namesto njega pa nam nastavili razne sintetične nadomestke z 0,5 % maščobe (za vitko linijo in zdravo srce), ali pa z nekaj milijardami (crknjenih) probiotičnih superzdravih ultrabioneobhodnih hiperencimskih črevesjuprijaznih bakterij. Kje si, Nostradamus?!?

Obilo uspeha!

Eni jogurti imajo celo v deklarciji napisano, da vsebujejo zgoščevalce, razne škrobe pa neke guara ali kako že gumije. Saj človek res ne ve, če bi to packarijo še jedel. Sem pa danes v E Leclerku videla, da imajo en svoj Eco jogurt, ki je imel gor napisan rok trajanja do 7.10.2005. Halo, pa kaka packarija je to?

lp

Julija

Če hočete še kaj – tudi kefir se mi je pred nekaj leti začel vse bolj čudno obnašati in ga ne delam več. Kupujem ga v Sparu, mi slim, da je iz Logatca, pa se mi zdi še kar OK.

Obilo uspeha!

V reviji VIP so testirati probiotične izdelke

in ugotovili – kopiram iz majske številke:

“Probiotični mlečni izdelki so vedno bolj priljubljeni. Na trgu jih je veliko, vendar lahko pričakujemo pozitivne učinke le od tistih, ki vsebujejo več kot 108 bakterij v gramu izdelka. Preizkusili smo osem priljubljenih probiotičnih mlečnih izdelkov in kislo mleko. In rezultati? Le dva med njimi imata zadosti veliko število bakterij, da lahko potrošniki pričakujemo pozitiven probiotični učinek.”

Ljubljančanka, katera pa sta ta dva izdelka, ki imata še kaj v sebi!?

Ja, ja, tudi jaz se spominjam tistih jogurtov, ki so imeli včasih toliko tekočine, da jo je bilo za po jugurta. Ampak bili so ta boljši, ni kaj! PA lončki so bili tako lepo beli … :)))

PA včasih je imel bananin jogurt okus po bananah … čeprav sem najraje sama v navadnega zamešala banane ali pa žlico borovničeve marmelade:)))

Jaz imam še vedno najraje najbolj navaden jogurt, z največ maščobe.:))) Tisti ima vsaj okus! Vse ostalo pa je nekaj namest jogurta …

<http://kate.moj-album.com/>

Rezultati testa: ocenili so, da k probiotičnemu učinku v našem črevesju bosta verjetno prispevala samo dva vzorca testiranih izdelkov, ki sta vsebovala več kot 10 na potenco 8 probiotičnih bakterij na gram, to sta “Kako si?” in Actimel.

Še to, jogurte so začeli preizkušati en teden po tem, ko so jih kupili. Na splošno je znano, da se število mikroorganizmov v prvih 14 dneh po končanem fermentacijskem procesu izdelave fermentiranega mlečnega izdelka in polnjenja v embalažo ne spreminja veliko, nato pa se hitro zmanjša.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close