ali imata s partnerjem skupen bančni račun
Spodnja tema o tem, koliko kdo zasluži, me je napeljala na to, da vas vprašam, ali imata s partnerjem skupen denar. Midva nimava. Zasluži krepkih 800 evrov več kot jaz, plačuje stroške za hišo, vrtec in šolo, ostalo, hrano, obleko za otroka itd. pa jaz. Včasih tudi on. Če mi zmanjka, mi sicer da, ampak se mi zdi, da mi včasih potem to očita, češ, ne znam z denarjem, vedno mi zmanjka. Za zgled mi daje svakinjo, ki zasluži več, a je tudi več odsotna od doma, jaz pa skrbim za dva otroka vsako popoldne, do večera, dokler on ne pride domov (vozim na dejavnosti itd.).
Ločene račune, sva pa pooblaščenca. Nič ni določeno kaj kdo plača. Praznimo oba računa. Vsak ima svoje veselje in hobije in temu primerno nameni denar. Nikoli nobenega očitanja z nobene strani. Plače imava različne. Da ima vsak posebej nama to ne gre, ni logično. Vse si deliva, še posteljo a denar bo pa ločen.
Imava vsak svoj račun pa še skupnega. S skupnega plačujeva vse skupno (položnice, hrana, oprema stanovanja, vse za otroka, dopusti itd.), vsak s svojega pa vsak svoja zanimanja (recimo vsak za svoja oblačila, hobije, kavice in kosila s prijatelji – tisti, ki niso skupni itd.) Deluje krasno. V desetih letih zakona se še nisva skregala zaradi denarja.
Ha, bi mogla videt mojo kolegico, sedimo na pijači in zabredemo na ene 10 pIjač, pride račun in miDva z možem (imava skupaj keš) dava denar na mizo , ona odpre denarnico in vidi da nima dovolj, s tem da je v tem času njen mož že dal gor toliko kolikor je on spil in ona mu reče daj še zame, ti bom doma vrnila samo na bankomatu se morava ustavit…halooooo???
Ha, bi mogla videt mojo kolegico, sedimo na pijači in zabredemo na ene 10 pIjač, pride račun in miDva z možem (imava skupaj keš) dava denar na mizo , ona odpre denarnico in vidi da nima dovolj, s tem da je v tem času njen mož že dal gor toliko kolikor je on spil in ona mu reče daj še zame, ti bom doma vrnila samo na bankomatu se morava ustavit…halooooo???[/quote]
Takšnih je kar nekaj.
Imava vsak svojega, a sva pooblaščena drug pri drugem. Stroške si deliva približno na pol, a ne dosledno – npr. nekdo plača nov hladilnik, drugi plača vikend paket ipd. Ločen denar mi je všeč tudi zato, ker si lahko bolj mirno privoščim kaj dražjega čisto za svoj užitek (slike, boljšo športno opremo). Saj ne da bi mož ravno godrnjal, še prispeva poleg, a res imam tako boljši občutek.
Mene pa nekaj zanima, nisva še poročena, trenutno še študenta, vendar sva debitirala kaj bova s financami.
Me pa zanima, ko pravite skupni račun – kaj to pomeni, da plači prihajata na en račun? Nekatere imajo svoj račun in še skupnega – kako je to urejeno? Imate trajnik narejen, da vam npr. pol plače prenaša na skupni račun?
Ali imata vsak svojega in sta pooblaščena?
Prosim, če mi malo objasnite, da si lahko predstavljam, katere možnosti imava.
Menila sva se, da bi vsak polovico plače prispeval v skupne stroške pač ne glede na to, koliko kdo zaluži. Kako bi npr. to uredila?
Hvala, lep vikend 😉
Bodoa, pri nas je takole: vsak svojo plačo dobiva vsak na svoj račun. Potem vsak mesec na skupni račun nakaževa določeno vsoto denarja za skupne stroške, ostanek pustiva vsak na svojem računu. Če je stroškov več, spet (v enakem razmerju) dodatno nakaževa na skupni račun. S tega potem plačujeva vse skupne stroške, vsak s svojega računa pa vsak svoje.
Sva pa tudi pooblaščena oba za partnerjev osebni račun – za vsak slučaj, če bi bilo kaj treba.
Forum je zaprt za komentiranje.