Ali boste šli na referendum o pokojninski reformi?
.https://www.rtvslo.si/slovenija/ali-bo-referendum-preprecil-uveljavitev-pokojninske-reforme/758042
Baje, da se nam obeta nov referendum. Se strinjate s tem, da bomo morali po novem delati do 62. leta – tudi, če bomo že dopolnili 40 let delovne dobe? Torej bo nekdo, ki je začel delati, ko je bil star 20 let, moral imeti 42 let delovne dobe in ne samo 40! Jaz sem proti temu, 40 let dela bi moralo biti dovolj!! Pa naj se vsak odloča sam ali bo še podaljševal ali ne.
Kaj menite?
A vi resno????? JANEZ JANŠA je, da je dobil miljarde iz ECB-ja obljubil pokojninsko reformo !! 2021 je bilo to !
Cigler Kralj je imel na mizi osnutek za 42 let dobe in 63 let, ampak ga ni upal sprejeti, ker je vedel, da bo itak JJ izgubil prestol, Mesec je skeglal na 40/62, počasi. Pokojninska reforma bo morala se kmalu sprejet, pa če hočete al pa ne ! Sicer pa ne vem, ali je tak referendum sploh dopusten….
Une k pa nimajo dobe, je pa prav da je 67 meja….
In ne, na ta referendum ne bom šel ! Samo na unga grem, da se Primca porazi, upam, da bomo tok pametni…
Sicer pa olajšave ostanejo, otroci pa te fore….tko da nehajte nabijat že s temi referendumi !
Samo vprašam, 19.09.2025 ob 13:11
.https://www.rtvslo.si/slovenija/ali-bo-referendum-preprecil-uveljavitev-pokojninske-reforme/758042
Baje, da se nam obeta nov referendum. Se strinjate s tem, da bomo morali po novem delati do 62. leta – tudi, če bomo že dopolnili 40 let delovne dobe? Torej bo nekdo, ki je začel delati, ko je bil star 20 let, moral imeti 42 let delovne dobe in ne samo 40! Jaz sem proti temu, 40 let dela bi moralo biti dovolj!! Pa naj se vsak odloča sam ali bo še podaljševal ali ne.
Kaj menite?
In tak bo imel višji odmerni odstotek, bo nagrajen!
Stara forumašica (res ta prava), 19.09.2025 ob 13:28
In tak bo imel višji odmerni odstotek, bo nagrajen!
Sorry, ampak Mesečnik laže! On še vedno trdi, da bo 40 let delovne dobe dovolj, kar pa ni res, a ne? Ne za tistega, ki je šel v službo po srednji šoli! Sem že v zrelih letih in v moji generaciji še ni bilo tako, da je vsak, pa naj bo brihten ali butast, šel po srednji šoli na faks! Kar nekaj je bilo takih, ki so šle za tajnice oz. administratorke v firme. Fantje pa za prodajalce ali mehanike in mizarje Soseda bo imela drugo leto 40 let delovne dobe, stara pa bo 59 let! Zdaj bodo tisti, ki so imeli to “nesrečo”, da so šli takoj po srednji šoli v službo, morali delati dlje kot tisti, ki so študirali in se prvič zaposlili npr. pri 23-ih ali 25-ih letih, lahko celo kasneje.
Kje je tu pravica, da smo pred zakonom vsi enaki? Nekateri bodo tako oddelali 40 let, drugi pa 42 ali celo 43 let!! Je to pošteno?
Nimaš možnosti izbora, v kolikor si mlajša generacija, ni več vojske, in ni več zaposlovanja pred 18, oziroma po novem pred dvajsetim letom. Edina rešitev je kasnejše zaposlovanje, šolanje, ali afnanje gunc. Delali boste do smrti jebali vas ameriški filmi, tehnologija, marketing, influencerstvo, facebook, instagram, tik tok, zeleni preboj……. Pametnemu popolnoma dovolj!
Mene ne moti ne 40, ne 42 let, ne 67 ali magari 70 let.
Zelo moti in krivično pa je, da delodajalec plačuje nižje prispevke, kot zaposleni.
Moti me, da se nič ne dela zares na prispevkih in namenskem varčevanju. Ljudi se po novem ocitno vzgaja v to, da je najbolje dobo naklepati ze pred 20.letom – omg! 40 let nazaj se je bolj razvojno gledalo.
Dodatno pokojninsko zavarovanje je slabo že 25 let, vsako leto slabše, zgornja absolutna meja priznane davčne olajšave močno zaostaja glede na rast plač v tem obdobju.
Predvsem pa pri obveznem pokojninskem zavarovanju moti uravnilovka, ki že kratkoročno, sploh pa dolgorocno, uničuje pokojninski sistem in spodbuja k minimalnim prispevkom in špekulacijam, saj je bistvo le še doba in kup socialnih korektivov za tiste, ki prispevkov niso plačali dovolj. Zato je pa tudi pravna služba Državnega zbora ocenila zakon za neustrezen in skodljiv. A je to hitro potihnilo.
Prihrankov reforma za pokojninsko blagajno ne prinasa dosti ali celo nic. Da pa se s to reformo se dodatno sankcionira predvsem tiste, ki so redno študirali (in delali preko studenta, ko se to nikjer ni stelo), plačevali npr. 30 let visoke prispevke, njihova penzija bo pa čedalje nižja, saj se preliva k ostalim.
Za večino bo pa po moji oceni na začetku celo isto ali malo bolje, saj politika to rabi, za socialni mir in volitve. Čez 10 let se bodo pa zaradi drugačnega usklajevanja penzije prepolovile. A letos decembra se pač upokojence podkupi s 150 evri zimskega dodatka, da ne bi delali zgage z referendumom. In vsem političnim opcijami zelo paše, da to poglavje zaprejo.
Prava in pravična reforma, ki bi bila za pokojninski sistem koristna, bi bila edino, da se vsak lahko upokoji pri npr. 60 letih, ce ima iz celotne delovne dobe do takrat dovolj vplačanih prispevkov za minimalno penzijo. Ce jih nima, dela toliko časa da jih ima, a največ do x starosti in y let pokojninske dobe. Potem se pac odmeri, kot je nabral, z nekim socialnim korektivom. Ce ima ze dovolj zbrano in je star 60, pa še želi delati, si s tem vsako leto povečuje penzijo. Tega pa nobena vlada ne bi preživela, zato si nihče ne upa predlagati. Pa bi bilo v resnici najbolj pošteno, sploh za vse bodoče generacije.
pa dajte pogledat zadevo celodtno. zraven je sptejet tudi spremenjen zakon o trgu dela, po katerem bodo imeli starejsni moznost delat za krajsi delovni cas, ob tem pa bodo prispevki kriti polno.. to je zate zgoraj, ki se pritozujes kako delodajalci manj placujejo..
tega pa nisi napisalo…
zdej bos dobilo se neto bosicnico, ki jo bo placal delodajalec… pa se vedno bi ti vse sesulo…
nikoli vam nic ni prav…
ko bo prisel pa jajceglav, biste lahko danjali tak predlog, poglej si kaksnega je imel v mislih v casu zadnje sboje vlade…
pa ne pozabite se pokojninska reforma je obljuba drzave za prejeta EU sredstva, ce jo boste sesuli, predlagam da se vam tem podpisnikom trga denar. da vrnete vsa ta sredstva eu
Dovolj je zdaj tega! Kdor hoče referendum, ga naj plača. Janša in podrepniki so s tem sranjem zapravili denarja za vse regrese in božičnice, zdaj je pa tega dovolj.
V isti sapi pa očitajo vladi zapravljivost.
A JIH BO KONČNO ŽE ENKRAT ZA VSELEJ NEKDO USTAVIL?
Če je še tu kak njihov volilec, naj se pogrezne s svojo sramoto vred v nepovrat, prekleta banda smrdljiva zapravljiva. In naj se nikoli več ne oglasi okoli porabe NAŠEGA denarja, pizduni ogabni!
Narobe si razumel. Po 40 letih dela nehaš delat in gledaš v zrak. Po dveh letih pa začneš prejemati pokojnino.
Forum je zaprt za komentiranje.