Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ali 50 in 60+ pojeste veliko sladkarij?

Ali 50 in 60+ pojeste veliko sladkarij?

V teh letih so težave s težo, holesterolom itd., a na druženja vsi nosijo neka peciva, za rojstne dneve kupujejo starejšim bomboniere itd. Zakaj?

Nismo vsi za odpis. V našem krogu smo med 50 in 60 leti in vsi jemo sladkarije. Jih ne jemo vsak dan, občasno pa. Kljub holesterolu. Smo pa vsi športno dejavni in se ukvarjamo s kolesarjenjem, dvigamo uteži, hodimo na planinske pohode, na pilates in podobno. Trenutno sta samo 2 predebela, ena ki ima težave s hormoni in drugi, ki se ne more znebiti pivskega trebuha.

Moje mnenje je, da če ješ zdravo, si kasneje za odpis in sladkarije res ne pripomorejo k zdravju.

Odgovor na objavo uporabnika
Nimamo vsi, 23.07.2025 ob 12:00

Nismo vsi za odpis. V našem krogu smo med 50 in 60 leti in vsi jemo sladkarije. Jih ne jemo vsak dan, občasno pa. Kljub holesterolu. Smo pa vsi športno dejavni in se ukvarjamo s kolesarjenjem, dvigamo uteži, hodimo na planinske pohode, na pilates in podobno. Trenutno sta samo 2 predebela, ena ki ima težave s hormoni in drugi, ki se ne more znebiti pivskega trebuha.

Že od nekdaj ne jem ničesar sladkega, niti ne uporabljam sladkorja. Sladkorja je že v sadju zadosti, zato se ga drugače izogibam.

Strinjam se in tudi jaz zdaj tako delam. Me pa moti ponujanje sladkarij za vsako priložnost. In ker moram razlagati, da ne bi. Pa me prepričujejo, da en košček vsake toliko ni nič. A teh vsake toliko je ogromno.

..omg…pa res ja. rekla bi, da po pameti oz.vsak po svoje. recimo. saldkarija, namesto obroka. zakaj ne? …pa še v razmislek: ne slediti, brez razmisleka, vsemu, kar “svetujejo”. SE JE ŽE VEčKRAT IZKAZALO, da so navodila, akj lahko in česa ne, hudoooo odvisna od človeka do človeka. kar nekomu škoduje, drugemu ne…

…preberite, akj so po novem skontal vrli znanstveniki: prečisto nebo povzroča podnebne ekscese. razlaga: umazani delci odbijajo toploto v vesolje, čist zrak pa ne …pa razumi če lahko 😀

Mislim…zakaj pa ne? Saj ni treba sfaširat cele škatl bombonov v isti uri, kakšen dan enega, pol kakšen dan nič, pol spet…

Mal samodiscipline , pa odnosa do stvari, ne samo vse takoj prec, pa se lahko tud posladkaš kdaj pa kdaj.

Pojem preveč sladkarij. Skušam pa se obvladati, ker vem, da ni prav in ni zdravo. Za rojstni dan vsem izrecno povem, naj mi ne nosijo bombonjer, čokolad, itd., ker potem jem. Če ni, lahko zdržim brez.

Zadnja leta za praznovanja ne pečem več peciv, običajno je samo na koncu torta ali pa tiramisu.

Najbolj se bojim sladkorne. Potem pa ni več heca.

Vsak večer pred TV s partnerjem zmaževa vsak po eno 300 g Milko. Jaz noisete, on oreo. Čez dan pa razni bountyi, marsi in podobno.

Vježba pička ti materina! Pa ne boš imelo težav s cukrom!

Mene pa zanima, zakaj za rojstne dneve starejšim osebam kupujete bomboniere in čokolade? Pa ko pridete na obisk, zakaj se vam zdi nujno prinesti starejšemu človeku nekaj sladkega, saj se jih veliko bori z odvečno težo, sladkorno, holesterolom, ledvičnimi boleznimi? Prinesete pa nekaj, kar mu škodi. Si bo že sam kupil kak posladek, če bo ocenil, da mu ne škodi. Prineseš šopek rož, mogoče sadje.

Ali pa silite obiske, naj poskusijo vaše pecivo, čeprav bodo spet slabe volje, ko pridejo domov, ker so se pregrešili.

jaz ne, 23.07.2025 ob 11:10

V teh letih so težave s težo, holesterolom itd., a na druženja vsi nosijo neka peciva, za rojstne dneve kupujejo starejšim bomboniere itd. Zakaj?

Sicer imam kil na tone, sladkarij pa že nekaj časa ne jem, sploh mi ne pašejo, ene dobri dve leti, se mi zdi.

Mene pa zanima, zakaj za rojstne dneve starejšim osebam kupujete bomboniere in čokolade? Pa ko pridete na obisk, zakaj se vam zdi nujno prinesti starejšemu človeku nekaj sladkega, saj se jih veliko bori z odvečno težo, sladkorno, holesterolom, ledvičnimi boleznimi? Prinesete pa nekaj, kar mu škodi. Si bo že sam kupil kak posladek, če bo ocenil, da mu ne škodi. Prineseš šopek rož, mogoče sadje.

Ali pa silite obiske, naj poskusijo vaše pecivo, čeprav bodo spet slabe volje, ko pridejo domov, ker so se pregrešili.

In kaj naj pocnem z rozami? Samo umrle bodo tam v vazi in me spominjale na blizajoco se smrt. Ce ze, naj bodo zive, da jih lahko posadim na vrt. Preden kupujete brezvezne stvari najprej obdarovanca vprasajte, kaj ima rad, kaksni so njegovi hobiji. Zame bi bila kaksna dobra, a ne solzava knjiga, kaksen kos orodja (ja, tudi stare mamke rade kaj izboljsamo), kaksne koprene za ba vrt ali seme (orodja ne, ga imam zadosti), kaksen kos oblacila iz naravnih materialov, lahko pa tudi WC papir – ta bi mi bil veliko bolj dobrodosel kot sladkarije ali sopek roz.

Kaj bi korenje?

A se vam ne zdi, da malo pretiravate? Malo razvajanja ne škodi, zivljenje je treba ziveti, ne pa da se samo odrekas. Ko ti je namenjeno umreti bos umrl, ne glede na to ali bos jedel sladko ali ne.

Moja mama je umrla stara 98 let in prav vsak dan je jedla sladko, pa to ne malo, kar konkretno je rada se sladkala, celo zivljenje je bila sladkosned in vec ali manj zdrava, brez vecjih tezav. Pa se kadila je do zadnjega. Uzivala zivljenje brez odrekanj, srecna. Izdala pa jo je pac starost. Dvomim da bi kaj dlje zivela, ce bi pazila na vse kaj poje in dela.

Ehah, 23.07.2025 ob 18:48

A se vam ne zdi, da malo pretiravate? Malo razvajanja ne škodi, zivljenje je treba ziveti, ne pa da se samo odrekas. Ko ti je namenjeno umreti bos umrl, ne glede na to ali bos jedel sladko ali ne.

Moja mama je umrla stara 98 let in prav vsak dan je jedla sladko, pa to ne malo, kar konkretno je rada se sladkala, celo zivljenje je bila sladkosned in vec ali manj zdrava, brez vecjih tezav. Pa se kadila je do zadnjega. Uzivala zivljenje brez odrekanj, srecna. Izdala pa jo je pac starost. Dvomim da bi kaj dlje zivela, ce bi pazila na vse kaj poje in dela.

Ja, vsi govorijo, da malo razvajanja ne škodi. Včasih je bilo malo 1x na mesec recimo, zdaj je pa kar vsak dan, ob vsaki priložnosti. Zato pa je toliko bolezni, sladkorne, kapi, holesterola, debelosti. A ni bolje imeti lepo starost brez vseh teh bolezni? Razvajaš se lahko drugače.

Celo Eurospin kak mesec ponudi upokojencem nezdrave piškote zastonj.

— Na sreco nismo vsi stari taki kot tvoja mama. Za sladkarije mi ni, ni in ni. Cigaretnega dima ne prenesem. Kajenje in basanje s sladkarijami zame ni uzivanje, ampak muka.

Pred 20-30 leti so bile maščobe bavbav. Vse 0 procenta jogurti, sama voda in aditivi. Potem se spomnim, ko so vsi dodajali tisti strupeni asparatam v kavo. Zdaj so na tapeti sladkarije. Kaj bo velestrup čez par let ?? Uživajte v življenju in jejte to, kar vam paše. Telo je bolj pametno, kot mislimo. Prav nakaže, kaj mu manjka, kot pri nosečnicah.

preveč ?

Sem 60+ in že vse življenje kar sladkosneda. Doslej nisem imela nobenih zdravstvenih težav, tudi težo imam normalno. Sem se pa vedno zmerno ukvarjala s športom in drugače je precej zdravo.

ena stara clovekinja, 23.07.2025 ob 16:24

In kaj naj pocnem z rozami? Samo umrle bodo tam v vazi in me spominjale na blizajoco se smrt. Ce ze, naj bodo zive, da jih lahko posadim na vrt. Preden kupujete brezvezne stvari najprej obdarovanca vprasajte, kaj ima rad, kaksni so njegovi hobiji. Zame bi bila kaksna dobra, a ne solzava knjiga, kaksen kos orodja (ja, tudi stare mamke rade kaj izboljsamo), kaksne koprene za ba vrt ali seme (orodja ne, ga imam zadosti), kaksen kos oblacila iz naravnih materialov, lahko pa tudi WC papir – ta bi mi bil veliko bolj dobrodosel kot sladkarije ali sopek roz.

Zakaj pa svojim povabljencem ne poveš, česa si želiš? Jaz že več let svojim najbližjim točno povem, kaj naj prinesejo. Letos sem si zaželela gumijaste škornje, nove krokse in eno flaško kolagena za kolena 🙂 No, tisti ne najbližji pa vedo, da imam rada kroglice ferrero rocher.

Sicer pa sladko in slano jem že vse življenje.

Se bližam tem tvojim letom. Sladkarije mi zapašejo, a mi je hitro preveč sladko. Ne vem kdaj sem pojedla celo vrstico čokolade. Odlomim košček, dva in to sem dobra par dni. Na praznovanjih si privoščim tisti kos sladice ali torte, ampak ta so redka. Niti ne 1 krat mesečno.

Kakšne dobre bombonjere ali rož ali dobrega vina za rojstni dan sem vesela. Za vsakdanje obiske si ne nosimo nič. Za tiste ki vem da sladkarije ne smejo jest, jih ne nosim. Pecivo pečem redko.

Pa še par replik – niso drugi krivi, da se vi pri sladkem ne znate kontrolirati. Jaz nimam problema zavrnit ponujenega peciva. Bolezni in debelost pa niso samo od sladkarij. So skupek večih dejavnikov. Najbolj pogosto gre za sprocesirano hrano v prevelikih količinah z pomanjkanjem gibanja, fizičnega dela. Potem so še stres, onesnaženje zraka,..

Pretiravanje z bilo čim ni dobro ne za stare ne za mlade.

Popnjak, 23.07.2025 ob 23:20

Pretiravanje z bilo čim ni dobro ne za stare ne za mlade.

Res je, a mlajši grehe lažje prenesejo.

vježbaj, 23.07.2025 ob 14:29

Vježba pička ti materina! Pa ne boš imelo težav s cukrom!

Da bi pa kdo kupil karto za fitnes, najem osebnega trenerja, masažo in podobno, to pa ne!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close