Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ali 100 KM v avtu pomeni da ima enako moč kot 100 pravih konj?

Ali 100 KM v avtu pomeni da ima enako moč kot 100 pravih konj?

Torej če imaš 100 KM mašino, ali je to enako kot bi te vleklo 100 konj? To se mi zdi čudno, ker tudi če imaš 100 konj vpreženih, ne boš mogel iti 130 z vozom.

https://en.wikipedia.org/wiki/Horsepower

Imaš različne konje, ki so različno močni, potem pa imaš še različen navor, pa….

Aja, konji naj bi imeli do 10- 15 KM… nekaj časa. Če se prav spomnim…

Sto konjev tehta okoli 40 ton. Avto pa tehta kakšno tono, zato lahko leti 180 s sto KM. 40 tonsko vozilo bi se s sto konji moči komaj premikalo.

Butlom je treba res vse po otroško razlagat.

Odgovor na objavo uporabnika
ne drži, 07.08.2021 ob 11:59

Torej če imaš 100 KM mašino, ali je to enako kot bi te vleklo 100 konj? To se mi zdi čudno, ker tudi če imaš 100 konj vpreženih, ne boš mogel iti 130 z vozom.

Ne. Razmerje KONJ – KM, je približno 1 – 15.

Če pri tem misliš oz računaš maksimalno moč, ki jo konj lahko proizvede v določenem trenutku. Če pa mora konj delati dlje časa, je zgodba drugačna.

rok-1, 07.08.2021 ob 12:32

Ne. Razmerje KONJ – KM, je približno 1 – 15.

Če pri tem misliš oz računaš maksimalno moč, ki jo konj lahko proizvede v določenem trenutku. Če pa mora konj delati dlje časa, je zgodba drugačna.

Popravek – če NE misliš na max moč.

Pa ste že kje videli konje divjat 130 po avtocest? Jaz ne. Tisti, ki se je izmislil konjsko moč za avto je navaden idiot.

A kilovate si pa videl po cesti dirjat?

tkole….moč se drugače meri v kW (kilowatt), konj je pa pač bolj “uporabna” enota

1km je cca 0,736 kW (1 konjska moč je na uč 3/4 kW)

Desperadodajka, 07.08.2021 ob 12:43

A kilovate si pa videl po cesti dirjat?

samo kile, vatov pa res še ne :)))

Konjska moč je meni osebno zelo neumna enota in se je nisem nikoli navadil.

1. Nikoli nisem delal s konji zato res nimam občutka koliko konj potegne

2. Kolikor imam izkušenj s konjskimi močmi, vem da je imel stari traktorček IMT 539, 39 konjskih moči. Hitrost traktorčka je bila cca. 30 km / h, a je bil po drugi strani bistveno močnejši od avtomobila na polju, ki pa ima cca. 100 konjskih moči, gre pa 5x hitreje od tega traktorčka, ne potegne pa nobenega priključka.

3. Prava konjska moč temelji na angleških enotah, kot so čevelj, palec, to pa niso desetiške enote, kar vse skupaj še bolj zmede.

Bistveno enostavnejši so Wati in Kilovati. Približno veš kakšno moč / svetlobo, da od sebe 100 vatna žarnica in vse ostalo se da potem primerjat naprej.

Imaš tudi parne konje, pa še kakšne. Ampak, kot sem napisal, pozabljaš na navor.

… in prestavna razmerja.

1HP je moč, ki je potrebna, da se dvigne določena teža(če se spomnim dobro 100 kg) en meter visoko.

Za samo enega konja si se ustel. Avto z 100 KM ima 101 konja.

Niso vsi konji isti. Tisti od SAE so bolj švoh od onih iz DIN.

Torej če ima avto 100 kw moči, je to enako kot proizvede npr. 100 kw hidroelekrtrarna?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close