Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Alergija na neopren?!

Alergija na neopren?!

Živijo!

Mož se je lani začel potapljati in počasi kupuje opremo. Čez vikend se je potapljal in je cel “flekast” in rdeč, koža je na otip groba in predvsem ga vse srbi, še posebej komolci in za koleni.
Ali je možno, da je alergičen na neopren?
Ima kdo podobne izkušnje in kako zadevo rešiti, saj obleke niso ravno poceni, da bi jih kar menjal?!

Hvala za vsak namig in lep pozdrav!

Ne bi rekel, da gre za alergijo. Če je uporabljal rabljeno obleko je zelo verjetno, da so fleki posledica umazanije ali bakterij, ki se naberejo na oblekah, ki niso bile primerno vzdrževane in čiščene. Nekateri potapljači so velikokrat packi in opravljajo malo potrebo kar v obleko in če se taka obleka po potopu ne očisti ustrezno, se znajo pri nekaterih ljudeh pojaviti tudi reakcije na koži.

Večino neoprenskih oblek se sicer lahko občasno (odvisno od uporabe – mogoče 1x ali 2x na sezono) opere tudi v pralnem stroju, na najnižji temperaturi, z zelo malo detergenta – pa brez mehčalca in brez centrifuge!

Sicer ne želim strašit, ampak obstaja tudi še druga razlaga – če je slučajno pretiraval z globino ali dolžino potopov, je možnost, da je staknil (lažjo obliko) dekompresijske bolezni, katere zelo značilen simptom je tudi srbečica in pojav rdečih lis ali oteklin okoli sklepov.

Živijo!

Potapljal se je v svoji obleki – novi, oprani enkrat oziroma samo splaknjeni na programu za ročno pranje brez detergenta in brez mehčalca.
Ker se je potapljal s potapljaškim klubom, kjer je tudi opravil potapljaški izpit, dvomim, da bi lahko šlo za dekompresijsko bolezen. Zelo so namreč natančni pri postopkih potopa in vračanja nazaj na površje in vedno se potapljajo v parih z računalniki, ki vse merijo. Upam, da sem se prav izrazila, ker se ravno ne spoznam.

Je pa res, da je bil potop en dan izveden v bazenu, naslednji dan pa na morju…iz začela sem razmišljati, da je kriva klorirana bazenska voda.
Bomo videli kaj bo sedaj, ko gre za teden dni v Egipt, kjer bodo imeli 5 potapljaških dni s po 2 potopoma. Predvidevam, da z morsko vodo težav naj ne bi bilo.

Hvala vseeno za informacijo, na dekompresijsko bolezen ni pomislil, jaz pa še manj.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close