Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Alergija na jajca, mleko in celiakija (gluten): nasveti za prehrano

Alergija na jajca, mleko in celiakija (gluten): nasveti za prehrano

Mi lahko prosim svetujete iz lastnih izkušenj kaj naj še skuham pri zgoraj omenjenih alergijah? V kruhomatu sem si do sedaj pekla polnozrnat kruh ampak verjetno ne obstaja polnozrnata moka brez glutena?
Hvala!

jaz pa mislim, da obstaja družtvo, malo ponetaj in ga boš našla in tam dobiš nasvete iz prve roke! Srečno!

Celiakija ni alergija. Alergija na gluten ne obstaja.

Draga moja Arja, pa še kako obstaja. Moj otrok je alergičen na gluten, pa smo naredili tudi teste za celiakijo in je k sreči nima. Je samo alergičen.
Drugače, pa na strani društva za celiakijo imajo vse nasvete in tudi recepte. Jajca lahko nadomestiš z nadomestkom za jajca (ne vem, če je ravno naravno), mleko lahko uporabiš sojino, riževo in iz ovsa). V trgovini imaš posebno moko Shar, navadna moka brez glutena pa je npr. ajdova in koruzna. Ampak pazi-nekatere niso, ker so mlete v istih mlinih, kot navadna pšenična. Na embalaži mora biti napisano, da ni glutena.

Pri mojem otroku se držimo vseh pravil, kot pri celiakiji, ker je pač na gluten alergičen.
Vso srečo.

LP

tvoj otrok je alergičen na pšenico, o celiakiji in alergijah je bilo tudi na tem forumu precej debat…pa še nekaj, jaz človeku s celiakijo res ne bi dala piti ovsenega mleka…razen,če ne bi imela pojma, draga moja pa ja…

evo, tukaj je debata o glutenu in alergiji, ki ne obstaja
http://med.over.net/forum5/read.php?151,4545990,4546890#msg-4546890

mOJA HČI JE ELERGIČNA NA GLUTEN ŽE OD ROJSTVA UGOTOVILI CELIAKIJO PA ŠELE PRI 7 LETIH.šE DOBRO DA JE SPLOH ŠE ŽIVA.tA BOLEZEN JE ZELO NEVARNA,PA ČEPRAV NI VIDETI.tO SE PRAVI DA IMA CELIAKIJO,POTRNJENO IZ STRANI STROKOVNJAKOV IN IMELA JO BO CEL ŽIVLJENJE tAKO DA SME JESTI SAMO ČISTO AJDOVO MOKO,ČISTO KORUZNO MOKO DRUGE MOKE PA NE SME.
NA SREČO NIMA NOBENIH IZPUŠČAJOV,NITI SRBI JO NE,NJEJ UDARI NA KILAŽO.tO SE PRAVI ČE PRIKRŠI STROGO DIETO SE JI TAKOJ POZNA NA KILAH.TAKOJ SHUJŠA RECIMO DA IMA 50KG PO PRIKRŠKU JIH IMA SAMO ŠE 45KG.
tAKO DA SE ZELO DRŽIMO STROGE DIETE.
pRI NAS NA JEDILNIKU JE VELIKO RIŽA,PRAVA AJDOVA MOKA,PRAVA KORUZNA MOKA DOBIŠ V BIOS-EMU.v TRGOVINI PA DOBIŠ TUDI VSE IZDELKE SCHAR,PIŠKOTI,KRUH,MOKA,DROBTINE,TESTENINE.
SEDAJ DOBIŠ VSE PREJ PA NI BILO MOGOČE DOBITI TAKIH STVARI,ČE PA SO ŽE BILE SO BILE DRAGE KOT HUDIČ.sAJ SO SEDAJ TUDI VENDAR SE ZA TO VSAJ KAJ DOBI.
nA SREČO IMA SAMO CELIAKIJO IN SE HRANA PRI NAS NI NIČ KAJ DOSTI SPERMENILA IN LAHKO KOMBINITAMO.lAHKO JE VSE RAZEN IZDELKOV IZ VSEH MOK,RAZEN KORUZNE IN AJDOVE.
TEŽKO TI BOM POMAGALA S NASVETI,KER VSE IZDELKE KI JIH DELAM IN PEČEM ZA HČI VSEBUJE TUDI MLEKO JAJCA.

Ups se opravičujem za velike črke.Ni bilo namenoma in se ne derem.Pač sem pritisnila ponesreči na velike tipke.Se bom poskusila drugič bolje merkati.
Elergija na gluten in celikija obstaja.Žal.

Poleg koruzne in ajdove moke je seveda še velioko mok, ki jih lahko: prosena, riževa, kvinojina, sojina, krompirjeva.

In zakaj misliš, da bom verjela tebi in ne alergologu? Si morda alergolog? Ovseno mleko pa sem predlagala samo kot alternativo kravjemu mleku in ne v povezavi z glutenom ali celiakijo.
Sicer pa, Bog ti daj zdravja, pameti ti žal več ne ….

mislim da riževo mleko lahko, ma za sojino nisem prepričana.
dobiš prav moko za kruh brez glutena, je prav za kvašeno testo in je za biskvitni testo. pri melku in jajcih pa saj veš, ne uporabljaj. če je v receptu eno ali dve jajci, jih lahko enostavno izpustiš. namesto mleka lahko daš drugo tekočino, pri sladkem pečenju kompot. enako lahko daš v maso za peciva tudi naribano jabolko ali banano (en sadež je isto kot eno jajce).
sladke narastke in pudinge kuhaj na kompotovi vodi (jaz iz domačega jaboljčnega kompota).
recepte prilagajaj, na koncu mora bit gostota mase enaka kot bi bila če bi uporabila običajna živila.
pa svetujem ti da se obrneš na forum alergije, tam več debatiramo o tem.

dala sem ti link, kjer odgovarja zdravnica. njej pa boš verjela, a ne. saj vem, da je nerodno, da mame izvajate nekaj, pa se izjkaže, da pojma nimate kaj in zakaj. seveda potem začnete žaliti, kaj pa bi drugega

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close