albanija
Kolegica rojena v Albaniji mi je odsvetovala kaj preveč skokov v severni del .Lani sem dvakrat prevozil Albanijo od Ulcinja do Kakavije in je cca. 350 km.Koliko časa se porabi je odvisno le od radovednosti in od ustavljanja, drugače se pa da prevozit tudi brez prenočevanja v enem dnevu.Morda se bo zdelo smešno,kako le 350 km ,toda albanske ceste so pač poglavje zase,pa oznake in smerokazi tudi.
lp
dani
halo. A bi lahko kdo povedal kaksne so cene spanja v Albaniji. sem nekje zasledila, da 15-20€!? Ne vem, sem mislila, da je Albanija cenejsa drzava. sklepam, da nekih hostlov ni, a moteli so pa toliko? kempi?
Vedno bolj me mika ta destinacija in sem malo prebrskala po forumu (iskanje!) pa ni nič kaj takega, razen da so ceste slabe. Jaz bi šla z javnimi prevoznimi sredstvi. Kakše so te izkušnje? cena?
Še vedno iščem koga, ki je bil s šotorom? Mogoče tudi na divje?
Nekdo je napisal, da so plaže črnogorske. A to pomeni kamnite, kot večino Jadrana ali peščene, kot je to na jugu ČG?
Kaj pa hrana? cena?
A je kdo srečal kakšne popotnike tam?
A je kdo od vas spoznal kake Albance (recimo mlade) in bil z njimi potem, nekaj časa oz. se je zaštekal?
no, jaz bi začela pot na jugu, čez Grčijo….A so kakšne izkušnje iz tega konca?
In Tirana, a je zanimivo mesto? A je mrtvo/živo mesto? a je kdo kdaj žural tam? 😉
Tole je zaenkrat nekaj vprašanj, ki bi mi malo orisale Albanijo. sicer sem že skoraj odločena, da grem, ampak firbčna pa že sedaj… hvala za vse.
Moje izkušnje so sicer stare točno 10 let, ampak kakšen namig bo mogoče še vedno uporaben.
Takrat je bil možen dostop v Albanijo s trajektom, ki je 2x tedensko vozil iz Kopra v Drač. Tudi iz Trsta je bila povezava. Povezave so danes sigurno z Barijem in Brindisijem v Italiji. Vstopiti se da tudi iz Črne gore pri Skadru. Iz Igoumenitse pa dvomim, da je tako enostaven prehod, mislim, da je najbližji prehod z Grčijo Pri Leskoviku, če je sploh odprt. En prehod je tudi proti Makedoniji pri Ohridskem jezeru. Takrat se po obalni varianti pri Butrintu ni prišlo naprej v Grčijo. Možno je tudi leteti z Adrio direktno v Tirano.
Glede prenočišč je bila takrat kriza, ampak v 10 letih se je najbrž veliko spremenilo. V središču Tirane sta bila takrat samo dva hotela, od tega eden za tujce in astronomsko drag. Za enega pa vem še v Draču. Mi smo imeli srečo, da se nam je v kombi prisedla ena domačinka, ki smo jo koristno uporabili za prevajalko (po enem tednu je že govorila slovensko) in tako vedno prespali pri domačinih, v katerikoli kraj smo prišli. Ponavadi smo plačali 10 USD za sobo, ki so nam jo odstopili. Kempov takrat ni bilo.
Plaže smo bolj od daleč gledali, ampak vsaj v severnem in srednjem delu Albanije so podobne črnogorskim peščenim, na jugu pa je tudi nekaj skalovja.
O kakšnem “zahodnjaškem” žuranju takrat ni bilo govora, ampak tudi to se v 10 letih spremeni. Sicer pa so Albanci zelo odprti in z navezovanjem stikov ne sme biti nobenih težav.
Mogoče bi od mest poleg Tirane priporočil za ogled še Skadar, Kruje blizu Tirane, Berat, stari del Elbasana, predvsem pa Gjirokaster. Sicer pa so najzanimivejši manjši kraji.
Najprej glede mejnih prehodov.Prvič sem šel iz Grčije v Albanijo in sicer iz Ioanine po cesti proti Kastoriji,Konitsa in v vasi Kalpaki levo na prehod Kakavija, slediš samo Albanija ali Tirani.Do Ioanine pa je najbližje iz Igoumenitse cca. 95 km.Do Igoumenitse pa iz Trsta 23 ur potovanja.
Kar se tiče pa mejnih prehodov iz Črne gore pa sta dva kar blizu en drugemu, eden iz Ulcinja, kjer imaš tudi kamp za prespat, drugi pa iz Podgorice in obe poti se srečata v mestecu Shkoder.Prva pot iz Ulcinja sploh ne zasluži tega imena,ker je praktično ni, ampak je le 12 km makadama in lukenj, tako da imaš kar naprej utis, da si se izgubil.Druga pa je precej boljša, vendar je potem povezava za na morje malo bolj komplicirana.
Kampov praktično ni, kako je s prevozom ne vem ker sem šel enkrat v terencem, enkrat pa z motorjem prikoličarjem. Izkušnje z policaji so bile vse super, ustavili so me samo zato, da bi pogledali motor ali pa zato ker jim je bilo dolgčas, nobenih balkanskih fint, torej izredno fer.Po Albaniji vozijo 90% samo mescedesi in od tega je kar precej taxijev.Prenočevanje v obcestnih motelih soba od 10 do 20 EUR,kar sploh ni drago glede na urejenost, torej malo dražje kot kampi v Grčiji ali kje drugje ( oseba,šotor ,avto ali motor)
Okrog Drača in Vlore je kar veliko življenja, toda kako je ponoči ne vem, ker se tam nisem zadrževal.
Kar se tiče pa orientacije pa ti pridejo prav vsa potovanja kar si jih do sedaj opravil, pa smeri neba in lepo vreme, da čutiš kam ti nabija sonce.Cestne table in vse oznake razen za bencinske črpalke in trgovine so vse zbledele.
Glede jezika je pa izredno dobrodošlo znanje ali vsaj malo razumevanje italijanščine, ki ti pride bolj prav kot pa katerikoli drugi jezik.
Letos bom sigurno šel enkrat tam čez in tudi vam želim lepo potovanje.
lp
dani
Pozdravljena Zavesa! Lansko leto sem obiskal Albanijo (Saranda -mesto na jugu).Žal sem bil tam samo en dan (izlet iz Krfa).Bilo je zanimivo, vidiš lahko blišč in bedo.Meja je zelo odprta in ni nikakršnih problemov.Sprašuješ za cene in hrano? V restavracijah dobiš podobno kot pri nas le malce ceneje je vse.Zabava? Bil sem samo na “zahodnjaški ” (kot lahko vidiš na MTV).Disco ob morju med palmami,pleše in se veseli staro in mlado, DJ poskrbi tudi za občasno tuširanje na plesišču.Prehitro je minil en dan.Očitno Albanija ni več tisto kar je bila pred destletjem,je odprta država in ljudje so prijazni. LP
Forum je zaprt za komentiranje.