Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice albanija … (i)zbor informacij … in pomoc?!

albanija … (i)zbor informacij … in pomoc?!

lep pozdrav!!!

a bi mi lahko kdo kaj vec povedal … npr. opisal kako in kaj – tako, na splosno in kar nekaj; lahko tudi kar tja v tri krasne, tja v tri dni …
vem, da nekaj je napisano na forumu samem pod vtisi, a ni kaj prida, ni kaj veliko …

zakaj???
me zanima predvsem zivljenje, zivljenje tam, zivljenje ljudi – kmeckega prebivalstva in ne mescanskega, ruralstvo in kmetijstvo, podezelje skratka, ne pa mesto in mestni vrvez!!! – kajti sedaj, kaj kmalu in to poletje nameravam oditi tja za nekaj casa … kar tako, kar za nekaj casa – malo pohajati okrog … zato pa pac zbiram informacije, kajti mnenja sem, da je povsem vsaka informacija vredna vec kot pa nobena … a ni tako??? in se posebej je ta dragocena, ako ima teze neke, se pravi, da je kar iz prve roke …
kot kaj npr … kaksne so kaj cene hrane (kaksna je … ok, bureki, lepinje in cevapcici verjetno tudi … ja, kaj pa kaj drugega razen tega in seveda vsakovrstnih slascic?!?)??? mesto ali podezelje … kaksni so ljudje – so tako odprti in prijazni, da gosta pogostijo npr. kot to znacilno-tipicno za muslimanski svet; se pravi, da je npr. tujec njihov gost ne glede na vse??? ali pa so zdaj ze toliko “pokvarjeni” s turizmom, da ti zaracunajo prav vse oz. ti le-to hocejo (kot se dogaja ze prav povsod, saj denar izpodriva tako kulturo kot tradicijo prebivalcev, prebivalstva!!! hmmm – denar sveta vladar … zal, a tako pac je, ce kujes ga v oblake!!!) … pa jezik??? so problemi – no, sigurno da ne bom skusil ogovoriti neke 80.letne gospe tam v neki vasi bogu za hrbtom v slovenskem ali pa angleskem jeziku … temvec??? temvec kaksnem??? malo hrvaskega, srbskega, srbo-hrvaskega ali pa ta govorica tudi ni pravsnja, tako da na koncu “pristanes” na vse svetovnem jeziku, se pravi torej v/ pri kretnjah to je rok??? in spanje, prenocisca??? kako je kaj s tem??? in se kaj drugega …

hvala komurkoli za karkoli torej … ali pa cetudi to bo nic …
kakorkoli, karkoli in ali bo, ne bo …

se poslavljam jaz od vas, kogarkoli torej …
in lep gre vsakomur pomladansko-soncni zdaj pozdrav …
ziga

P.S_1: me zanima samo se to – je tam veliko oslov??? v kolikor sem slisal/ bral, bi bojda naj bilo jih mnogo oz. ce ne ze kar v vecini … vec kot konjev skratka??? je to res …
P.S_2: kontakt … ziga.kristan@siol.com ali zkristan@yahoo.co.uk
hvala se enkrat … za nic in hkrati vse …

Med 1. majskimi prazniki sem iz Grčije preko Makedonije in Ohrida prečkal Albanijo.
Po prečkanju meje, je kljub temu, da za Albanijo Slovenci ne rabimo vize treba plačati 6 EURO vhodne takse. To je ista cena, kot za vizo plačajo makedonski državljani. Pri izhodu iz države, pa na meji zaračunajo po 5 EURO/dan takso za minibus in po 2 EUR0 za osebni svto. Na meji razen carinice, ki je kasirala to takso, noben organ ne govori tujega jezika.
Prvo kar tujcu pade v oči, je dežela na gosto posejana z Enverjevimi bunkerji. Ti so tudi na sredi obdelanih polj, tako da orjejo okoli njih. Drug močan vtis doživiš na cesti, saj je 98% registriranih avtomobilov v Albaniji Mercedes Benz! Vidiš take 30 let stare in veliko povsem novih in tistih modelov, ki jih je še v Nemčiji malo!
Ob pribljiževanju Tirani lahko na vzpetinah občuduješ vile holywoodskega stila, ograjene z videonadzorom, z bazeni in stražarji s kalašnjikovimi! Nekaj novo izgrajenih hotelov in restavracij je takšnih kot iz Walt Deasnyjevih risank – luksus in neizmerna fantazija!
Tirana je mešanice prekrasnih stvaritev arhitekture v toniranem steklu in zraven na pol podrtih hišic. Smerokazi te še nakako pripeljejo v Tirano, a kar se tega tiče lahko za vedno ostaneš tam, saj te iz mesta ne usmeri nobena tabla. Široke avenije z več pasovi, se brez opozorila, v prehitevalnem pasu nadaljujejo v kolovoz in nehajo z odrezano skakalnico visoko kakšen meter!
V Tirani mladi še nekako obvladajo angleščino in tudi italijanščino.
S policijo ni problemov, saj so ustavljeli vse pred nami in za nami – tujce spustijo naprej. Tudi tik pred črnogorsko mejo, ko smo spraševali za pot, se je ljubezniv policaj vsedel k nam in nas odpeljal kakšnih 15 km ven iz mesta, šel čez cesto, ustavil drug avto in se odpeljal nazaj na svoje križišče. Nekaj cest je novih – predvem tista od makedonske meje proti Tirani. Vse ostalo – obup. Vožnjo ponoči ne priporočam, saj malokateri voznik krajša luči, ceste pa se velikokrat nehajo v ogromnih globokih luknjah, kjer lahko pustiš ne samo kolo, tudi celo podvozje!
Jezikovna bariera je sicer očitna, saj je treba vedeti kako imena mest in krajev izgovarjajo domačini, ker te drugače ne razumejo. N.pr.: Drač – izgovarjajo Drak, Skadar – Škoder…
Torej dežela gromozanskega družbenega razslojevanja in tranzicije na veliko potenco! Pa tudi dežela kjer pospešeno gradijo – tudi ceste. Zaenkrat popolnoma nepripravljena na obisk turistov, razen nekaj mest ob obali, kjer kraljujejo kot lastniki hotelov in kakšnega kampa Italijani.
Varnost? Ne vem! V novih mercedesih se vozijo ljudje, ki imajo svoje oborožene bodigarde, mi pa nismo imeli slabih izkušenj, čeprav so nas sami Albanci opozarjali naj se ponoči ne ustavljamo na kakšnih neobljudenih krajih.

Ali ste Albanijo prečkali v enem dnevu, a ste si privoščili tudi kakšen ovinek z glavne poti, kje prespali, ali ste bili tudi kje ob obali.

mene je vstopna viza prišla 10 €, izstopna pa prav tako. Sem pa bil z letalom.

Se splača it dol in to čimprej. Predvsem pa se splača videt še kraje južno od Tirane. Ne moreš si mislit, da so lahko tako lepi…

Lp, Matjaz

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close