Albanija – bi jo obiskali s svojim avtomobilom
Albanija je dokaj varna država. Midva sva lansko leto imela namen iti z avtom v Grčijo. Potovala bi preko Bosne in Črne gore, ne preko Srbije. Preko Srbije jaz ne bi šla, je tam za moje pojme prevelika anarhija. Žal se potem ni dalo dobiti treh tednov dopusta, pa sva šla kar z letalom. Me je pa dokaj prepričal potopisni članek, objavljen lansko leto v Delovi prilogi Polet, ko so popisali točno to pot.
Pred 14 dni smo se peljali z avtom iz Grčije preko Albanije v Črno goro. Ceste v južnem delu so katastrofa (potovalna hitrost 30 km/h). Sicer kakšnega občutka ogroženosti nisem čutila (pa sem bila z dvema otrokoma). Ljudje so zelo prijazni, vendar bolj slabo govorijo angleščino (italjanščino baje bolje). Spali smo tako, da smo najeli sobo v hotelu (20-30 EUR) in nato spali v avotdomu na parkirišču hotela. Počutila sem se varno, tudi v hotelu so rekli, da ni problema. Ne morem pa nič rečt za Tirano, ker nam je načrte prekrižal Bush. Tudi ostale države bivše Yu so popolnoma OK (v 14 dneh smo prevozili praktično celo), ne bi pa šla še nenkrat na Kosovo, ker je precej napeto. Če imaš še kakšna vprašanja, pa kaj piši, Vanja
Sem jo prevozil s svojim avtom od Ohrida do CG.
Ceste so bile slabe oz. ravno v delu (2005). Lahko da so sedaj že kaj boljše, čeprav dvomim, glede na uporabljeno mehanizacijo in hitrost dela.
Avto res ni varno puščati bilo kje, ker je bil tudi naš kolega – Albanec, ki smo ga spoznali v Tirani in nas je dva dni vodil okoli, precej zaskrbljen za svojega golfa z albansko tablico. Čez noč smo ga pustili v dvorišču hotela in to je bilo OK.
Sicer pa so ljudje res zelo prijazni in pripravljeni pomagati na vsakem koraku. Angleščina je sicer bolj izjema kot pravilo. Pa dosti bolj sproščeno ozračje je v Tirani kot na primer v Prištini in Kosovu nasploh, kjer se zelo čuti vojna psihoza.
Jaz sem bila v Albaniji z avtom (8 let star clio) lani; preko Hrvaške, Črne Gore proti Draču, Tirani, Ohridu in potem čez Srbijo domov in ni bilo popolnoma nobenih problemov. Cesta proti Draču boljša kot marsikje v Sloveniji, rahlo problematičen je bil samo en del v Tirani, ker so cesto obnavljali in ni bilo nobenega obvoza pač pa voziš čez tiste luknje, pa je tudi nekako šlo. Edino kar me je motilo, je to, da so smeri zelo slabe označene in sva morala skoraj v vsakem križišču ustaviti in vprašati za smer (proti večjim mestom). Je pa baje dosti slabša situacija glede cest v južnem delu in po stranskih cestah. Avto sva ponavadi pustila na parkirišču v hotelu; v Draču je bilo parkirišče varovano (ograja,pri vsakem vhodu 1 paznik), v Tirani pa sva ga pustila kar v centru mesta (čez dan), pa tudi ni bilo nobenih problemov – razen najti prazen parkirni prostor. Je pa vožnja po Tirani prava adrenalinska in živčna preizkušnja, ampak kar pazijo nate 😉 Še dosti bolj ogroženo pa sem se počutila kot peška – prečkati cesto v centru Tirane je skoraj samomorilsko dejanje, pač moraš zelo zelo paziti in biti hiter.
Drugače sma se v Albaniji vredu počutila, ovira v Draču je bil jezik, saj vglavnem niso govorili ne nemško ne angleško, obnesla se je pantomima in včasih sva imela srečo, da je kdo znal srbsko-hrvaško,medtem ko v Tirani z ang ni bilo težav. Tudi na plaži ni bilo nobenih težav, stvari sva kar puščala ob ležalnikih, ljudje na sosednjih ležalnikih so radi navezali stike z nama, saj so pri njih nealbanski turisti zaenkrat še redkost in jih zanima, od kod si, pa kakšno je življenje v SLO – o SLO imajo kar dobro mnenje.In so nama tudi rekli, da lahko mirno pustiva stvari tam, da bodo vsi okrog pazili na naju in najine stvari – in res so 🙂 Tudi cene hrane in pijače so precej nizke.
Pa še to – en gospod, kosovski Albanec nama je povedal, da je baje albansko ministrstvo za promet sprejelo odlok, po katerem ne smejo kaznovati turistov zaradi prekoračitve hitrosti na cestah. Je pa nama odsvetoval, da greva na Kosovo, za vsak slučaj.
Vglavnem, meni je bilo v Albaniji res vredu, ta bojši dopust. Sva pa bila zelo razočarana ko sva prišla v Makedonijo, kjer so ljudje bili precej manj prijazni, cene pa izredno visoke, tudi v trgovinah so naju večkrat (poskušali) ogoljufati (ker sva turista) – v Albaniji se kaj takega ni zgodilo, še kako darilo so ti dali zraven nakupljenega.
Pravkar sem prispel iz Albanije, potoval sem z avtobusi in vlaki. Ljudje zelo korektni, prijazni, hrana odlična in poceni, kriminala nisem opazil (razen velike množice mercedesov sumljivega porekla 🙂
Z angleščino prideš kar dobro skoz, z italijanščino še bolj (ki pa je na žalost ne obvladam). V Skadru naletiš tudi na koga, ki zna srbsko.
fotke na http://www.domovoj.com
Tuda jaz pravkar iz Albanije. Avto ford Mondeo l. 94 :-), delal kot urca.
Dol preko ČG na Skader, potem pa ob obali na Dures, Vlore in Saranda.
Cesta do Vlore je o.k., potem pa 150 km do Sarande kolovoz. Potreboval sem cca. 7 ur, z manjšimi postanki. Vendar kljub temu, če si malo avanturist se da brez problema. Ceste so v bistvu edini večji problem v Albaniji, zato sva za nazaj raje prečila Grčijo do Makedonije.
Drugače pa so ljudje zelo prijazni, pošteni, o kriminalu ne duha ne sluha. Avto sem puščal na raznoraznih krajih ponoči in podnevi, pa nobenih težav.
Ljudje urejeni, nobenih tečnih ciganov, tako kot npr. v Skopju, standart se jim je vidno izboljšal, mesta in plaže urejene, relativno čisto, se trudijo, čeprav je še vedno v navadi, da prazno pločevinko pač vržeš skozi okno avtomobila. Skratka, življenje tam doli je popolnoma drugačno od naše napačne predstave!!! Midva sva se imela super in to destinacijo priporočam, seveda s predpostavko da to pač (še) ni evropa in z njo povezani ekološki standardi!!!
Forum je zaprt za komentiranje.