Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika ajdova pogača

ajdova pogača

Pozdrav vsem.
Prosila bi za recept za ajdovo pogačo. Moja stara mama (iz Ptuja) je delalal s skuto in kislo smetano. Recepta nimam. Žal stara mama je že dolgo pokojna.
Ne vem ali je dala v filo tudi jajca. No , lepo prosim, če mi zaupate recept.
Hvala.
Lep dan želim.
Iz oblačne Ljubljane,
Ana

ne vem,ce bo to pravo ? recepta se spomnim zelo priblizno..:)

kolicine bodo priblizne

15 dag ajdove moke
4 jajca
10 dag sladkorja
pecilni prasek

za nadev
1 kisla smetana
par zlic fine skute
1 jajce
sladkor

najprej rumenjake penasto zmesamo s sladkorjem,dodamo ajdovo moko, stepen sneg beljakov. testo pecemo v pekacu na zmerni temperaturi. iz smetane,skute,jajca ,sladkorja naredimo “namaz”. namazemo na peceno pogaco in postavimo se za nekaj casa v pecico,da se namaz malo zapece.

jedla sem jo nekje v prekmurju pred skoraj 10 leti. takrat sem tam tudi prosila za recept…spomnim pa se ga zelo priblizno. doma sem jo delala mogoce 2x!?
mislim pa ,da so delali tudi ajdovo pogaco z vinom… lp petra

Hvala. Zdi se mi, da po to v redu. V soboto bom probala. Upam, da mi bo uspelo.
Ana

ana, lepo bi te prosila če lahko napešeš poročilo, ko boš spekla toel pogačo…..tudi mene zelo mika, ampak trenutno sem bolj na trdem s časom in bi samo rada vedela, če izpade vse tako, kot bi po tvojem menjnju moralo 🙂 Bere se pa super! Namreč obužujem ajdovo moko, skuto pa sloh 🙂

LP, zala

Ajdova pogača je zanimiva, pogledala sem v svoji zbirki in imam še en recept, ki ga je enkrat ena napisala na forum, tukaj ali na Kulinariki. Sama ga nisem delala, je pa precej drugačen od tega zgoraj, zato ga kopiram.
LP Mimi

 70 dag ajdove moke
 30 dag pšenične moke
 20 dag masla ali margarine
 1 kisla smetana
 sol, voda
Nadev:
 ½ kg skute
 2 kisli smetani
 3 jajca
 15 dag sladkorja
 5 dag rozin po želji
Ajdovo moko popariš s cca 1,5 litra vrele vode. Počakaš, da se ohladi in umesiš testo, ki ponavadi ostane še lepljivo. Z rokami oblikuješ krpe iz testa in jih polagaš v pekač. Pokriješ dno. Nadev zmiksaš ter poliješ po testu. Če ti je ostalo še kaj testa, pokriješ z njim še nadev. Pečeš 1 uro, pri meni na 7 stopnji od 8.

Bom pisala, ko spečem. Upam, da bo ta vikend več časa za peko.
Se slišimo-pišemo,

Lep vikend vsem,
Ana

Pozdravljene,

ajdovo pogačo sem včeraj spekla. Bila je dobra, zelo okusna, samo meni se zdi, da je testo malo pretrdo. Mogoče sem predolgo pekla. No, za prvič sem kar zadovoljna. Je zelo kalorična jed in bi bila lahko za kosilo samostojna. Drugič bom naredila na slano varianto. To krat sem skuto sladkala.
Priporočam vsem, ki imajo radi okus ajde.
LP Ana

Spekla si pogačo po Petrinem receptu, ali ne?
LP Mimi

Ja, po Petrinem.
Ne vem zakaj ampak je testo malo pretrdo. Sploh, če ostane kakšen košček. Spomnim se, da je pri stari mami bila dobra tudi drug dan.
LP Ana

Ana,
mogoče bi pa bilo testo bolj mehko in sočno, če bi dodala kakšno žlico olja ali stopljenega masla……ali pa da bi penasto umešala maslo, sladkor v prahu in postopoma še rumenjake, ter posebej stepla sneg in ga dodala skupaj s presejano moko s pecilnim……Maščoba pač ponavadui naredi testo bolj mehko oz. penasto in okusno, zlasti če uporabiš maslo.

LP

Hvala za nasvete. Drugič bom poiskusila dleati po drugem receptu.
Lp Ana

pri nas se mu rece surkovec…ali laski fizol. petra

…)) malo prehitro poslala- stvar namenjena fizolu . petra

Hej. Ajdova pogača je supr zadeva. Js tud zlo rada pečem. Tkda če hoče kera lahk obišče moj blog. Mam neki receptov gor. http://dobertek.blogspot.si 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close