Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika ajdova kaša umaknjena s polic

ajdova kaša umaknjena s polic

Zaradi suma o prisotnosti alkaloida začasno umaknjena prosena kaša
Ljubljana – Zaradi suma, da so v proseni kaši proizvajalca Mlinopek prisotna semena navadnega kristavca, ki vsebuje strupene alkaloide, je proizvajalec živilo začasno umaknil iz prometa.

Na Zdravstveni inšpektorat RS je bila namreč podana prijava potrošnice, ki se je nanašala na bolezenske simptome (omotičnost, čuden občutek v glavi, rahla slabost), ki so se po njenih navedbah pojavili po zaužitju prosene kaše. Potrošnica je med kašo opazila drobna temna semena, ki so lahko po mnenju toksikologinje z Inštituta za varovanje zdravja semena plevela navadnega kristavca, ki vsebuje strupene alkaloide. Gre za proseno kašo proizvajalca Mlinopek iz Murske Sobote, z datumom uporabe najmanj do 28. junija.
Živilo bo Mlinopek umaknil iz prometa

Proizvajalec bo zaradi suma na prisotnost semen navadnega kristavca v proseni kaši začasno izvedel umik živila iz prometa. V primeru, da bo preiskava ovrgla sum na omenjeni dejavnik tveganja, bo pošiljka ponovno sproščena v promet, potrošniki pa bodo o tem obveščeni. Potrošnikom, ki so živilo že kupili, na inšpektoratu svetujejo, da ga iz preventivnih razlogov ne uživajo in da počakajo na nadaljnja navodila, ki bodo podana po končani preiskavi.
Suha usta, omotičnost, nemir, paranoja, pospešeno bitje srca, vroča koža…

Rastlina navadni kristavec (Datura stramonium L.) sicer spada k plevelom, ki je značilna predvsem za polja z ajdo, lahko pa se pojavi tudi drugod, če se ustrezno ne zatira. Onesnaženje živil s semeni ob žetvi je lahko zelo nehomogeno, kar pomeni, da se lahko nahaja le v zelo omejenem delu celotnega pridelka.

Bolezenski simptomi se lahko pokažejo kot široke zenice, suha usta, omotičnost, težave z odvajanjem urina, nemir, paranoja, pospešeno bitje srca, vroča koža itd. Hujši bolezenski znaki se lahko pojavijo pri otrocih, starejših ljudeh, srčnih bolniki in pri bolnikih s povečano prostato.
STA

kaj ajdova in prosena kaša sta eno in isto?

NE!

Kity, katera je zdaj umankjena: ajdova ali prosena??? Hvala.

A je škrat na delu.;-)

ops:)))

se opravičujem….seveda prosena kaša. Ajdovo sem pa ravno kuhala in me je zavedla packa :))

Kupujmo slovensko?

Jst bom prišla k tebi tudi kej pojest… si ratala pridna glede kuhe… hihihi….. meni se ne da…. samo kruh pa sir jem….. pa še čokolešnik si naredim… še dobro, da sadja in radiča ni treba kuhat…

Jaz sem bila vedno pridna:)))

Itak… sem se slabo izrazila.. :)))

In katera je ta? Ker sem jaz zdaj pogledala na BIO NATURA-Žito proizvedeno-Kitajska.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close