Ajda Kalan
Dober dan vsem!
Obnemel sem ob novici, da je umrla gospa Ajda Kalan, legendarna
RTV napovedovalka in potem še “skrbnica” za lepo besedo in izreko
tudi v nacionalni RTV hiši kot tudi širše..
Sem sicer pripadnik mlajše generacije, moja babica je Kranjčanka
in tudi generacija gospe Ajde.
A kdo ve, kaj ji je pravzaprav bilo?
Gospa je bila še do nedavnega zelo aktivna tako na svojem službenem področju,
ki mu je posvetila vsaj 50 let življenja in dela. Seveda so bili tudi konji njena velika
ljubezen.
A kdo ve tudi, je bila na koncu (še) poročena? Koliko otrok je imela, morda celo tudi
že vnuke? Moji babici se zdi, da je imela sina in hčer, njen mož (bivši?) pa je bil znani
kranjski zobozdravnik. Babica bolj pozna zgodbo te družine in tudi družine Lesjak še
leta nazaj kot pa sedaj.
Sem sicer Ljubljančan, a mi gre res kar na bruhanje ob poslušanju nekaterih
komercialnih radisjkih postaj. Tam se voditelji in voditeljice dobesedno delajo
norca iz slovenščine, “uživajo” ob napakah, se smejijo abotnim “neologizmom”,
… Skratka žal za kozlat!
Tako kot pravi pesem prav tak olegendarnega in žal že pokojnega primorskega
glasbenika Danila Kocjančiča: “Najboljših več ni, najboljši so šli” ali tako nekako.
Tako ni več med nami: Milanke Bavcon, Marjana Kralja, Slobodana Kaloperja,
Vilija Vodopivca, Tilna Skubica, Jerneja Pikla, …
A kdo ve: so Nataša Dolenc, Metka Centrih Vogelnik, Metka Šišernik, Janko Ropret
in Borut Mencinger še tu, čerpav so že davno znani RTV upokojenci?
Isto zgodba žal kot z večino besedil naših popevk. Nič nimam proti, če je zabavna
in gre besedilo hitro v uho. A nek nivo pa najbrž mora vseeno obstojat, mar ne?!
Kje so še časi, ko je večino besedil za festival Slovenska popevka napisala prav
tako legendarna gospa Elza Budau.
Za konec lahko napišem le še to: gospa Ajda, R.I.P.!
Hvala lepa za odgovor!
Lep pozdrav,
Damir
Vsi ne doživijo starosti +100 let. Ona jih je 71.
Pa res ni lepo, če že daješ titulo komu na oglasno desko, da potem še spljuvaš vse ostale, ker si ti v šoku.
Če te neki radijski tako motijo, imaš naslov, kamor jim pač napiši pritožbo, ker si morda tudi pokojna oseba ne bi želela, da bi se ti tako izražal, kot si se ravno v njenem imenu, ki si ji ga posvetil.
Če imaš pa večne težave z bruhanjem, pa pojdi k zdravniku. Da ne boš presenečen tudi zaradi sebe.
SKoncentiraj se na tematiko in če te kaj moti, potem odpri drug nov post in tam deli kozje motivice. Ker se ne spodobi, da hkrati častiš nekoga s spominom, hkrati pa pljuvaš povprek z bruhanjem.
Ajda, naj ti bo lepo na drugi poti.
Gospa Ajda Kalan je umrla. Njeni bližnji vedo podrobnosti, a nam, ki smo jo poznali predvsem kot medijsko osebnost, naj zadošča, da se je spominjamo takšne, kot se nam je pokazala oziroma oglašala. Naj nas radovednost ne žene v nespodobno brskanje po njeni zasebnosti. Če bi gospa ali njeni bližnji želeli, bi že objavili, kar te zanima. Ker pa niso, pa njihovo odločitev spoštujmo.
Sicer pa: od resničnega ljubitelja slovenskega jezika nikoli ne bi pričakovala, da bo namesto ‘Počivaj v miru’ uporabil grobo tujejezično kratico.
Odšla je. Za vedno.
Pravijo, da najboljši odhajajo prvi.
Gospa Ajda Kalan, napovedovalka z žametnim glasom in prijaznimi očmi. Preprosta, nič zafnana, s svojim čudovitim glasom in lepim slovenskim jezikom. Ženska, ki je generacijam podajala znanje, učila pravilne izgovorjave našega lepega slovenskega jezika.
Naj počiva v miru in najde svojo srečo v večnosti. Hvala, spoštovana Ajda za vse!
Po skoraj celem meni znanem svetu je povsem normalno povedat, za katero boleznijo je nekdo zbolel ali pa umrl.
Samo v Sloveniji je to strahovit tabu. Zakaj neki, kaj je v tem sramotnega. To je naravno vendar, da se za necim zboli in za necem umre, menda.
Zakaj to skrivat, zakaj bi Slovenec raje pokazal golo rit, kot povedal neko lastno diagnozo
Tudi meni deluje ta tekst bolj od ene sterejše firbčne gospe. Tako mladi fantje ne pišejo, pa tudi Ajde Kalan ne poznajo, niti jih ona ne zanima. Eh![/quote
Ja, se strinjam in ob taki skrbi za lep slovenski jezik na koncu napiše R.I.P!
Posmeha vredno.[/quote][/quote]
Nic ni posmeha vredno. Originalno RIP ni angleski rest in peace, ampak latinski requiescat in pacem. In latinscina je bila v Evropi skoraj 2 tisocletji jezik omikanih ljudi.
Nadvse rada sem imela Ajdo Kalan, rada sem jo poslušala po Radiu in gledala na TV. Za Ajdo ostaja velika praznina in njeni občudovalci jo bomo zelo pogrešali. Ali kdo ve, kdaj bo njen pogreb, bo javni, glede na to, da je bila javna osebnost, ali bo pokopana v družinskem krogu? Najbrž bo pokopana v Kranju glede na to, da je živela tam. Bom v njen spomin prižagala svečko v bližnji cerkvi.
Ona je imela strašne težave s KP in zaradi tega tudi bolj ali manj v nekakšni mreži, v nekakšnem “priporu” ves čas, zaradi katoliškega prepričanja, podobno kot Eva Sršen.
Kdor hodi brez madeža in dela pravično
in prav misli v svojem srcu
3 in ne obrekuje s svojim jezikom;
kdor svojemu bližnjemu nič hudega ne stori
in ne zasramuje svojega soseda;
3 in ne obrekuje s svojim jezikom;
kdor svojemu bližnjemu nič hudega ne stori
in ne zasramuje svojega soseda;
4 kdor ničvredneža ne ceni,
časti pa tiste, ki se bojé Gospoda;
5 kdor tudi sebi v škodo prisege ne spreminja,
svojega denarja ne posoja oderuško
in zoper nedolžnega ne sprejema podkupnine.
Kdor tako dela,
ne bo nikoli omahnil.
Odgovor Damirju!
Povsem slučajno sem na tej spletni strani, povem, da ti, da sem poznala, kar nekaj televizijcev, veliko je že pokojnih, seveda sem poznala tudi odlično napovedovalko Ajdo, ki je umrla pred nedavnim za pljučnim rakom. Slovenija je majhna, o vsakomur se tako rekoč vse ve……
Sprašuješ, kje so drugi upokojeni televizijci – nekaj je še živih – recimo Borut Mencinger živi v Škofji Loki, Metka Centrih Vogelnik se še vedno odlično drži, videla sem jo pred kratkim, ukvarja se s podjetništvom, Metka Šišernik pa ne živi več v Sloveniji, ker se je že pred nekaj leti preselila v tujino. Verjamem, da te zanimajo slavni napovedovalci in druge medijske osebnosti, a vse je relativno, vsi smo umrljivi, eni na drugi svet odidemo prej, drugi kasneje. Zato živimo spoštljivo in pustimo tako živeti tudi drugim. Pa lepo bodi Damir, lp. Svetlana
RE:Strašne težave
Ne razumem tega šifriranega tajanstvenega zapisa, kaj pomeni to: ‘…težave s KP in zaradi tega tudi bolj ali manj v nekakšni mreži, v nekakšnem “priporu” , ves čas…’?
Kakšen pripor, kakšna zarota? Saj se je ves čas pojavljala v javnosti.
Sicer pa – gospa Ajda Kalan je bila enkratna in neponovljiva. Slava njenemu spominu!
Forum je zaprt za komentiranje.