adrija in obrok na letalu
Lep pozdrav vsem,
pred kratkim sem se vrnila z dopusta na otoku Karpathos, kjer smo se imeli zelo lepo. Če koga kaj zanima bom z veseljem odgovorila.
Sama pa imam vprašanje za vse tiste, ki ste letos potovali z adrijo na čarterjih. Namreč, nas je popolnoma presenetil sendviček kot obrok na 2,5 urnem letu saj smo bili od njih navajeni “konkretnih obrokov” (vedno smo leteli s čarterji).
A ja, potovala sem s Kompasom, če ima to kako vezo?
Dosti sončka,
T.
No, moja sestra je z možem potovala z letalom v Grčijo. Vmes so se ustavili še nekje na jugu Italije, tako da je polet skupno trajal 3,5 ure. Polet je bil sicer čarterski, a onadva sta kupila samo letalsko vozovnico brez namestitve. Se pravi, da sta plačala polno ceno letalske karte. Na letalu pa nista dobila nobenega obroka in nobene pijače.. Tud sendvičev ni bilo za kupit…
Menda na svetu ni letalskega prevoznika, ki bi dajal zares “konkretne obroke”. Jaz sem vedno lačen izstopil. Če bi kaj teoretično za silo še bilo, ima pa tako vedno okus po mikrovalovki, plastiki in alu foliji. Za kulinarične užitke se raje odloči kar kje na trdnih tleh. Saj v Hiši Franko ne boš plačala dosti manj kot za letalsko karto, želodček boš pa tisti dve uri čisto drugače razvajala kot na letalu.
Sploh pa, kaj manjka kosu kruha namazanemu z nutello?
Sej ne gre za kulinarične užitke. Joj, sploh ne! Gre za filing k nazadnje ješ zajtrk ob 9h zjutri (nismo vsi z Ljubljane oz. okolice Brnika) in nekako načrtuješ, da boš okol 15h podkrepljen na letalu. Glede na izkušnje namreč veš, da bo tisti obrok čisto zadostoval do cca 20h, ko veš, da boš v hotelu v namembnem kraju in boš tam poskrbel za naslednji obrok.
Sej ni nobeden umru od lakote. Smo bili pa vsi zelo presenečeni. Še posebi na poti nazaj, ko nam je stevard reku, da sej si sendvič lako kupimo na poti domov na bencinskem servisu (še reklamo za določen bencinski servis je delal ;))
Lep dan.
p.s. Čez kos kruha, namazanega z nutelo, pa nimam nikoli pripomb 😉
Ce sem letela krajse lete z Adrio, sem vedno dobila sendic, kavo in pijaco… nikoli ni bilo “toplega obroka”. Na podobno kratkem letu z Alitalio pa sem dobila celo sladoledni sendvic.
Sama sem bolj razocarana nad tem, da se mi je zdaj ze tretjic zapored na daljsih letih zgodilo, da nisem mogla dobit vegetarijanskega obroka, kljub temu, da sem ga ob kupovanju karte izrecno naprosila… no, na vecini letov sem ga nazadnje le dobila, ampak sem imela pa velike probleme… mi ni cist jasno, zakaj prihaja do tega.
LP, anka
Ja zgled da ni mogoce potegniti nekega “zakljucka”.
Npr.na ČSA (redni let Lj-Praga leta 2003) smo me dobile topel obrok in se alkohol (tamalo flaskico… svasta) ;))
Ja za orbit bombone sem pa tudi ze slisala… :/ “slaba reklama je bolsa kt nobena reklama” 😉
Kr se pa tice vegetarjanskega obroka na adriji, ga mi tudi nismo dobili…meli so jih neki, ampak za nas kao zmanjkalo (sej ves, mladi se ne bodo prtozvali, starjesi pa…glih tko je zgledalo s strani stevardes).
Lep dezeven dan vsem
adria ze dolgo ne daje toplih obrokov (vsaj ne na charter letih) – aja, pa sreco ima tisti, ki dobi sendvice s puranjo salamo in ne tistih s suho salamo, ko potem po letalo zadisi tako kot ce bi bili na avtobusu skavtov, ki se odpravljajo na kak njihov shod. bljak!
sicer pa kar se tice adrie, tako: na vsakem letu imate (ponavadi tam spredaj pri zacetni vrsti) take obrazce, kjer lahko potozite za vse, kar se vam je neprijetnega zgodilo na letu. jaz osebno sem ta obrazec izpolnila vsakic, ko sm letela z adrio. sploh glede hladnih obrokov!
moram pa priznati, da marsikatera letalska druzba ni nic boljsa. Alitalia je na notranjih letih podpovrecno skromna, na mednarodnih pa tud ni dost bujs.
Sem pa letela na nekih xy charterjih (Pegasus, Flash, Nouvelair), ki so pa res lepo poskrbeli s toplim okusnim obrokom, po katerem si se prijetno zadovoljen pogreznil v krajsi spanec.
Ampak najboljsi do sedaj vsekakor Neosair (!) : topel obrok (vecerja cist nora, zajtrk pa maksimalno nasiten), moznost repeteja za kruh (bel ali polnozrnat) ali rogljicke; brezalkoholne pijace, pivo, belo in rdece vino, kava, kapucino ali caj kolikor te je ze(l)ja; po obroku, ki je ze imel sladico, se dodatna sladica – sladoled(!) in pred pristankom se majhen okusen cokoladni srcek. aja, pa trikrat ti ponudijo osvezilne robcke, dekica te ze caka na stolu, ko se vkrcas, blazin pa imajo tudi dovolj za vse. Ja, pa naj se omenim, da imajo posebne obroke za otroke. noro! in vse to sm placala 350 eur za povratno karto – 6 urni let. BRAVO!
K.
Ko sem se lani s čarterskim letom peljala na Djerbo, je bila Adriina hrana ODLIČNA! Bil je hladen obrok, rahklo eksotičen … Piščanec z ananosom in začimbami pa neka zeljnata solata …. Ne spomnim se dobro, kaj je bilo, ampak bilo je božansko (za moj okus). Škoda le, da je bilo tako malo!! Kar se ponudbe tiče pa … v mislih moraš imeti, da so letala “taxiji” in ne restavracije …. Res pa je, da bi bile lahko porcije večje.
kar se tiče obrokov na adrii je že nekaj časa tako, da na rednih linijah v economy razredu dobiš vedno sendvič in samo sendvič, če pa kupiš karto za business razred pa dobiš celoten obrok-na najkrajših linijah mrzel, drugače pa topel! to je tudi po mojem mnenju edina razlika med razredoma (pa tam delam)
kar se pa tiče charter letov je pa tako, da se za hrano zmenijo z agencijo, ki zakupi letalo, agencija pa seveda želi čim nižjo ceno letalske karte, kar vpliva tudi na hrano in seveda dobiš samo sendvič tako kot na rednih linijah! kaj bi pa sploh še radi? vsi bi radi na pol zastonj potovali, za ta denar pa zahtevate kraljevsko postrežbo….
sem pozabila omeniti še posebne obroke: pri adrii imaš možnost naročila posebnega obroka, svojo željo pa moraš seveda kaj prej javiti in se me moreš zmišlevati na letalu. lahko naročiš otroški obrok, vegetarijanski, brez glutena, vegetarijanski, ki ne vsebuje živalskih pridelkov,….ma vse možne obroke imaš, problem je samo v tem, da ljudje zato ne vejo!
tudi povšter in dekico dobiš na adrii-samo je treba za to prositi stevardeso
ze samo dejstvo, da na rednem adriinem letu v ekonomskem razredu dobis hladen sendvic, je obzalovanja vredno. Stevilne druge primerljive letalske druzbe v ekonomskem razredu na redni liniji mnogo bolje poskrbijo za potnike. Da o postrezbi v poslovnem razredu niti ne govorimo!
In ker se ze omenja razlika v obroku za poslovni razred (“če pa kupiš karto za business razred pa dobiš celoten obrok-na najkrajših linijah mrzel, drugače pa topel!”). Relativno gledano za karto v poslovnem razredu, ko letis v Pristino, ne placas nic manj, kot ce letis v poslovnem razredu v Pariz. Zakaj torej take razlike?
Vsekakor pa se ne morem strinjati, da za ceno, ki jo placas pri adrii dobis ustrezno postrezbo. (“kaj bi pa sploh še radi? vsi bi radi na pol zastonj potovali, za ta denar pa zahtevate kraljevsko postrežbo…”) Ce je topel obrok “kraljevska postrezba”, potem imam doma monarhijo. uau!
Glede raznovrstnosti obrokov na adriinih letih. Res informacij o tem ni veliko. Vem, da sem jih iskala ze na internetni strani pa tudi v in-flight publikaciji, pa (vsaj kolikor pomnim) teh informacij nisem nasla. Vendar pa lahko kljub temu recem, da sem, takrat, ko sem ob rezervaciji prosila za vegetarijanski obrok, enkrat na letalu potem dobila obicajen obrok (sendvice seveda!), stevardeso pa prosila za moznost reklamacije. K meni se je vrnila s kosckom papirja in se opravicila, ker jim je zmanjkalo obrazcev. emmm….
o blazinah in odejah pa tako. Stevardeso vprasat, seveda. Ampak se pa kljub vsemu sprasujem, zakaj ti jih druge stevardese in stevardi lepo ponudijo ali pripravijo na sedez. Mogoce gre pa samo za vprasanje, kdo je na adriinih letih bolj pomemben – stevardesa ali potnik? Upam, da mi vsaj v primeru, ko bi letalo morebiti imelo tezave, ne bo treba adriine stevardese vprasati za navodila, ampak mi jih bo sama po dolznosti predala.
Ne se jezit, ampak stranka (v tem primeru potnik) ima vedno prav.
Alina, prepričan sem, da je boljši nikakršen argument, kot argument – kaj si pa predstavljate.
Jasno je, da če nek prevoznik za isto ceno ponudi boljšo postrežbo, to ni kraljevska postrežba ampak dokaz, da je ta kompanija boljša od tiste, kjer “moraš za povšter in dekico prosit stevardeso”.
In če ti ena kompanija ni sposobna ponudit toplega obroka na isti relaciji, druga pa, to samo pomeni, da je treba zamenjat vodstvo nesposobne kompanije, včasih pa tudi samo stevardese, ki raje sedijo in čakajo, “da jih potniki pokličejo”, namesto, da bi delale svoj posel in stregle potnike, ki so plačali svoje karte…
Ampak pri Adrii žal zaenkrat konkurenca še ne dela svoje, dokler stanje v podjetju rešujemo davkoplačevalci. Bomo videli, kaj boste stevardese rekle čez 5 let, če boste sploh še delale v tem podjetju (beri če bo podjetje sploh še obstajalo).
lp
bv
Potem so na letalu za Karpathos, tisti ki so leteli z Intelekto dobili kaj drugega kot sendvic?
Kako razložiš dejstvo, da so še maja, na carterju s Kompasom v Jordanijo, dobili “adrijino škatlo” avgusta, z isto agencijo, čarter, druga lokacija, pa ne več?
Sej jaz že cel čas ponavljam, da mi ne gre za gurmanske uzitke. Gre sam za dejstvo, da te nobeden ne opozori da se je krnaenkrat “adrijin škatlca” spremenila v sendviček. Oziroma v katalogu agencije celo piše, obrok na letalu. To je bl osvežitev ne obrok.
Sej ni problem, za naslednic bomo vedli in se na to prpravli. Pac kot pri nizkocenovnih prevoznikih ves, da nic ne dobis in se temu primerno pripravis. Ce si pa pri adriji vajen “skatlc” pac si prvic malo nepripravljen na sendvicek.
Kar se pa tice “posebnimi obroki”. MI ga kljub vakokratnem vnaprejšnjemu naročilu, nismo niti enkrat dobili (tu mislim na vegetarjanski obrok, in 4x letenje na različne destinacije, vedno z adrijo, pa z različnimi agencijami)!!!
O prijaznosti stevardes in stevardov pa ne bom niti izgubljala besed,… tusi sama delam v storitvenem sektorju in stranka je kralj! Tudi ce nima prav mors bit prijazen z njo! Ne pa zavijat z ocmi in ga posiljat po hrano na bencinski servis!!!!
keejah: jaz tud upam, da bom dobila ksna navodila, ma se bojim da bo le se vecje zavijanje z ocmi ;))
Lep dan se naprej.
sej jst nič ne zagovarjam adrie-daleč od tega! lahko bi povedala marsikatero zgodbico, ker ni vse zlato kar se sveti-ma tale adria še pleh ni (s tem mislim na njihov odnos do študentov, ki so tam zaposleni, pa na celotno organizacijo podjetja….). meni so se zares zamerli, samo ni pa treba vse slabo stresat na stevardese. verjemite, da garaš ko zmešan v tistih 2,5 h na Karpathos! delo stevardese ni samo smejčkanje in deljenje sendvičov-še zdaleč ne! in verjemite, da se v teh dveh urah in pol letenja niti enkrat ne vsedeš, ker enostavno nimaš časa! poleg tega imaš v dnevu 4, lahko celo 5 letov in si zmatran na koncu dneva kot pes!
kar se tiče teh sendvičev….kot sem že povedala je na charter letih odvisno od agencije, ki se dogovri z adrio. drugače pa so nekje morali oklestiti ponudbo. vzdrževanje letal, takse za letališča,….in vse ostalo je prekleto drago in adria kot majhen prevoznik plača še več. in stroške so pač znižali pri hrani-če je to pravilna odločitev pa jst ne morem trditi…
kar se pa tiče prijaznosti…..res sem tudi že sama v lastni posadki videla tako neprijaznost, da sem samo gledala-to si pač te starejše stalno zaposlene gospe lahko dovolijo….mislim pa da so vsi študentje zelo prijazni in se trudijo po svojih najboljših močeh! glede na to, da te lahko odpustijo že zaradi tega, ker jim ni všeč kako imaš nalakirane nohte, verjemite, da se trudijo!
Forum je zaprt za komentiranje.