ABS
Samo en ZA, ki je tako velik, da odtehta vse: med zaviranjem z ABS je avtomobil vedno vodljiv (obrneš volan in gre v želeno smer). Dovolj, da se izogneš nepredvideni oviri, če se že ustaviš ne pred njo oziroma, da ostaneš v smeri vožnje (denimo, ko je eno kolo na eni podlagi, drugo pa na drugi). Nikar avtomobila brez ABS!
ABS je zlata vreden. Mam avto ki nima ABSa (letnik 90) in je zaviranje obupno dolgo in na mokri cesti zelo nesigurno (ce mores reagirat zelo na hitro) , kljub temu da so na tehnicnem potrdili da bremze delujejo se z 70% moci. Ce s fotrovo Astro na mokrem bremzam na ful se pac vklopi ABS, malo zatrokira in je to to. Ce to nardim z mojim zacne avto samo drset in enkrat se mi je zgodilo da sem se ustavo par metrov za semaforjem, kljub temu da hitrost ni bla vecja od 60km/h. Tud z ABSom v kamionih mam izkusnje, pravzaprav so jih meli vsi na firmi ampak pri nekaterih zaradi pokvarjenih senzorjih na kolesih prikolic niso delovali. In rajsi ne vprasajte kaka stala se lahko zgodi ko zacne polprikolica prehitevat kabino zaradi drsenja 🙁
No, ABS bo prej ali slej postal serijska oprema pri vseh avtomobilih, že sedaj ga ima skoraj večina, razen pri najmanjšem razredu.
Ko pa bereš tukaj predhodne odgovore, dobiš občutek, da ABS vse reši in da se nimaš česa bati, ko zabremzaš, se avto vedno pravočasno ustavi, ne glede ali je cesta suha, mokra, led, ali je ovinek. :)))
Torej bi človek pričakoval, da je tudi nesreč dosti manj pri voznikih, ki imajo ABS. Vendar to ni res, ravno zaradi takega razmišljanja, saj se mi ne more nič zgoditi, ker imam ABS, prihaja še vedno do hudih prometnih nesreč, saj taka vozila ravno tako zanese, zdrsnejo in se pravočasno ne ustavijo pred oviro. Pač potrebno je znati zavirati z ABS (sicer malo manj) in toliko bolj seveda brez ABS-a. Zaviranje namreč ne pomeni samo z vso močjo pritisk noge na pedal in čakat, da se ustavi avto.
ABS je le elektronsko pomagalo, ki s spomočjo senzorjev, pomaga vozniku.
V določenih razmerah na cesti, s pravilnim zaviranjem brez ABS-a, je zavorna pot precej krajša, kot z ABS-om. Vendar le v izjemnih primerih.
mp vsekakor ti svetujem ABS, daleč največja prednost je zaviranje skozi ovinek, ker avto obdrži smer.