Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek A se z nočno tarifo elektrike res ful prišpara

A se z nočno tarifo elektrike res ful prišpara

Bil sem zlo priden in sm zložu vso posodo v pomivalni stroj in ga zalaufu in žena namest da bi me pohvalila mi reče zakaj pa nisi naštimu, da bi začel prat ob desetih ko je ta pocen štrom??? A se res s tem štromom tolk pršpara da se splača gledat na to?
Kaj pravte?

Odvisno kje vse gledaš na tarifo.
Če paziš pri vseh večjih porabnikih, kot je bojler, pralni stroj, pomivalni stroj….Potem je razlika par evrov. Če pa na to gledaš samo pri pomivalnem stroju, pa ni bistvene razlike. Mogoče dva evra….

prihranek je minimalen.
Itak je največji delež pri plačilu elektrike v vseh xy prispevkih/davkih .. 3/4 zneska

Odvisno sicer od porabnikov in cene kWh pri tvojem ponudniku.
Za pralni stroj smo naračunali letni prihranek okoli 6-10 Eur (če izključno pere v nočni tarifi namesto izključno v dnevni). Daleč od tega, da bi se za to splačalo ljudem v bloku najedati vse noči z ropotom v kopalnicah.

Za pomivalni stroj ne znam izračuntati, ker ga nimam in nisem nikoli razmišljala, na kakšno temperature greje vodo, koliko časa pere.
Zelo se splača pri bojlerju, če imate električnega. Ampak tam je malo težko – da začneš vodo za tuširane greti ob 22h?
Drugače pa je večji porabnik elektrike še štedilnik – na splošno vsako gretje vode. To spet ni mogoče preložiti v nočne ure.

Mi smo malo bolj pozorni samo pri likanju, ker ga mirno preložim v pozni večer ali vikend. Peremo tudi v glavnem ponoči, ker s tem nikogar ne motimo – imamo pralnico v kleti hiše. Sušilni stroj ponavadi zaženemo podnevi, ker potem lahko tople cunje zložimo, pa je manj peglanja. Drugače pa ne kompliciramo. Več kot s tem striktnim pranjem v nočni tarifi se privarčuje s tem, da ne gori masa aparatov in luči brez potrebe – računalniki, tv-ji cele dneve, tudi ko ni nikogar v sobi.

Mi imamo enotno tarifo in laufamo stroje kadar hocemo. Za 5 € prihranka na mesec, pa res ne mislim cakat do desetih zvecer. Grem raje 5x na mesec manj na kavo in peglam in perem ko se mi ljubi in ne cez vikend, ker takrat sem frej.

Če paziš, da vedno pereš pri poceni toku, opereš 6 strojev za isti denar kot bi jih opral 4 pri dragem toku. Torej imaš od 6 pranj dva “zastonj” (kar se elektrike tiče).

Pri Gen-i so cene za 1 kWh takšne:
višja tarifa = 0,05999 eur
nižja tarifa = 0,03999 eur
enotarifni števec = 0,05299 eur

Če vedno pereš pri dragem toku, je malo bolje imeti enotarifni števec. Tako te 9 pranj z enotarifnim števcem stane toliko kot 8 pranj pri dragem toku.

Ja se splaca, pri nas vsak dan zvecer zalaufam, pomivalca, susilca in pralni stroj, pa seveda cez vikende se pa itak najvec pere, tako da ja imamo nizke tarife v razmerju z visoko 3:1, in je kar ornk razlika, pa se grejemo se na el.

Saj ne gre samo za razliko med poceni in dragim tokom. Gre bolj za način razmišljanja in delovanja. Dokler imaš denar, se res ni treba ukvarjati z vsakim evrom. Recimo da je višji strošek pač nekakšen “davek na komotnost”. Če pa denarja ni na pretek (in takih ljudi je vse več), potem pa se prišparani evri hitro oplemenitijo. 5€ tukaj, 3 tam, 4 spet drugje…. pa si na mesec prišparal nekaj 10€, brez da bi se čemu odrekel. Sam pa presodi, v katero vrsto ljudi sodiš in kaj si lahko privoščiš.

Nekaj malega se prihrani. Na večerjo je pa ne boš peljal za tisti denar, ki ga čez leto prihraniš.

Ko me je moja mati učila gospodinjskih del je na pralni stroj nalepila listek z napisom: tukaj peremo od 22- 06 in med vikendi. Listek je ostal na pralnem stroju dokler ni kapituliral.
Ta navada mi je ostala in se nikakor ne morem navadit, da bi delala drugače. Edina težava je v tem, ker je tukaj stroj v zgornjem nadstropju in moti spodaj stanujoče, ko “ropota” ponoči.

________ Flectere si nequeo superos, Acheronta movebo.

Da in to kar veliko!

Prihranek je minimalen in niti v najbolj burnih sanjah ne znaša tretjine, kot skuša namigniti nekdo zgoraj v svojih izračunih. Na letni ravni znaša omembe vreden znesek par evrov, če imaš vsak teden pet strojev je to morda šest, sedem evrov NA LETO. Po mojem je pri pomivalcu še manj, ker porabi mnogo manj vode. Ne moreš se namreč ravnati samo po ceni energije, ampak moraš gor nabiti še vse možne dajatve, ki pa niso odvisne od cene, ampak od porabe kilovatov.

Jaz ne pazim na porabo sploh, nimamo pa velikih porabnikov, kot je bojler, ogrevanje na elektriko, starih aparatov in podobno. Računalnik je prižgan cele dneve vsak dan, trisobno stanovanje, pralni stroj (petkrat na teden), pomivalc (vsak dan), mali aparati, sesalec (vsak dan), luči, pa imamo račun cca 30 evrov na mesec. Od tega je skoraj pol dajatev in taks.

Če je ženi res tako škoda teh deset evrov na leto in bi jih pogrešala, ji povej, da se lahko zgodi, da bi crknil termostat pri pomivalcu in bi bil požar, vi bi spali … pa bi zaradi petih centov imeli veliko hujšo komedijo, kot je manko v višini 10 evrov v letnem družinskem proračunu.

Tukaj imaš okvirno porabo po aparatih:

http://www.elektro-energija.si/1/Gospodinjstva/Ucinkovita-raba/Podatki-o-porabi-aparatov.aspx

Pralni stroj 300 kilovatov na leto, to je na letni ravni samo pri ceni kilovatov prihranek 6 evrov (brez dajatev). Pomivalec porabi nekaj več, 410 kilovatov, torej je recimo prihranek na letni ravni 7 evrov (brez dajatev). Okej, rekla sem 10 evrov v družinskem proračunu … 13 evrov, en evro in deset centov na mesec.

Ko sem imel električnega, sem si montiral stikalno uro, da je bil bojler vklopljen le ob cenejših tarifah…To je ponoči in med vikendi cel dan.

Ko sem imela bojler, sem delala tako, da sem ga pač izključila, če sem se šla tuširat v času normalne cene toka, in ga na gretje spet prižgala, ko je prišel cenejši tok. Čez dan se je sicer normalno dogreval in občasno vključeval.

Gori nekdo piše, da ima razmerje porabe poceni drag tok tri proti ena. Ta števec bi pa res rada videla.

Imam namreč vikend, v katerem smo skoraj izključno za vikende in praznike, pa je poraba cirka enaka (hladilnik ostaja prižgan).

Sicer nisem avtorica zgornjega prispevka, ampak če bi res želela videti tak števec, ga lahko prideš pogledat tudi k meni. Elektriko imamo preko Geni in mesečno javljam stanje števca, da plačujemo po dejanski porabi. Imamo pralni stroj, pomivalni, dva hladilnika, zamrzovalno omaro, tri računalnike, štiri televizorje, pozimi je treba prišteti še gorilec na centralni. Kuhamo na plin, električnih bojlerjev nimamo.
Mesečna poraba se giblje 160-190kw po višji tarifi in 320-340kw po nižji. Ni ravno 1:3, je pa kar razlika.

najprej pospraviš in napolniš pomivalni stroj, pol ti pa reče kaj delaš ker si vklopil.

Pa kje take babe sploh dobijo moške za celo življenje.

En folk je res zategnjen.

Perem, grejem bojler samo ponoči!

Tako me je navadil oče in zdej sem to prenesla tudi na partnerja.

Nihče ne skuša namigniti, da znaša prihranek eno tretjino. “Ja se prispara” je samo napisala, da pri njih porabijo višjega toka in nižjega toka v razmerju 1:3. V istem obdobju, kot porabijo 100 kWh višjega toka, porabijo še 300 kWh nižjega toka, ker gledajo, da več trošijo ponoči in med vikendi.

Za 400 kWh tako plačajo 18 eur + ostale prispevke in dajatve.
Če bi porabili 400 kwh samo višjega toka, bi pa plačali 24 eur + ostale prispevke in dajatve.
Če je ta poraba (400 kWh) mesečna, prišparajo 6 eur mesečno ali 72 eur letno. No, nekomu je to res minimalen prihranek, drugemu pa to predstavlja vsako leto nove čevlje, ki si jih drugače morda ne bi mogel privoščiti.

Mi smo aprila porabili 179 kWh višjega toka in 203 kWh nižjega toka. Račun za elektriko za april znaša 53,50 eur.
Če bi porabili vseh 382 kWh v času višje tarife, bi za enako porabo dobili račun v znesku 63,05 eur.
Če pa bi imeli enotarifni števec, bi za 382 kWh dobili račun v znesku 58,76 eur.

torej, če imaš peč corona prižgano samo ponoči

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close