Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika a se to pri nas dobi?

a se to pri nas dobi?

Torej: v nekem receptu piše, da potebuješ (med drugim) naslednje zadeve:

– ajdo, zmleto
– sojo, zmleto
– proso, zmleto
– amarant, zmlet

Zdaj pa me zanima, če to mislijo kot moko (se kaj takega sploh dobi in kje? – nasploh), ali moraš vse to sam doma mlet (dvomim). Gre pa pripravo nekega testa, ki je rahlo podobno kakšnim “Lebkuchen”…

Hvala za odgovore, mishika

Če gre za testo, je to po mojem moka.
A je recept v nemščini, ali je preveden?

Verjetno je mišljena moka. ? ? Ali pa, če ne gre za ne vem kako velike količine, kupi zrnje in ga zmelji v multipraktiku ali kavnem mlinčku.

Ja, je nemški recept (ni pa preveden 😉 )… Tudi meni se zdi, da gre za moko (čeprav v določenih nemških Lebkuchen najdeš tudi večje koščke…). Ajdovo vem da prodajajo v vsaki trgovini, drugih pa še nisem zasledila… Morda v kaki bolj specializirani trgovini?

Lp, mishika

Poglej v trgovinah z zdarvo prehrano, sojino boš po mojem dobila, proseno verjetno tudi, kaj za vraga pa je amarant?

Sojino in ajdovo moko prodajajo tudi v Intersparu, prosene moke se nisem zasledila. V SSKJ-ju piše za amarant: “okrasna rastlina z rdečimi, dolgo trajajočimi cveti; repati ščir”

za proseno vseeno …poglej v kalcek na trubarjevi! ali na trznici v btc-ju…jablana!¨? pred casom sem jo videla. lp petra

:))) Amarant je zelo stara žitarica, ki so jo uporabljali menda že stari Maji (ali so bili to Inki? – ne vem). Kolikor vem, je primerna predvsem za tiste s celiakijo, ker ne vsebuje glutena.

Lp, mishika

Aha, bom še enkrat pogledala – sem zadnjič (res da bolj na hitro) opazila samo zrnje in ne tudi moke. Hvala za namig 😉 :))))

Lp, mishika

Poglej na policah kjer imajo zavitke zit in strocnic za zdravo prehrano, Natura, Biota ali nekaj podobnega. Med njimi bos nasla sojino moko, mislim da imajo tudi ajdovo in amarant. Za proseno moko pa ne vem. Kaj pa Kalcek ali kaka druga trgovina z zdravo prehrano? Saj ti lahko tudi tam zmeljejo zita.

Mishika amarant je zelo podoben kvinoji, po izgledu pa sta obadva še najbolj podobna prosu. Sojino moko ima program Natura od Žita, tako da vsaka večja veleblagovnica jo bo imela. V Sparu sem zadnjič kupila sicer neko uvoženo varianto, ampak v vsakem primeru se dobi. Proseno moko in amarantovo moko, hmmm, videla ju še nisem. Bom vprašala v Kalček, pa ti napišem. Če ne pa kar zrnje uporabi od teh dveh, saj sta oba čisto drobna:)))
LP Barb

Da, da… Saj menda res ne bi bilo nič narobe, če bi se tu in tam kakšno zrnje čutilo… Sicer pa s peko tega peciva še tako zavlačujem – trenutno je bolj malo časa za te zadeve, ga bom pa najbrž čez vikend poskusila narediti.

Lp, mishika

Deklič,
v Kalčku so mi rekli, da boš zmlet amarant in proso težko dobila v Sloveniji. So mi svetovali nakup mlinčka na kamne:))))), tako da upam, da si si dobra s kakšnim mlinarjem:)))
Sem vprašala, če bi deloval kavni mlinček, pa bojda takšen “sekljalnik” ni primeren. Lahko pa poskusiš, ni nujno, da s samim prosom ampak kar z malo prosene kaše.
A tele Lebkuchen si hotela prinesti na srečanje?
LP Barb

Hmmm… Bi jih… Samo se bojim, da ne bo dovolj časa, da bi jih pripravila (in ne vem, kako bi uspeli, ker je dokaj komplicirano in bi jih delala prvič). Morda na naslednje srečanje. Ko bo recept preizkušen in če je dober, ga bom tako sem gor nalimala.

Pa muchas muchas gracias za povpraševanje – res prijazno… Da, bo treba še malo pretuhtat kako (hmmm… še v Avstriji bi morala pogledat…).

lp, mishika

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close